Santa Leocadia

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Killim

O:Santa Leocadia

Post autor: Killim »

Teraz to już wiem wszystko z tymi farbami;). Docinanie wręg zakończone sukcesem:)
Robota troch rzeźnicza ale nie będzie nic widać jak przykleję pokład.
Dłutko spisało się rewelacyjnie w tej sprawie, niczym innym bym tak nie dociął tych wręg.
Między czasie wyfrezowałem kilka listewek starym znanym wszystkim sposobem:)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
W Stoczni:
Santa Leocadia
W Porcie:
Szmaka
Santa Maria

Kamil
Awatar użytkownika
lkemot

Post autor: lkemot »

Nie zazdroszczę Ci tej roboty przeróbkowej, ale dobrze idzie. A wracając jeszcze do tematu malowania to będę próbował zmieszać dwie farby transparentne - brązowa/czerwona, zobaczymy czy efekt będzie zadawalający.
Pozdrawiam
Tomekl vel lkemot

W stoczni: Victory, Akagi
W porcie: Santa Leocadia, Yamato, Lexington, H.M.S Cleopatra, Le Coureur, Szebeka
Awatar użytkownika
Karrex

Post autor: Karrex »

Killim napisał:
...farby do szkła nr 300 i 422 po wymieszaniu w różnych proporcjach, efekt raczej też mizerny kolor wyszedł za jaskrawy, pocieszające jest natomiast to że nie kryje drewna :woohoo: i będę dalej próbował z tymi farbami tylko inne odcienie muszę dobrać...

Witaj.
Dobieranie właściwego koloru to jest jednak bardzo indywidualne i subiektywne odczucie i przez neta wręcz niemożliwe ;), ale można przekazać jakieś zasady.

Jeżeli mamy kolor czerwony (podstawowy) i chcemy troszkę zbrudzić dodajemy odrobinę zielonego (bo czerwony + zielony = brązowy) lub brązowego lub czarnego (zależy jaki stopień zbrudzenia chcemy uzyskać). Tyle podstaw jeżeli chodzi o mieszanie farb:P .

Dalej. Próbki robimy na ścinkach drewna, który będziemy malować – u Ciebie to chyba olcha (nie na papierze - bo świetlistość papieru jest inna niż drewna).

Przechodzę do farb Decorfin. Są to farby spirytusowe. Masz 300 (czerwony) i 422 (brązowy).
Ja bym niewielką ilość (na próbki) każdej z nich rozrzedził i próbowałbym malowania warstwowego (laserunek, lawowanie) np.
pierwsza warstwa 300, druga 422 i na to 300 tyle razy, aż kolor będzie zadowalający;
lub pierwsza 422 a następne warstwy 300 i tyle warstw j/w.
I jeszcze inny sposób:
jako pierwszą warstwę spróbowałbym mocno rozrzedzonej (żeby nie było za intensywne) bejcy (np. wiśnia, mahoń – już są czerwonkawe lub innej) i na to Dekorfin 300.

... akryl VAN GOGH 339 i mówiąc szczerze to nie taki kolor jak ma być :blink: ten jest raczej bardziej brązowy niż czerwony...

Jeżeli z Dekorfinami z jakiś powodów Ci nie wyjdzie, masz jeszcze VanGogh 339, do którego możesz dodać akrylu czerwonego (żeby przełamać w czerwień) lub (i tu być może herezja) dodać Dekorfin 300 :whistle: (nie pamiętam czy można mieszać spirytusowe z akrylem – akryl może się zważyć).

I ostatnia rada: nie zużywaj za dużo farby na próbki, bo zabraknie na końcowe malowanie :)
Pozdrawiam
Karol

W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux

Pozłotnictwo

Obrazek
Awatar użytkownika
Killim

Kabel się odnalazł to są moje próby na kawałku forniru zmieszana farba Decorfin 300 i 422 w różnych proporcjach. jak wyszło widać na zdjęciu. Będę jeszcze próbował wedle twoich wskazań. Efektami będę się dzielił na bieżąco. Pozdrawiam
Obrazek
Obrazek
Obrazek
W Stoczni:
Santa Leocadia
W Porcie:
Szmaka
Santa Maria

Kamil
Awatar użytkownika
Karrex

Post autor: Karrex »

Zrobiłem próbki rozrzedzonymi tuszami akrylowymi (żeby nie było, że się wymądrza:laugh:), żeby pokazać to laserunkowe krycie (warstwami).
Zestaw 1. Fotki z lampą.
Obrazek
A. pierwsza warstwa rozrzedzonej farby.
B. druga warstwa (lewa brązowa, prawa czerwona)
C. trzecia i czwarta warstwa
D. Capon na wierzch
Zestaw 2. Fotki przy świetle dziennym.
Obrazek
1. dwie warstwy (etap B.)
2. trzecia i czwarta warstwa (etap C.)
3. czwarta warstwa (prawa próbka)
4. Capon (etap D.)
Jak widzisz po większej ilości warstw kolor intensywnieje, staje się ciemniejszy.
Próbki na fornirze modyfikowanym, olchy nie mam :).
Kolor burty Leokadii z Shipyard.
Obrazek
Myślę, że jesteśmy już blisko :laugh: .
Pozdrawiam
Karol

W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux

Pozłotnictwo

Obrazek
Awatar użytkownika
Killim

Kolorowy zawrót głowy trwa:laugh: odwiedziłem dzisiaj sklep z farbami Talensa
i wspólnie z panią sprzedającą przez dłuższą chwilką próbowaliśmy dobrać odpowiedni kolor,
oczywiście transparentny. Farba Decorfin do porcelany, na fornirze tak się przedstawia.
Myślę że nie ma co więcej szukać.
Obrazek
Obrazek
W Stoczni:
Santa Leocadia
W Porcie:
Szmaka
Santa Maria

Kamil
Awatar użytkownika
lkemot

Post autor: lkemot »

Kolorek całkiem, całkiem - jak nic lepszego nie dobiorę to pomaluje też tą 300-tką do porcelany. A w sklepie Talensa jest bardzo miła obsługa i można poeksperymentować z różnymi kolorami.
Pozdrawiam
Tomekl vel lkemot

W stoczni: Victory, Akagi
W porcie: Santa Leocadia, Yamato, Lexington, H.M.S Cleopatra, Le Coureur, Szebeka
Awatar użytkownika
Killim

Co do obsługi to nie sposób sie nie zgodzić:laugh: Podczas zabawy w dobieranie odpowiedniego koloru
zrobiłem ambrazury i wewnętrzne nadburcie. Cała operacja obniżania pokładu zakończona pełnym sukcesem:woohoo: Chciałbym podziękować kolegom za zmobilizowanie mnie do tej poprawy, opłaciło się
troszkę pomęczyć. Efekty na zdjęciach.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
W Stoczni:
Santa Leocadia
W Porcie:
Szmaka
Santa Maria

Kamil
Awatar użytkownika
Killim

Witam, u mnie praca idzie raczej powoli, ostatnio przykleiłem pierwszą listwę ozdobną
i podciągnąłem poszycie do gury, teraz tylko druga listwa, reszta poszycia kołkowanie i malowanie:)
Do świąt B.N. może zdążę :laugh:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
W Stoczni:
Santa Leocadia
W Porcie:
Szmaka
Santa Maria

Kamil
Awatar użytkownika
Killim

Witam wszystkich troszkę czasu upłynęło od ostatniego wpisu, ale i prace ruszyły do przodu.
poszycie skończone, zakołkowane kołkami bambusowymi, i pomalowane. Do wyznaczenia lini wodnej skonstruowałem prymitywe ale jakże zdające egzamin urządzenie, cały wic polega na tym żeby ołówek był wciśnięty bardzo ciasno i całość tez nie może się ruszać, do maskowania użyłem taśmy izolacyjnej jest rewelacyjna do tego celu na łukach i krzywiznach ładnie się układa i nie marszczy sie. Czarny to humbrol mat, czerwony
farba talensa do porcelany a biały to zwykły akryl. Reszta jest na zdjęciach. Następnie trzeba będzie zacząć wyposażenie pokładu
i pomyśleć nad działami. Pozdrawiam
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek