Ropewalk

Czyli warsztat szkutnika
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bartes123

Ropewalk

Post autor: bartes123 »

Konichiwa!

Drodzy koledzy i koleżanki!
Co prawda mówię biegle po japońsku i chińsku ale mam poważny problem - doszedłem do etapu olinowania i ożaglowania mojej dżonki. I nie mam pojęcia jak zrobić ropewalka - znaczy jakieś tam mam, czytałem prezentacje i tak dalej. Mam już zębatki z cd-romów, ale mimo wszystko jak to zrobić? Gdyby ktoś mógł na maila podesłać albo zamieścić tu jaki rysunek techniczny lub schemat co i jak z tym zrobić, bo załamię się chyba z frustracji. Od wczoraj kombinuję i próbuję i nic z tego nie wychodzi niestety.
No i druga sprawa - stwierdziłem w pewnym momencie że ropewalkiem wam potruję to porobię teraz bloczki wiolinowe. I chyba tutaj też pokazała się klasa zawodnika - no ni cholery ani w prawo ani w lewo ani nawet na drzewo. Pęka wszystko przy wycinaniu, szlifować też kiepsko bo buk twardy. Mam Koledzy czereśnię, buk, brzozę i sosnę. Powiedzcie mi bo już mnie krew zalewa z czego to robić najlepiej i jak. Wiem że był gdzieś przepis na knagi bodajże i produkcję ich hurtową, ale jak przyjdzie mi wszystkie wasze relacje jeszcze raz przeglądać to dżonkę na Nowy Rok Chiński chyba zwoduję!!!

To tyle.
I info dla nerwowych - jeżeli uważacie że mój post kogoś uraził, zdenerwował to proszę o natychmiastowe przeniesienie do kosza i zamknięcie tematu coby mnie za duża ilośc ludzi nie opieprzyła. Ale naprawdę w tym momencie uważam że jest to najszybszy i najwydajniejszy ratunek dla mnie!!!

Pozdrawiam po tradycyjnym japońsku:

Yamaha Honda Nintendo!!!
Awatar użytkownika
RomekS
Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

O:Ropewalk

Post autor: RomekS »

Wpisując słowo ropewalk w okienko "szukaj w forum" otrzymasz:

ropa z maszynki do golenia....

Wybierając "Spis tematów" otrzymasz w dziale "narzędzia"
następne trzy ropewalki.

A jak w Googlach wpiszesz owo magiczne słowo i wybierzesz zakładkę grafika
to możesz sobie nawet pooglądać te skomplikowane urządzenia.
Np. te z klockow "lego" (też z naszego Foruma)
Obrazek
Awatar użytkownika
bartes123

Konichiwa!

http://koga.net.pl/content/view/393/278/

jestem osioł....
Dziadek

Post autor: Dziadek »

Hai !
http://koga.net.pl/component/option,com_joomlaboard/Itemid,293/func,view/id,2026/catid,10/limit,6/limitstart,24/
Wietrzny Bosman
Awatar użytkownika
ryszardw

Post autor: ryszardw »

Czereśnia jest doskonałym materiałem na bloki. Dobrze się obrabia i jest mocna .Popatrz na tę stronę .jak wygląda prawdziwy blok i na jego wymiary w sk 1:50 .Wymiar liny a od niego pozostałe wymiary Wiercisz w listwie otwór przewlekasz drut i masz za co trzymać koga.net.pl/component/option,com_joomlaboard/Itemid,293/func,view/id,24952/catid,10
Obrazek
Awatar użytkownika
bartes123

http://koga.net.pl/component/option,com_joomlaboard/Itemid,293/func,view/id,16206/catid,7/#msg16206

Damn, wiedziałem, że gdzieś to jest!!! Dużo się wyjaśnia.

Ludzie, żubry mam w piwnicy - istna plaga. Idę walczyć z nimi.
Będę później

Hattori Hanzo :pinch:
Awatar użytkownika
bartes123

Oksal!!! Przy pierwszym spotkaniu masz u mnie najlepszego w powiecie, a nawet w województwie LECHA PILSA!!! Co za odpoczynek i jaka przyjemność!

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
bartes123

Jedno pytanie odnośnie ropewalka - widziałem film na stronce Mareckiego, już chyba wiem jak to działa i o co chodzi. Ale powiedzcie mi, co to za druga nitka z ciężarkiem? Jedna idzie od góry gałki, a skąd jest ta druga??
Awatar użytkownika
ataman

Post autor: ataman »

Bartes: Pracujące na ropie 3 lub 4 nitki, które są skręcane w jedną, podczas tego kręcenia się skracają. dlatego są one z jednej strony przyczepione do zębatek, a z drugiej schodzą się do zaczepu na lince, która jest ruchoma, z ciężarkiem.. No i podczas kręcenia przesuwa się pod wpływem skracanie się linek skręcanych. Gdyby to było na sztywno, to po chwili wsjo by się pozrywało... Nie wiem, czy jasno napisałem... ale jak podumasz, to zrozumiesz
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
bartes123

Tak też i mnie w piwnicy oświeciło, do czego by ta linka z ciężarkiem była potrzebna - film jest genialny, ale rozdzielczość średnia to i mało widać. No i bez głosu, a tam pewno użytkownik pieknie wszystko objaśniał. Przez weeckend mam nadzieję ropa ukończyć!
Dzięki za pomoc w rozwiązaniu tej zagadki!
ODPOWIEDZ