WASA

Opis żaglowców, ciekawostki, rejsy i wspominki
ODPOWIEDZ
mjm

WASA

Post autor: mjm »

Mam pytanie chciałbym zbudować drewniany żaglowiec WASA , czy ktoś mógł by goradzić jakiej firmy są najlepsze zestawy .

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
krzysztof

O:WASA

Post autor: krzysztof »

czy już cokolwiek zbudowałeś? czy tylko nazwa okrętu Cię fascynuje, przecież to jeden z najbardziej skomplikowanych modeli do stworzenia.
pozdrawiam Krzysztof

krzysztof.t.wasilewski@wp.pl
mjm

Post autor: mjm »

Nie jest to mój pierwszy żaglowiec , budowałem żaglowce kartonowe i drewniane , dlatego chciał bym teraz zbudować WASĘ .
Awatar użytkownika
SZKUTNIK

Post autor: SZKUTNIK »

AHOJ!

JEŚLI IDZIE O ŻAGLOWIEC "WASA" TO PRAKTYCZNIE PRAWIE KAŻDA FIRMA PRODUKUJĄCA ZESTAWY Z DREWNA (NP. SERGAL, COREL , BILLING BOATS ) POSIADA W SWOJEJ OFERCIE TEN MODEL DO MONTAŻU. MNIE OSOBIŚCIE NAJBARDZIEJ PRZYPADŁA DO GUSTU WASA Z SERGAL'A. DREWNO DOBREJ JAKOŚCI, DUŻO ELEMENTÓW ZDOBNICZYCH Z MOSIĄDZU, NIE MA ELEMENTÓW PLASTKOWYCH I MA NIE NAJGORSZĄ INSTRUKCJĘ MONTAŻU. MODEL DOŚĆ SPORY BO CAŁKOWITA DŁUGOŚĆ TO 118 CM. NIESTETY KOSZT ZESTAWU WRAZ Z PRZESYŁKĄ Z WŁOCH TO WYDATEK PRAWIE 750 EURO. W INTERNECIE ZNAJZIESZ SPORO INFORMACJI NA TEMAT WASA. CHLOPAKI Z KOGI W RAZIE CZEGO NA PEWNO POMOGĄ. WARTO ODWIEDZIĆ MUZEUM W SZTOKHOLMIE I ZOBACZYĆ JĄ NA WŁASNE OCZY.POZDRAWIAM
Pozdrawiam SZKUTNIK

szkutnik-model@wp.pl
Awatar użytkownika
Tomek Aleksinski

Post autor: Tomek Aleksinski »

Pamietam, ze kiedys na forum SSL ktos napisal wlasnie na ten konkretnie temat, ze muzeum Vasy w Sztokholmie orzeklo, iz najwierniejszym modelem w porownaniu do oryginalu, jest model z zestawu Billing Boats.
Jesli jednak ktos ma przepasciste kieszenie (droga impreza), to najlepiej zakupic od nich serie ksiazek na temat Vasy (sa w nich plany) i wg. nich zbudowac model z wlasnych materialow - znacznie lepszy od najlepszego zestawu! Dotychczas jednak ukazal sie tylko tom pierwszy tej ogromnej monografii na temat w/w okretu. Trzebaby poczekac na dalsze. :)
ODPOWIEDZ