Witam wszystkich Forumowiczów...Jestem tutaj nowy....a doświadczenia z modelarstwem szkutniczym narazie nie mam...ponieważ zaczynam....(dotychczas tylko modelarstwo kolejowe...) więc proszę o wyrozumiałość...Jak w temacie: skąd mógłbym zdobyć plany jakichś większych jednostek typu galeon, fregata...plany Czarnej Perły...? Otóż chciałbym zbudować model jakiejś dużej jednostki pod piracką banderą....rodem z serii filmów "Piraci z Karaibów" :cheer: Znalazłem gdzieś tutaj plany Czarnej Perły...ale są baaardzo niedokładne :( Czy pomógłby mi ktoś? Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam, Kamil
Plany fregat i galeonów...skąd wytrzasnąć??
-
-
Odp:Plany fregat i galeonów...skąd wytrzasnąć??
A nie mówiłem ;)
Jak byłeś na ostatniej części to na pewno widziałeś chińskie statki, to były Dzonki i od nich powinieneś zacząć :)
Na forum jest fajny wątek poświęcony budowie tego typu jednostki. Jak zbudujesz łódkę Johna to będzie łatwiej coś innego większego.
Jak byłeś na ostatniej części to na pewno widziałeś chińskie statki, to były Dzonki i od nich powinieneś zacząć :)
Na forum jest fajny wątek poświęcony budowie tego typu jednostki. Jak zbudujesz łódkę Johna to będzie łatwiej coś innego większego.
- JurekBin
- Kontakt:
Chyba Vegelus miał rację w którymś z ostatnim postów.
Teraz po premierze Piratów będzie trzeba w końcu te plany narysować o opublikować.
Black Pearle nie istniała, nie ma planów jako takich. Jest to okręt zbudowany na potrzeby filmu.
Poczytaj o Czarnej Perle na forum to zobaczysz to i owo.
Jurek
Teraz po premierze Piratów będzie trzeba w końcu te plany narysować o opublikować.
Black Pearle nie istniała, nie ma planów jako takich. Jest to okręt zbudowany na potrzeby filmu.
Poczytaj o Czarnej Perle na forum to zobaczysz to i owo.
Jurek
-
Hmmm zaraz rozejrzę się za tym wątkiem.... a na ostatniej części oczywiście, że byłem :P Dziekuję za odp. i już się biorę za szukanie.
Pzdr.
Pzdr.
- oksal
Kammelek te okrety to luzna variacja na temat żaglowców z epoki. 3 części nie widziałem ale mysle ze nic sie niezmieniło- Vegelus dobrze to ują w swych postach związanych ze wspomnianym filmem. Tak więc mozesz spokojnie sma sobie plany narysowac zgodnie z własnym wyobrażeniem i wykonać zaglowiec. Jeżeli zadbasz o szczegółu,kadłub zrobisz listwowy lub fornirowy, postrzępione żagle itp efekt bedzie jak nalezy, ale nigdy nie będzie to "realny"żaglowiec :(
-
Hmmm na potrzeby filmu....nie wiedziałem... zresztą narazie mało wiem o tym okręcie....o Czarnej Perle mam poczytać sobie na tym forum?
Do Pana Adama: no i właśnie tutaj jest ten mankament....jak sobie narysuję takie jakieś plany "byle jakie" to wiadomo, że wymiary nie będą odpowiednie :( a i tak jak Pan mówił.... statek nie będzie realny :(
Dziękuje za odpowiedzi.
Do Pana Adama: no i właśnie tutaj jest ten mankament....jak sobie narysuję takie jakieś plany "byle jakie" to wiadomo, że wymiary nie będą odpowiednie :( a i tak jak Pan mówił.... statek nie będzie realny :(
Dziękuje za odpowiedzi.
-
Jest to model SF. Jak wszyscy wiemy Sokół z Gwiezdnych Wojen nie istniał a doczekał się szczegółowych planów i wielu modeli nawet tych budowanych od podstaw. To się nazywa modelarstwo filmowe i ma wiele bardzo ciekawych forów. Szybciej tam znajdziesz odpowiedź na swoje pytania.
Ze swojej strony mogę powiedzieć tyle. Jak budowałem AT-AT na podstawie filmu to siedziałem z linijką przed telewizorem i rozrysowałem plany. Wymiary nie są tu istotne bo i tak nie ma rzeczywistej jednostki. Jak rozrysujesz sobie plany to możesz budować na podstawie podobnych jednostek i ogólnie przyjętej wiedzy szkutniczej i tu my możemy pomóc w razie problemów.
Polecam jak w każdym przypadku robi to Mirek Dzonkę.
Ze swojej strony mogę powiedzieć tyle. Jak budowałem AT-AT na podstawie filmu to siedziałem z linijką przed telewizorem i rozrysowałem plany. Wymiary nie są tu istotne bo i tak nie ma rzeczywistej jednostki. Jak rozrysujesz sobie plany to możesz budować na podstawie podobnych jednostek i ogólnie przyjętej wiedzy szkutniczej i tu my możemy pomóc w razie problemów.
Polecam jak w każdym przypadku robi to Mirek Dzonkę.
-
Cześć. Dzieki za podpowiedzi...poniżej załączam planik Czarnej Perły znaleziony w necie...spójrzcie na niego....jest właśnie bardzo niewyraźny....dorzucam jeszcze plan (podobnej jakości) statku Flying Dutchman....(oba plany pochodzą ze strony http://media.movies.ign.com). Czy np. możnaby było ściągnąć wymiary z takich planów? Np. wydrukować to....i pomierzyć później....i przeliczyć wszystkie na jakąś konkretną skalę.....Co o tym myślicie?
Pozdrawiam, Kamil
[img]http://koga.net.pl/images/old_forum/pirates-of-the-caribbean-dead-mans-chest-20060711044635411[1].jpg[/img]
[img]http://koga.net.pl/images/old_forum/pirates-of-the-caribbean-dead-mans-chest-20060714050247216[1].jpg[/img]
Pozdrawiam, Kamil
[img]http://koga.net.pl/images/old_forum/pirates-of-the-caribbean-dead-mans-chest-20060711044635411[1].jpg[/img]
[img]http://koga.net.pl/images/old_forum/pirates-of-the-caribbean-dead-mans-chest-20060714050247216[1].jpg[/img]
- lesiu117
hmm... nie widze nic... :(
Ps. Witaj :D Mnie tez interesowala perla :D
w stoczni:
Bismarck
Bismarck
-
lesiu117 napisał:
Już są pliki. Interesowała Cię mówisz....i coś z tego wyszło? Jakieś plany? Cokolwiek?
hmm... nie widze nic... :(
Już są pliki. Interesowała Cię mówisz....i coś z tego wyszło? Jakieś plany? Cokolwiek?