Szalupa dołaczona do zestawu jest odlana z metalu i nie prezentuje się zbyt ciekawie.Postanowiłem zrobić nową .wykonałem kopyto na którym przybijałem uprzednio dogięte wręgi.Całośc oklejona fornirem.Pokład jeszcze nie przyklejony
nie mam pomysłu jak zrobi dulki do wioseł.Jakieś sugestie?
Hej
Przy tej skali to jest 1:150 ja bym dulki zrobił tak:
-kartke zbloku technicznego zamalował bejcą w kolorze nadburcia szalupy
-skalpelem wyciłą dulke , ale u podstawy zrobił bym coś w rodzaju "skrzydełka" o ksztalcie trójkąta, taki ząb
-dulkę w lakier matowy
-zyletka w nadburciu szalupy naciąłbym szczelinę
- w szczelinę wcisnąłbym ząb dulki + kapke cyjanu lub lekieru
Tak jest moja sugestia, która oczywiście może być nie do przyjęcia:)
nie mam pomysłu jak zrobi dulki do wioseł.Jakieś sugestie?
W lodziach na Constitution uzywano tzw. thole pins. W zasadzie istnialy dwa rodzaje tych thole pins: pojedyncze i podwojne.
Pojedyncza pin (szpilka) to nic innego jak plaska podstawa (krotka deska) przymocowana do poreczy burty a w niej w nawiercony otwor wkladano ta szpilke, (ktora przypominala nieco palke [belaying pin] uzywana do okrecania liny olinowania ruchomego). Ta szpilka pelnila role fulcrum, czyli bloczka dla wiosla. Odmiana pojedyncza owej szpilki jest identyczna szpilka ale z petla skorzana ktora obejmowala wioslo.
W lodziach na Constitution sa owe szpilki, ale jest tu ich odmiana podwojna, tj. w w/w desce (podstawie) sa dwie takie szpilki w nieduzej odleglosci od siebie tak, aby miedzy nie mozna bylo wstawic wioslo.
Sytuacja na Conny przypomina nieco ta na ponizszym zdjeciu, z tym, ze konce tych szpilek sa tam proste a nie zakrzywione na ksztalt rogow, a sama podstawa jest bardziej plaska:
http://img182.imageshack.us/img182/3448/tholepinstd1.jpg
Takie podwojne thole pins sa na Constitution, zarowno na kapitanskim gigu na rufie, jak i na obu whaleboats na zurawikach z obu stron rufy.
Mam zdjecie pokazujace te podwojne szpilki na jednej z whaleboats, ale jest to widok od zewnatrz okretu, wiec nie widac tych szpilek calkowicie, jak byloby to w widoku od wewnatrz i gory. Ale, byc moze, bedzie Ci ono pomocne.
http://img182.imageshack.us/img182/6031/026starboardboatsa5.jpg
Dzieki za informację.Ja nie miałem takich wiadomości więc będzie mi to bardzo pomocne.No to czas na dłubanie:) A jak w waszej ocenie wygląda szalupa?Może byc ,czy mocno spaprałem robotę?