szkutnictwo jako rodzaj sztuki

Tu mozna narzekać i pisać o sprawach nie związanych z tematami forów
Awatar użytkownika
ARIS20

O:szkutnictwo jako rodzaj sztuki

Post autor: ARIS20 »

No postaram się to jakoś pokazać na forum. Pracę muszę oddać do końca kwietnia.

Tomek przepraszam cię jeśli to tak odebrałeś. Mi naprawdę nie chodzi o to żeby sobie obrazki pooglądać. Bo to sobie mogę na różnych innych stronkach zrobić. A mówiąc o tych zdobieniach nie chcę się jedynie oprzeć na takim galeonie jak Vasa. Szukając podobnych jednostek znalazłem takie modele właśnie HMS Prince czy HMS Royal Katherine które też maja piękne zdobienia. A że zdjęcia tych jednostek pełnowymiarowe nie istnieją chyba więc będę się musiał wesprzeć o jak najbardziej przybliżony do oryginału model.
-----------------------------------------
| W porcie: HMS BOUNTY z MM |
| Dżonka (kogowa) |
| W stoczni: HMS VICTORY z MM |
| Karl und Marie |
Awatar użytkownika
Tomek Aleksinski

Post autor: Tomek Aleksinski »

ARIS20 napisał:

Tomek przepraszam cię jeśli to tak odebrałeś. Mi naprawdę nie chodzi o to żeby sobie obrazki pooglądać. Bo to sobie mogę na różnych innych stronkach zrobić. A mówiąc o tych zdobieniach nie chcę się jedynie oprzeć na takim galeonie jak Vasa. Szukając podobnych jednostek znalazłem takie modele właśnie HMS Prince czy HMS Royal Katherine które też maja piękne zdobienia. A że zdjęcia tych jednostek pełnowymiarowe nie istnieją chyba więc będę się musiał wesprzeć o jak najbardziej przybliżony do oryginału model.

OK. Dobrze wiec. Nie ma sprawy.
Tutaj masz zeskanowana okladke z przewodnika po paryskim Musee de la Marine - na zdjeciu model francuskiego okretu 64 dzialowego z roku 1765 "L'Artesien" z tamtejszej kolekcji. Zwraca uwage oryginalne olinowanie i ozaglowanie modelu, dziala to kopie oryginalow (szkoda ze konserwator nie poczernil ich). Zalaczam link raczej niz sama fotke, bo pozwala mi na zalaczenie jej w wiekszym formacie (max. do 1.5 MB )
http://img253.imageshack.us/img253/993/lartesienstitchsmallhm9.jpg

A tu jest inny link do paru zdjec z tego muzeum (szkoda, ze wiekszosc z nich jest kiepskiej jakosci, ale warunki do fotografowania w tym muzeum sa raczej trudne + ograniczenia sprzetowe = nie pozwalaja na fotki zadowalajacej jakosci). Zdjecia z Musee de la Marine sa u dolu tej strony.
http://rubens.anu.edu.au/htdocs/bycountry/subjectindex/museum.france.html

W dalszych e-mailach podesle kilka fotek innych modeli, w tym takze HMS "Prince"z londynskiego Science Museum oraz HMS "Royal Katherine" z muzeum marynistycznego w Oxnard, pld. Kalifornia. (mam nadzieje, ze Admini forum nie beda mieli mi za zle o te zdjecia). :) Czy Ciebie interesuja szczegolnie rufy tych jednostek?
Hefajstos

Post autor: Hefajstos »

dzień dobry ' korzystając z okazji ,chciałem się zapytać pana Tomasza czy posiada pan może zdięcje rufy Hero 1764. Przeszukałem mnustwo stron internetowych i nie znalazłem, a na tych co znalazłem to opis rufy był bez rzeźb i ornamentów kompletnie nic . pozdrawiam
Awatar użytkownika
ARIS20

Witam. Ma jeszcze takie jedno pytano. Co oznacza skrót "CRKR" na rufie statku HMS Royal Katherine ??
| Dżonka (kogowa) |
| Karl und Marie |
Awatar użytkownika
Tomek Aleksinski

ARIS20 napisał:
Witam. Ma jeszcze takie jedno pytano. Co oznacza skrót "CRKR" na rufie statku HMS Royal Katherine ??

Hmmm... arcyciekawe pytanie, ale na internecie nie ma na to jednoznacznego wyjasnienia, choc jest troche informacji na temat samego okretu.

Jestem prawie pewien, ze owe inicjaly przedstawiaja naowczas panujacego monarche, bo taki byl w tamtych czasach zwyczaj, aby umieszczac inicjaly panujacego na okrecie jego/jej krolewskiej mosci.

Po przewertowaniu internetu natrafilem na informacje, ze w tamtych latach panowal w Zjednoczonym Krolestwie W. Brytanii i Irlandii Karol II (Charles II), ktory w roku 1660 ozenil sie z portugalska infantka Katarzyna z domu Braganza (oryginalne nazwisko Catarina Henriqueta de Braganca [z "c" z ogonkiem ] aby zcementowac wzajemne zwiazki polityczne miedzy oboma krajami, nie zwazajac zanadto na roznice religijne miedzy oboma dworami panujacymi (brytyjski protestantyzm wersus portugalski katolicyzm).
Jak latwo sie domyslec, zwiazek ow nie potrwal dlugo i nastapil rozwod miedzy malzonkami w kilka lat pozniej.

Niemniej, nalezy sie domyslac, ze ow inicjal na rufie okretu Royal Katherine "CRKR" moglby znaczyc "Charles Rex, Katherine Regina", czyli z laciny na polski "Krol Karol Krolowa Katarzyna", choc tez nie dokladnie, bo naowczas taka krolowa koronowanej glowy nie miala statusu pelnej krolowej, a raczej jako tzw. queen consort (luzno tlumaczac - zona krola).

http://img521.imageshack.us/img521/4878/05cd6.jpg

Oczywista, jest to tylko moj domysl i za jako taki, nie moge gwarantowac. Byc moze, ktos inny odgrzebie gdzies bardziej miarodajna informacje.
Awatar użytkownika
Tomek Aleksinski

Hefajstos napisał:
dzień dobry ' korzystając z okazji ,chciałem się zapytać pana Tomasza czy posiada pan może zdięcje rufy Hero 1764. Przeszukałem mnustwo stron internetowych i nie znalazłem, a na tych co znalazłem to opis rufy był bez rzeźb i ornamentów kompletnie nic . pozdrawiam

Niestety, musze Cie rozczarowac, ale nie mam zadnych zdjec tej jednostki. :(
Awatar użytkownika
RomekS
Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: RomekS »

ARIS20 napisał:
…… No i wybrałem sobie taki temat "Szkutnictwo jako rodzaj sztuki". głównie chce się oprzeć o piękne zdobienia rufy. np Vasa. …..

RomekS napisał:
Myślę, że czy to całą pracą , czy też w formie artykułu, pochwalisz się Kolegom na Forum.
Na pewno jest to temat bardzo ciekawy, i każdy z chęcią przeczyta i poogląda.
Ja czekam z niecierpliwością, chociaż nie mogę pomóc.
Kiedy masz to zaliczenie ?

ARIS20 napisał:

Czy oddałeś tę pracę czy coś może przeoczyłem….
Awatar użytkownika
ARIS20

Witam. Tak przeglądając moje stare tematy zauważyłem że jednego nie skończyłem.Na wstępie chciałbym bardzo przeprosić całe grono Kogowe a szczególnie Pana Romka ponieważ nie odpowiedziałem na jego pytanie. Prace oddałem wtedy i gdzieś ją jeszcze mam na kompie. Poszukam jej. Jak znajdę mogę wrzucić. Tylko pytanie mam dla szanownych kolegów. Bo wszystkie informacje które są w tej pracy pochodzą z internetu a nie chce tu łamać praw autorskich. Postaram się coś z tym zrobić.

PS. Wystarczy dodać odnośniki skąd pochodzą informacje i zdjęcia??
| Dżonka (kogowa) |
| Karl und Marie |
Awatar użytkownika
oksal

Post autor: oksal »

ARIS20 napisał:
Tylko pytanie mam dla szanownych kolegów. Bo wszystkie informacje które są w tej pracy pochodzą z internetu a nie chce tu łamać praw autorskich.

Tu jest ładnie opisane prawo cytatu a prawo autorskie
ODPOWIEDZ