czy to dobry wybór - cutty stark

To co nie pasuje do żadnego z forów
ODPOWIEDZ
lysy

czy to dobry wybór - cutty stark

Post autor: lysy »

Witam wszystkich serdecznie. Jestem tu nowy, w swojej karierze skleilem 3 samoloty z okresu I wojny swiatowej z kartonu, nie mam wielkiego talentu , podobaja mi sie strasznie zaglowce i mam pytanie czy Cutty Stark z malego modelarza z 2004 roku to dobry wybor na poczatek czy kleil ktos ten model ? czy zawiera niedopasowania elementow ktore moga sprawic duzo trudnosci poczatkujacemu. Przeszukiwalem forum lecz sie nie dokopalem .. Bardzo prosze o porade
Thorus

Odp:czy to dobry wybór - cutty stark

Post autor: Thorus »

witam serdecznie na pokładzie

ja tez jestem poczatkujacy wiec nie bede doradzał:) moge tylko powiedziec to co i mi mowili czyli:

- na poczatek sprobuj moze Dżonke zrobic, plany jej są w dziale "pliki do pobrania" a na forum gdzies jest relacja z budowy

- albo moze K&M ma wszystko doskonale tłumaczone i pokazywane co i jak robic, plany i wszystkie potrzebne rzeczy sa tu na forum, jest to zrobione specjalnie dla poczatkujacych:)

ja jednak będe na początek zabierał się za Pintę

pozdrawim
Awatar użytkownika
inicjator

Post autor: inicjator »

Hej,
Znajomy kleil Cutty Stark z malego modelarza. Opracowanie niezle (choc takielunek potraktowany po macoszemu), czesci pasuja do siebie i skladaja sie dobrze. Uciazliwa jest za to skala 1:150 - wszystko jest bardzo male. Najgorsze do wykonanie wg niego byly jufersy. Nie dosc, ze bardzo duza ich ilosc (chyba ponad 100) to do tego rozmiar - koszmar. Chyba, ze lubisz zabawe z malutkimi czesciami. Ja na poczatek polecalbym cos z mniejsza iloscia detali i w innej skali.

Pozdrawiam

ps. Link do relacji z budowy tego modelu:
http://www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=4698&highlight=cutty+stark
"Nie oceniaj ksiazki po okladce"
lysy

dzieki wielkie za odpowiedz tylko chyba nie na to forum trafilem :) chcialem zlepic go z kartonu a tu widze ze robicie z drewna to dla mnie za trudne :blush:
lysy

oo dzieki wielkie za link :) kurcze tak naprawde malo jest modeli kartonowych dotyczacych zaglowcow dla poczatkujacego :D
Patryk_mwo

Post autor: Patryk_mwo »

dokladnie jufersy to masakra bo maja "az" 2,3mm srednicy i jest ich okolo 200 :ohmy:
w robocie:
Cutty Sark
Awatar użytkownika
ARIS20

Post autor: ARIS20 »

Witam. Nie wszyscy kleja z drewna na tym forum. Moja relacja HMS Bounty jest poświęcona modelowi robionego całkowicie z papieru. B) Wiec dobrze trafiłeś.;)

Pozdrawiam
AREK :)
-----------------------------------------
| W porcie: HMS BOUNTY z MM |
| Dżonka (kogowa) |
| W stoczni: HMS VICTORY z MM |
| Karl und Marie |
ODPOWIEDZ