Urządzenie do owijania linek(serving machine

Czyli rozmowy o wszystkim i niczym, techniki modelarskie i warsztat modelarski
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ryszardw

Urządzenie do owijania linek(serving machine

Post autor: ryszardw »

Princ ma długie linki więc musiałem wykonać coś do ich owijania Metoda znana ale zastosowałem parę nowych rozwiązań Zmiana długości przyrządu w zależności od długości linek.Wałek górny daje sztywność wzdłużną i na nim kontruję przesuwany lewy korpus owijarki Ponad to ślizga się po nim szpulka z nićmi i napinaczem Okręcana linka nie zwisa pod wpływem ciężaru szpulki a to jest ważne przy długich linkach Do mocowania linek na końcach zastosowałem śrubki z nakładkami od przewodów elektrycznych trzymają bardzo pewnie .Dolny wałek napędowy na swojej długości posiada kanałek pod wpust napędzający lewy korpus .Ponad to urządzenie wyposażyłem w sztyft na którym mocuję szpulkę i mogę na niej nawijać nici Demonstrowany przyrząd działa świetnie , bardzo szybko i pozwala owijać linki do 80cmDo zdjęcia zamocowałem jakiś tam kawałek nitki bo do olinowania to jeszcze trochę czasu upłynie Na jednym ze zdięć pokazałem mocowanie silnika w zwijarce linek przestawne przy zmianie kierunku zwijania Pozdrawiam R
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
oksal

O:Urządzenie do owijania linek(serving machine

Post autor: oksal »

Rysiek "bęben" z nitką nawijaną przesuwasz ręcznie podczas owijania?
Awatar użytkownika
ryszardw

To działa jak śruba drobnozwojna . Nitka z hamulcem dociąga rynienkę prowadzącą do linki .Nitka się okręca i wykonuje skok o swoją grubość Ciągnie za sobą prowadnicę ze szpulką Powstaje gęsty splot zwoi jeden przy drugim ciasno Można to robić przy dużych prędkościach Jak będę robił linki to pokarzę Pozdrawiam R
Awatar użytkownika
kagra

Post autor: kagra »

Witaj Ryszard!
Długo przyglądałem się zdjęciom aż mi się wreszcie rozjaśniło:woohoo:
Sposób z przerzucanym silnikiem przy zmianie obrotów jest super i nie za bardzo skomplikowany.
natomiast miałem problem ze zrozumieniem owijania linek.Teraz już jest jasne.
Mam pytanie jakiej średnicy są pręty i czy prowadnica jest w jakiś sposób lużna aby nie stwarzała zbyt dużego oporu w czasie przesuwu?

Pozdrawiam.Kazimierz
Awatar użytkownika
ryszardw

Pręty ciągnione 10mm Na górnym wałku z luzem na 2 blaszkach o szerokości 2,5mm wisi blaszka ze szpulą i hamulcem Blaszka od blaszki powinna być dosyć szeroko żeby podczas jazdy nie przewracała się U góry blaszki jest rynienka w kształcie U w której obraca się okręcana linka a z dołu przez otwór wchodzi nitka Nitka nawija się na linkę a hamulec na szpuli powoduje że rynienka ze szpulą jest dociskana do linki . to dokładne przyleganie nitki do linki powoduje że cały układ jedzie po lince a dodatkowe wsparcie na wałku powoduje że linka nie obwisa .Pozdrawiam R
Awatar użytkownika
kagra

Post autor: kagra »

Dzięki Ryszard.:)

Wszystko jasne.Pozdrawiam.Kazimierz
ODPOWIEDZ