Jarku a jaki to dokładnie miałby być klej?
Bo vicolu chyba nie będzie się za dobrze szlifowało...
Koga Elbląska Pana Lipy
- Jarek
O:Koga Elbląska Pana Lipy
Tak , oczywiście Wikol sobie odpuść.
Każdy nitrocelulozowy. Może być AK20, bądź zwykły nitrocellon. Do kupienia w każdym sklepie modelarskim. Bądż możesz użyć nawet lakier nitro. Capon, lub cokolwiek co ma przezroczystą strukturę po zaschnięciu. Chodzi przecież o to aby ten pyłek drzewniany się posklejał. Ja już nie pamietam, ale używałem chyba nitrocellon.
Każdy nitrocelulozowy. Może być AK20, bądź zwykły nitrocellon. Do kupienia w każdym sklepie modelarskim. Bądż możesz użyć nawet lakier nitro. Capon, lub cokolwiek co ma przezroczystą strukturę po zaschnięciu. Chodzi przecież o to aby ten pyłek drzewniany się posklejał. Ja już nie pamietam, ale używałem chyba nitrocellon.
- PanLipazMiodem
Kasztel rufowy robiony powoli
Zostało jeszcze tylko trochę poszlifować, zalepić te szparki pyłkiem który uzyskam wycinając wyrzynarką wzmocnienia poprzeczne...
Ale o tym kiedy indziej

Zostało jeszcze tylko trochę poszlifować, zalepić te szparki pyłkiem który uzyskam wycinając wyrzynarką wzmocnienia poprzeczne...
Ale o tym kiedy indziej

-
Wydaje się być bardzo fajne tylko czy przypakiem nie zapomniałeś dopiłować frg pokładu przy "dziurze"?? :dry:
- PanLipazMiodem
Wszystko pod kontrolą Arkadiuszu B)
To niedociągnięcie wyniknęło z tego, że przy wycinaniu tego otworu dziwnym zbiegiem okoliczności te małe elementy poodklejały się:woohoo:
A wyżej na zdjęciu były świeżo przyklejone, klej jeszcze nie trzymał a co za tym idzie nie docięte ani nie poszlifowane.
Przy następnych fotkach będzie gitara :laugh:
Tymczasem
To niedociągnięcie wyniknęło z tego, że przy wycinaniu tego otworu dziwnym zbiegiem okoliczności te małe elementy poodklejały się:woohoo:
A wyżej na zdjęciu były świeżo przyklejone, klej jeszcze nie trzymał a co za tym idzie nie docięte ani nie poszlifowane.
Przy następnych fotkach będzie gitara :laugh:
Tymczasem
- PanLipazMiodem
Witam.
Kasztel dziobowy i rufowy skończony.
Niestety z cięciem mahoniowych deseczek wyszedł problem i moja koncepcja padła na plecy...póki nie uzbroję się w sprzęt tnący i szlifujący mechanicznie pozostanę przy fornirze...
Nawet nie wiedziałem że sklejając i dociskając mocno kilka warstw forniru tak dobrze się go tnie i obrabia...
...w odróżnieniu od twardej deseczki mahoniowej...
Jak zwykle przepraszam za jakość zdjęć ale staram się jak mogę...
...i obiecuję, że jeżeli będzie pod ręką cyfrówka to wstawię zdjęcia lepszej jakości...
Pozdrawiam
Przemek
Kasztel dziobowy i rufowy skończony.
Niestety z cięciem mahoniowych deseczek wyszedł problem i moja koncepcja padła na plecy...póki nie uzbroję się w sprzęt tnący i szlifujący mechanicznie pozostanę przy fornirze...
Nawet nie wiedziałem że sklejając i dociskając mocno kilka warstw forniru tak dobrze się go tnie i obrabia...
...w odróżnieniu od twardej deseczki mahoniowej...
Jak zwykle przepraszam za jakość zdjęć ale staram się jak mogę...
...i obiecuję, że jeżeli będzie pod ręką cyfrówka to wstawię zdjęcia lepszej jakości...

Pozdrawiam
Przemek
- jaxa
PanLipazMiodem napisał:
pisze się "Elbląską" (chyba) :)
Bartes, nie jestem w temacie ale widzę że poszycie kutra robi się metodą "zakładkową".
Ja jestem w trakcie prac nad Kogą elblądzką i poszycie wygląda podobnie jak na Twoim kutrze
(...)
Pozdrawiam
pisze się "Elbląską" (chyba) :)
- PanLipazMiodem
Pisze się "elbląSka":)
Nawet ostatnio sam zauważyłem że w temacie mam elblądzka i wszystko zmieniałem:laugh:
A w duchu myślałem: może nikt nie zauważył:laugh: :laugh: :laugh: ....a jednak znalazł się szpieg jeden :lol:
Nawet ostatnio sam zauważyłem że w temacie mam elblądzka i wszystko zmieniałem:laugh:
A w duchu myślałem: może nikt nie zauważył:laugh: :laugh: :laugh: ....a jednak znalazł się szpieg jeden :lol:
- PanLipazMiodem
Jak zwykle przepraszam za jakość zdjęć.
Kasztel rufowy zamontowany ale jeszcze nie obudowany do końca...
...powolutku do przodu...
...i jeszcze na koniec pewne spostrzeżenie z mojej strony...z włochatymi się pracuje lepiej ale bez żuberków dokładniej...
Kasztel rufowy zamontowany ale jeszcze nie obudowany do końca...
...powolutku do przodu...

...i jeszcze na koniec pewne spostrzeżenie z mojej strony...z włochatymi się pracuje lepiej ale bez żuberków dokładniej...
- Slawek Kromer
model niczego sobie ale tło trzeba zmienić bo jest do d...py nie interesuje nikogo mur czy płytki jakie posiadasz