Goraco zachecam wszystkich do wybrania sie na ta impreze, jesli macie taka mozliwosc! Taka ilosc zaglowcow pozostawi bez watpienia niezapomniane wspomnienia, zwlaszcza gdy bedzie mozna tam tez zwiedzac te jednostki i popstrykac im fotek a jednoczesnie popic piwkiem i zjesc cos na goraco!
Dwa lata temu ogladalem m.in. wymienionego w imprezie szczecinskiej meksykanskiego barka "Cuauhtemoc" na podobnej bibce w San Diego, Kalifornia. Jest to jednostka zbudowana w slynnej stoczni hiszpanskiej Astilleros y Talleres Celaya S.A. w Bilbao w 1982 r. dla kadetow meksykanskiej marynarki wojennej. Dzis jeszcze slicznie przezen utrzymana.
"Cuauhtemoc" (wymawia sie Glaltemok) [sorry, ale nie mam w swym kompie polskich czcionek], byl ostatnim z najznamienitszych wodzow Aztekow a nazwa ta doslownie tlumaczy sie jako "Orzel spadajacy na swa ofiare".
Oto garstka fotek tej jednostki:
Co do ewentualnych noclegow w Szczecinie, to swego czasu moja Alma Mater, Pomorska Akademia Medyczna, wypuszczala turystom w sezonie wakacyjnym pokoje w swych akademikach na Pomorzanach przy ul. Dunikowskiego 3, 4 i 5 za jakies nieduze pieniadze. Wartoby sie tam poinformowac co do szczegolow.
Mysle, ze podobnie czynia inne szczecinskie uczelnie.
Chciałbym coś napisac na temat tej imprezy, właściwe o przygotowaniach do niej samej. Jako że mieszkam w Szczecinie jestem z tematem na bieżąco. Kurcze nie wiem jak to opisac kiedy serce schowane jest głęboko ze wstydu. TRAGEDIA. To może okazac się niesamowitą klapą. Po pierwsze od ponad roku w miejscu gdzie mają stac żaglowce (Wały Chrobrego) prowadzone są wykopy kanalizacyjne na całym jej odcinku. Nie ma szans aby zakończyli pracę na czas. Robi to prywatna firma i na budowie dosłownie pracuje kilku budowlańców, a podobno od trzech miesięcy płacą miastu kare za zwłokę - i co z tego. Włodarze miasta widząc co się dzieje postanowili przenieśc główną częśc pod dworzec kolejowy. Paranoja. W tej chwili na gwałt poszerzają nabrzeże co i tak nie rozwiąże problemu bo tam zmieszczą sie tylko małe jednostki, jachty, ze względu na most cłowy stojący na "drodze". Na prawdę nie wiem jak pisac, nie wiem jak zebrac słowa bo jestem podłamany. Reprezentacyjna częsc miasta czyli Wały niedostępne, główny punkt imprezy z jachtami przy dworcu kolejowym a prawdziwe perły porozstawiane po wszystkich nabrzeżach a nie w jednym miejscu.
Przepraszam Was za ostudzenie zapału ale musiałem to napisac. Prawdy o przygotowaniach nie znajdziecie nigdzie, nie wiem, może celowo wprowadzili embargo do mediów by nie zaogniac sytuacji.
Ja ze swojej strony na pewno na imprezie będę. Zrobię jak najwięcej zdjęc i przygotuję fotorelacje dla Was.
"W tej chwili tylko cud Nas uratuje"
Aqa
p.s sorki ale nie działa mi ci i słowa dziwnie wyglądają.