Witam! Mam pytanie - dlaczego te działa tak się świecą. Jestem przekonany, że działa okrętowe były raczej ciemne, bardzo ciemny brąz.
Pozdrawiam
Artyleria jest z mosiądzu dlatego tak się mieni. Taki kolor podoba mi się. Druga sprawa to to że działa króre mam są mniejszej średnicy niż powinny być i zamalowanie ich na np czarny kolor dodatkowo by je wyszczupliło.
Pozdrawiam!
HMS "Supply" 1759 - zestaw AL
HMS "Victory" - Heller - 1:100
"Le Soleil Royal" - Heller - 1:100
W końcu zamontowałem działka i ich niewielkie olinowanie. Pozostało jeszcze olinowanie ruchome, "podpory" górnego pokładu, knagi, pompy i kołkownice, wtedy będę mógł zabierać sią za górny pokład.
Pozdrawiam!
Obecny stan modelu. Wszystkie działa na dolnym pokładzie są już skończone. Bloczki pojedyńcze i podwójne są wielkości 2mm.
Kilka słów o bloczkach.
Bloczki do lawet pochodzą od kolegi Mirka. Jakośc wykonania tych bloczków jest naprawdę świetna. Jedynymi zabiegami jakie nalezy wykonać przed zamocowaniem to to zeby linka czy nitka lepjej sie trzymala bloczka trzeba ponacinać nozykiem lub pilnikiem boki tych bloczków robiąc niewielkie wgłębienia. Obróbka tych bloczków jest łatwa ponieważ wykonane są z gruszy. Jeśli ktoś robi model w tej skali co ja to naprawdę polecam.
Pozdrawiam!