Zapraszam do mojej relacji z budowy Karoline z zestawu Billing Boats.
Niestety z braku czasu budowa a co za tym idzie relacja bedzie raczej długa :(.
Kilka słów o zestawie Billing Boats numer katalogowy 412.
Model jest w skali 1:15 po zbudowaniu ma mieć z bukszprytem 108 cm długości i 110 cm wysokości - mały to on raczej nie będzie. Model wg producenta przewidziany w opcji jako RC i taki ma powstać. Czy się uda zobaczymy :P
W zestawie otrzymujemy kadłub z tworzywa, dużo drewna z laserowo wycietymi elementami, deseczki na pokład, materiał z rozrysowanymi żaglami, liny, elementy toczone z mosiądzu, blaszkę z wyfrezowanymi okuciami oraz krzywy maszt :(.
Ponieważ generalnie jest to mój pierwszy pływający model RC więc bedzie ciekawie:) oraz proszę chętnych o rady i pomoc :)
Na początku pytanie do Kolegów czy ktoś z Was dysponuje jakimiś materiałami na temat tej jednostki? Przyznam, że dużo szukałem w internecie na jej temat ale z mizernym skutkiem.
Podobno jest to sławna "kartoflana łódka" ale dlaczego sławna to nie mam pojęcia :). Może ktoś z Was wie coś na ten temat. Oczywiście przeczytałem artykuł Michała Daranowskiego o francuskich łódziach rybackich zamieszczony na tej stronie, Obejrzałem zdjęcia jego Langustiera z Camaret i chciałbym aby moja Karolina choć w części osianęła ten poziom wykonania.
No trochę się rozpisałem więc jeszcze kilka fotek i to na razie na tyle.
Pozdrawiam
Darek