Lexington - Shipyard
- Marcin_Z
O:Lexington - Shipyard
Czy możesz w skrócie napisać jak robiłeś gretingi? Jakie są rozmiary otworów itd.?
Pozdrawiam!
HMS "Supply" 1759 - zestaw AL
HMS "Victory" - Heller - 1:100
"Le Soleil Royal" - Heller - 1:100
HMS "Supply" 1759 - zestaw AL
HMS "Victory" - Heller - 1:100
"Le Soleil Royal" - Heller - 1:100
- lkemot
Gretingi były cięte laserowo, były w zestawie ciętych laserowo elementów do modelu (gpm). A średnica otworów jest poniżej 1 milimetra (0,8 - 0,7)
Pozdrawiam
Tomekl vel lkemot
W stoczni: Victory, Akagi
W porcie: Santa Leocadia, Yamato, Lexington, H.M.S Cleopatra, Le Coureur, Szebeka
Tomekl vel lkemot
W porcie: Santa Leocadia, Yamato, Lexington, H.M.S Cleopatra, Le Coureur, Szebeka
- lkemot
Czas na żagle, robię je z batystu. Po namoczeniu i wyprasowaniu rysuję bryty ołówkiem, następnie brzeg jest malowany rzadkim wikolem. Po wycięciu żagiel jest oklejany białym kordonkiem, a miejsca gdzie liklina ma uszka jest dodatkowo zabezpieczony klejem CA. Gotowy żagiel układam następnie na butelce plastikowej i pryskam lekko lakierem by miał odpowiedni "wydęty" kształt.
Na pierwszy ogień idą żagle poprzeczne: sztaksle, kliwry i żagiel łaciński na grotmaszcie. A więc żagiel na grotmaszcie

Na pierwszy ogień idą żagle poprzeczne: sztaksle, kliwry i żagiel łaciński na grotmaszcie. A więc żagiel na grotmaszcie

Pozdrawiam
Tomekl vel lkemot
Tomekl vel lkemot
-
W końcu normalne bryty :)
Nie pomarszczone i takie równe. Proponuję tylko delikatniejszą linię bym proponował a może nawet nie ołówek tylko kredka o jakimś kolorze z brązów???
Nie pomarszczone i takie równe. Proponuję tylko delikatniejszą linię bym proponował a może nawet nie ołówek tylko kredka o jakimś kolorze z brązów???
- lkemot
Montujemy żagle, praca wymaga wielkiej podzielności uwagi bo bramek w ręczną co nie miara i nie wiadomo co robić.
Na początek żagiel łaciński z bomem i reja na grotmaszcie
Żagiel pomiędzy fokmasztem i grotmasztem. W wycinance są 3 żagle, ja zrobiłem tylko 1 - najwyższy, by nie zasłaniać szczegółów pokładu i olinowania
Teraz żagle na dziobie pomiędzy bukszprytem i fokmasztem
I widok ogólny modelu

Na początek żagiel łaciński z bomem i reja na grotmaszcie

Żagiel pomiędzy fokmasztem i grotmasztem. W wycinance są 3 żagle, ja zrobiłem tylko 1 - najwyższy, by nie zasłaniać szczegółów pokładu i olinowania

Teraz żagle na dziobie pomiędzy bukszprytem i fokmasztem

I widok ogólny modelu

Pozdrawiam
Tomekl vel lkemot
Tomekl vel lkemot
- lkemot
Przymierzając żagle rejowe zobaczyłem, że trochę źle umieściłem sztaksle i żagle nie będą dobrze się mieściły. Również przebieg niektórych linek był taki, że skutecznie przeszkadzał w dobrym umieszczeniu żagli. Dlatego przesunąłem 2 sztaksle i zmieniłem układ kilku linek, a 1 żagiel na dziobie usunąłem.
Teraz dolna reja (bez żagla) grotmasztu
Reja środkowa grotmasztu
Reja górna grotmasztu
I widok na cały grotmaszt

Teraz dolna reja (bez żagla) grotmasztu

Reja środkowa grotmasztu

Reja górna grotmasztu

I widok na cały grotmaszt

Pozdrawiam
Tomekl vel lkemot
Tomekl vel lkemot
- GrzesiekD
Oj chłopie weź nasącz czymś te linki bo sa włochate jak Grizzli na zimę:silly:
Pisze "nasącz", ale sam konkretnie nie wiem czym... może wosk pszczeli, może rozcieńczony wikol...
Poza tym mały szczególikiem robota Super! Tak dalej:)
Pisze "nasącz", ale sam konkretnie nie wiem czym... może wosk pszczeli, może rozcieńczony wikol...
Poza tym mały szczególikiem robota Super! Tak dalej:)
Pozdrawiam
Grzesiek
Człowiek sam sobie nakłada ograniczenia.
Grzesiek
Człowiek sam sobie nakłada ograniczenia.
- lkemot
Na zdjęciach wygląda to strasznie...brrrrr, w realu tego praktycznie nie widać. Zrobiłem błąd, że najcieńsze nici są z poliestru i nie da się ich opalić, ale dokończę to już tą samą nitką. A z włoskami spróbuje powalczyć za pomocą jakiegoś specyfiku, ale jak skończę z żaglami. A dziadostwo zrobiło sie przy przeciąganiu przez te malutkie bloczki - przed akcją były super, tak to już jest...
Pozdrawiam
Tomekl vel lkemot
Tomekl vel lkemot
- adam1313
Brawo! Piękna robota, dużo precyzji i wszystko czyściutko.
Adam:)
Adam:)
Adam
Mały błąd przy planowaniu to katastrofa przy wodowaniu!
Mały błąd przy planowaniu to katastrofa przy wodowaniu!
- lkemot
I ostatni element mechaniki żagla grotmasztu - liny do refowania
Prace przy uzbrajaniu rei nie idą bardzo szybko, bo elementów składowych jest sporo - kto robił to wie
Klej CA jest podstawą przy wiązaniu linek
Po obcięciu końców linek, podmalowuję je czarną farbą akrylową
Potem wiązanie żagielka
Pozostało jeszcze kilka klamotów do zamocowania na masztach
i dolny żagiel fokmasztu, zrobiłem go w postaci lekko zrefowanej by nie zasłaniać pokładu
środkowy żagiel
górny żagiel
I wygląd modelu na tym etapie prac

Prace przy uzbrajaniu rei nie idą bardzo szybko, bo elementów składowych jest sporo - kto robił to wie

Klej CA jest podstawą przy wiązaniu linek

Po obcięciu końców linek, podmalowuję je czarną farbą akrylową

Potem wiązanie żagielka

Pozostało jeszcze kilka klamotów do zamocowania na masztach

i dolny żagiel fokmasztu, zrobiłem go w postaci lekko zrefowanej by nie zasłaniać pokładu

środkowy żagiel

górny żagiel

I wygląd modelu na tym etapie prac

Pozdrawiam
Tomekl vel lkemot
Tomekl vel lkemot