HMS Cleopatra 1778
- ryszardw
O:Odp:HMS Cleopatra 1778
Nie jest tak zle Ale widać że użyłeś niewłaściwych materiałów. Drewno na poszycie ma pory Wygląda na mahoń Powinno byc tak dobrane zeby się dobrze szlifowało Olcha ,brzoza grusza jabłoń Przed malowaniem farbą kryjącą gruntuj Caponem i poleruj wełenką Malowidła na burcie powinny byc konkretne Zanim namalujesz zrób szkic i poćwicz z boku cienkim pędzlem konturowym niezbyt rzadką farbą I nie spiesz się Ja swoje modele buduję `5 lat. No ale pierwsze koty za płoty PozdrawiamR
- Irek350
- Lokalizacja: {"name":"Polska Pozna\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
Ja co prawda mało znam się na żaglowcach, ale akurat takie drewno z porami bardzo mi sie podoba.
Wygląda tak "staro" i naturalnie.
Ale malowidła (te zielone) to faktycznie wyglądają jakos dziwnie, ale może tak ma być ;)
Wygląda tak "staro" i naturalnie.
Ale malowidła (te zielone) to faktycznie wyglądają jakos dziwnie, ale może tak ma być ;)
-
Wstawie niedlugo jeszcze pare zdjec, ale mam pare watpliwości co do budowy. Poszukuję wszelkich materiałów na temat tej jednostki i byłbym bardzo wdzięczny za podzielenie się nimi ze mną jeśli ktoś takowe posiada.
H.M.S. Endeavour i H.M.S. Cleopatra ukończone
-
- Borek
- Lokalizacja: {"name":"Polska Wroc\u0142aw","desc":"","lat":"","lng":""}
Bardzo ładnie Ci to wychodzi. Jednak moim osobistym skromnym zdaniem ładniej by to wyglądało gdyby ornamenty nie były poprawiane tylko naklejone papierowe z wycinanki.Takie poprawiane dają wrażenie "napapranej farby". Oczywiście to tylko moje skromne zdanie;) looknij na te relacje z budowy
http://www.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?t=19846&postdays=0&postorder=asc&start=0
Moim zdaniem ładniej by to wyglądało:)
http://www.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?t=19846&postdays=0&postorder=asc&start=0
Moim zdaniem ładniej by to wyglądało:)
Pozdrawiam serdecznie Piotr
- Budrys
Borek napisał:
Moim zdaniem zwróć uwagę (zdjęcia) jeszcze na jedno: efekt "zakłaczenia" lin oraz drobnych detali.:huh: Robi to wizualnie też dosyć kiepskie wrażenie. Na temat lin jest sporo informacji w "okolicach" ropewalka.
Szlifując drewno dobrze jest przed ostatecznym malowaniem lekko zwilżyć wodą (podniosą się drobne włókienka!) i ponownie przeszlifować (i tak do osiągnięcia oczekiwanego efektu). Mała rzecz (do usunięcia) a jaki efekt!:ohmy:
Bardzo ładnie Ci to wychodzi. Jednak moim osobistym skromnym zdaniem ładniej by to wyglądało gdyby ornamenty nie były poprawiane tylko naklejone papierowe z wycinanki.Takie poprawiane dają wrażenie "napapranej farby".
Moim zdaniem zwróć uwagę (zdjęcia) jeszcze na jedno: efekt "zakłaczenia" lin oraz drobnych detali.:huh: Robi to wizualnie też dosyć kiepskie wrażenie. Na temat lin jest sporo informacji w "okolicach" ropewalka.
Szlifując drewno dobrze jest przed ostatecznym malowaniem lekko zwilżyć wodą (podniosą się drobne włókienka!) i ponownie przeszlifować (i tak do osiągnięcia oczekiwanego efektu). Mała rzecz (do usunięcia) a jaki efekt!:ohmy:
Pozdrawiam
Wojciech [Budrys]
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
"Where there is a will there is a way"
Wojciech [Budrys]
"Where there is a will there is a way"
-
nowe zdjecia, troche sie pojawilo, zamalowalem malowidla, kiedys poprawie... :side: , doszedl galion (drewno i zlotol) i troche sznurkow, sorry za jakosc zdjec, ale to na szybko, niedlugo wstawie lepsze przy swietle dziennym

-
Troszkę się zmieniło od ostatniego postu i tu należą sie wyrazy uznania za sklepikowe bloczki. Olinowanie stałe jest już w pełni ukończone, przeraża mnie myśl o żaglach. Trochę za ambitnie do nich podszedłem, chciałem wszystkie w pełnym wietrze + 12 żagli wytykowych, ale nie wiem co z tego wyjdzie.

.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)

- mirek
No Mateusz pięknie !!
Serdecznie gratuluję dotychczasowej pracy nad modelem, jestem naprawdę pod wrażeniem.
Serdecznie gratuluję dotychczasowej pracy nad modelem, jestem naprawdę pod wrażeniem.
Pozdrawiam Mirek Rybus
- ryszardw
Model z upływem czasu wychodzi ci coraz lepiej i konsekwentnie zmierzasz do końca.Musisz posilić się ożaglowaniem z innych okrętów z tego okresu.Anatomię podobnych znajdziesz w necie.Co do rzeźb i płaskorzeźb to próbuj w modelinie chyba że powinny być malowidła.Rób to dosyć gęstą farbką to się nie rozpłynie.Pozdrawiam R