Witam wszystkich :laugh:
Mam nadzieję, że wybrałem właściwy dział naszego Forum.
Otóż mam taki problem:
Przeglądając plany okretów wydane w krajach anglosaskich można się natknąć na "niemetryczne" określenie podziałki (skali) w jakim plany są wykreślone. :mad:
Sprawa nie byłaby może zbyt skomplikowana gdyby te oznaczenia były jednolite.
Spotkałem oznaczenia typu : 1/4" - 1' - no i tu sprawa jest raczej banalna - 1/4" (cala) na planie odpowiada 1' (stopa) w rzeczywistości (troszkę obliczeń, przeliczeń, przybliżeń i wychodzi "ludzka" podziałka 1:48 - no może prawie ludzka, ale przynajmniej zrozumiała).
Jednak spotkałem się również z dziwnym oznaczeniem, np. 7/32, 15/64, 3/16 .....
bez dodatkowych oznaczeń, odniesień. :mad:
I tu właśnie tkwi problem - czy np. podziałka (skala) 7/32 oznacza że 7" na planie odpowiada 32' w rzeczywistości, czy też powinno się to jakoś inaczej interpretować ?? :unsure:
Szukałem odpowiedzi w sieci, znalazłem kilka tabel z konwersją - ale nadal nic nie kumam. :(
Może któryś z kolegów mnie oświeci - żeby można było sprawę zamknąć do końca ?? :rolleyes:
(Nie)szczęsne podziałki
- krzychkam
- Lokalizacja: {"name":"Bia\u0142ystok","desc":"","lat":"","lng":""}
- jerry_bee
Re:(Nie)szczęsne podziałki
krzychkam napisał:
nie są to przypadkiem po prostu długości elementu? w częściach cala? jak znajdę to wstawię zdjęcie tabeli przeliczeń. Krzychu, może Ty też wstaw kawałek skanu planu albo daj linka do tych planów, żebyśmy wszyscy wiedzieli o czym mówimy ;)
może też być tak, że ta skala jest podana w skrócie: 7/32 moze oznaczać, że 1 cal na rysunku odpowiada 7/32 stopy i tak dalej.
Sprawa nie byłaby może zbyt skomplikowana gdyby te oznaczenia były jednolite.
Spotkałem oznaczenia typu : 1/4" - 1' - no i tu sprawa jest raczej banalna - 1/4" (cala) na planie odpowiada 1' (stopa) w rzeczywistości (troszkę obliczeń, przeliczeń, przybliżeń i wychodzi "ludzka" podziałka 1:48 - no może prawie ludzka, ale przynajmniej zrozumiała).
Jednak spotkałem się również z dziwnym oznaczeniem, np. 7/32, 15/64, 3/16 .....
bez dodatkowych oznaczeń, odniesień. :mad:
nie są to przypadkiem po prostu długości elementu? w częściach cala? jak znajdę to wstawię zdjęcie tabeli przeliczeń. Krzychu, może Ty też wstaw kawałek skanu planu albo daj linka do tych planów, żebyśmy wszyscy wiedzieli o czym mówimy ;)
może też być tak, że ta skala jest podana w skrócie: 7/32 moze oznaczać, że 1 cal na rysunku odpowiada 7/32 stopy i tak dalej.
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
pozdrawiam, jerry_bee
- krzychkam
Dzaięki za szybką odpowiedź :laugh: :laugh: :laugh:
jerry_bee napisał:
Pewnie masz racje - może to oznaczać rozmiar jakiegoś elementu - nie mogę w tej chwili znaleść właściwego przykładu w planach.
Znalazłem tylko oznaczenie podziałki te bardziej konkretne:

jerry_bee napisał:
Pewnie masz racje - może to oznaczać rozmiar jakiegoś elementu - nie mogę w tej chwili znaleść właściwego przykładu w planach.
Znalazłem tylko oznaczenie podziałki te bardziej konkretne:

- jerry_bee
no i z podpisu wynika, że 7/32 cala na rysunku to 1 stopa w rzeczywistości. skoro 1 stopa to 12 cali, to trzeba wykonać takie działanie: 12*32/7 i mamy skalę 'normalną'. mi wyszło 1:54 (z grubsza). mam nadzieję, że nic nie pokręciłem ;)
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
pozdrawiam, jerry_bee
- krzychkam
Jerry miałeś rację - wystarczyło tylko dokładnie obejżeć plany i wszystko się wyjaśniło. :rolleyes:
W jednym przypadku chodziło o konkretny wymiar, a w drugim - wstyd sie przyznać - szukałem symbolu stopy (') a tam jak wół było napisane:
" 7/32" - one ft. " - a tego to juz oczywiście nie skojarzyłem jako jednostkę.
Przepraszam za zamieszanie i dziękuję za odpowiedzi.
:laugh:
W jednym przypadku chodziło o konkretny wymiar, a w drugim - wstyd sie przyznać - szukałem symbolu stopy (') a tam jak wół było napisane:
" 7/32" - one ft. " - a tego to juz oczywiście nie skojarzyłem jako jednostkę.
Przepraszam za zamieszanie i dziękuję za odpowiedzi.
:laugh:
- radek
- Lokalizacja: {"name":"Warszawa","desc":"Warszawa,wojew\u00f3dztwo mazowieckie,Polska,pl","lat":"52.2319581","lng":"21.0067249&quo
- Kontakt:
Nie masz za co przepraszać. Jak będziesz miał dalsze takie pytania to wal smiało. Zawsze lepiej zapytać niż niepotrzebnie ślęczeć.
Pozdrawiam,
Radek.
Pozdrawiam,
Radek.
Radosław Kubera
Koga Portal
Koga Portal