Witam wszystkich

Witaj nowy kadecie. Wszyscy użytkownicy Kogi Cię serdecznie witają. Cieszymy, że do nas zawitałaś/eś, jednak prosimy o przedstawienie się w kilku słowach.
Awatar użytkownika
Michal_22

O:Witam wszystkich

Post autor: Michal_22 »

Emilius, co do tych planów, to masz racje. Można by zrzucić na kompa;) Szukałem planów i znaleźć nie mogłem. Allegro też mnie nie uratowało, to może na Ciebie można liczyć? Butelka rumu czeka (razem z piętnastoma chłopa do podziału;) )
"I, being, poor, have only my dreams;
I have spread my dreams under your feet;
Tread softly because you tread on my dreams."
W. B. Yeats

[W stoczni S/Y OPTY]
Awatar użytkownika
marten_kuna

Post autor: marten_kuna »

Witam nowego kolegę! Z niecierpliwością będę czekał na rozpoczęcie relacji z budowy S/Y "Opty". Za moich młodych lat Leonid Teliga był bohaterem na dziś niewyobrażalną skalę. Nie żaden tam jednodniowy "błyskawic medialny" w stylu "tańczących z gwiazdami i jednorożcami" , ale prawdziwy mężczyzna, który w bardzo nieciekawych latach potrafił przemienić swoje marzenia w rzeczywistość. Do dziś jest dla mnie wzorem. Miałem szczęście być na spotkaniu z Nim w naszym LO w Wodzisławiu Śląskim. Parę dni później zabrano Go do szpitala i niestety zmarł. Całe życie walczył z chorobą, polityką, niezrozumieniem. kłodami "bezinteresownie" rzucanymi pod nogi przez małodusznych urzędników. Ale dokonał wielkiego dzieła, przetarł drogę następnym pokoleniom polskich żeglarzy. Tak więc "Opty" i jego model to dla polskiej marynistyki odpowiednik angielskiego "Victory" , amerykańskiego "America" itp. Powodzenia! Przemek.
Awatar użytkownika
jerry_bee

Post autor: jerry_bee »

Opty do dziś stoi w hangarze w Tczewie (jeszcze stoi...)
plany były w Planach i w jakimś jeszcze czasopiśmie, ale chwilowo nie mogę wpaść na trop.
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
Grzechotnik

Post autor: Grzechotnik »

Witam.

No to czekamy na jakieś fotki o ile istnieje taka możliwość.

Pozdrawiam

Jacek

"Szybciej nie znaczy lepiej"
Awatar użytkownika
Michal_22

Witam. Jerry, plany były w PM z roku 1969 numer 33. Właśnie do nich nie mogę się dostać i wciąż szukam. Byłem w Tczewie pare razy w ciągu ostatnich dwóch lat i teraz piszesz że on Opty nadal tam stoi... Wielu rzeczy jeszcze nie wiem. Pozdrawiam
W. B. Yeats

[W stoczni S/Y OPTY]
Awatar użytkownika
Emilius

Post autor: Emilius »

Michał, zrobię co się da. Muszę tylko w ciągu dnia dostać się na duży skaner. Z planami faktycznie może być kłopot. Oryginał tych planów jest właśnie u mnie.
Sail Ho!
Emil

W stoczni Santisima Trinidad
www.Santisima Trinidad.jun.pl
Awatar użytkownika
Michal_22

Fantastycznie. Pośpiechu nie ma. Oryginał powiadasz... pięknie, zatem powinno być bez niespodzianek.
W. B. Yeats

[W stoczni S/Y OPTY]
Awatar użytkownika
Emilius

Post autor: Emilius »

Teoretycznie powinno być bez, mówię o planach modelarskich a nie oryginalnych stoczniowych. Są robione w ołówku na kalce ddla tego nie wiem jak wyjdą po skanie. Na fotokopiarce kiedyś to by nie było kłopotu.
Sail Ho!
Emil

W stoczni Santisima Trinidad
www.Santisima Trinidad.jun.pl
Awatar użytkownika
Michal_22

:cheer: Zatem spokojnie i bez pośpiechu. Miejmy nadzieję że któryś z moderatorów nie skarci mnie za lekki odbieg od tematu "przywitalni" bo zaraz nam sie tutaj relacja zrobi. :evil:
Pozdrawiam
W. B. Yeats

[W stoczni S/Y OPTY]
Awatar użytkownika
ataman

Post autor: ataman »

Michal_22 napisał:
...szukam. Byłem w Tczewie pare razy w ciągu ostatnich dwóch lat i teraz piszesz że on Opty nadal tam stoi... Wielu rzeczy jeszcze nie wiem. Pozdrawiam

Nie wiesz też, że co prawda "Opty" tam stoi..ale oglądać go mogą tylko wybrańcy... :P .... np uczestnicy zjazdu KOGI :laugh:
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ