Witam
Mam do Szanownych Grupowiczów pytanie, w nawiązaniu do postu o wykreślaniu wręg w AutoCadzie (i innych dotyczących przeróbki rastrowego obrazka na dxf). Rozchodzi się mianowicie o zniekształcenia przy skanowaniu planów. Na pierwszy rzut oka plan wygląda przyzwoicie, ale przy mocnym powiększeniu okazuje się że jednak nie do końca - przy docelowym stwierdziłem ok.3 -4 mm odchyłki (np. nakładając rzuty siatki kadłuba z boku i z góry linie wręg nie pokrywają się i/lub nie są względem siebie równoległe). Próbowałem skanować w różnych rozdzielczościach i inaczej układając rysunek, ale zawsze coś było nie tak. Czy możliwe jest poprawienie (czy raczej "naprostowanie") tego w jakimś programie graficznym ?
pozdrawiam
Zniekształcenia przy skanowaniu
- orwid
O:Zniekształcenia przy skanowaniu
Niestety przyczyn zniekształceń może być kilka... (jak zawsze);)
1. Skaner i jego konstrukcja mechaniczna. Praktycznie tylko Epsony są na tyle solidne, że można od nich wymagać prawidłowej geometrii. To z obecnie produkowanych. Kiedyś, dawno temu były Arcusy II firmy AGFA... to był skaner!
2. Błedy w druku samego planu. Każdy arkusz jest drukowany na mokro i się rozciąga w maszynie poligraficznej. Na „gołe oko” tego nie widać, ale przy powiększeniach 400 razy np. w Photoshopie albo Illustratorze, błedy te są natychmiast widoczne.
3. Opracowanie planów. Zetknąłem się parokrotnie z niedokładnościami przy samym wykreślaniu planów. Nie jestem w stanie tego zrozumieć bo wszyscy się chwalą, że plany opracowane komputerowo... No i co z tego, jak autor nie sprawdza czy wszystko pasuje.
Jak poprawić?
w samym Photoshopie poprzez zastosowanie „free transform” albo transform i dalej „distort, perspective” itd.
trzeba próbować. No i trzeba to robić bardzo delikatnie.
pozdrawiam
Piotr
1. Skaner i jego konstrukcja mechaniczna. Praktycznie tylko Epsony są na tyle solidne, że można od nich wymagać prawidłowej geometrii. To z obecnie produkowanych. Kiedyś, dawno temu były Arcusy II firmy AGFA... to był skaner!
2. Błedy w druku samego planu. Każdy arkusz jest drukowany na mokro i się rozciąga w maszynie poligraficznej. Na „gołe oko” tego nie widać, ale przy powiększeniach 400 razy np. w Photoshopie albo Illustratorze, błedy te są natychmiast widoczne.
3. Opracowanie planów. Zetknąłem się parokrotnie z niedokładnościami przy samym wykreślaniu planów. Nie jestem w stanie tego zrozumieć bo wszyscy się chwalą, że plany opracowane komputerowo... No i co z tego, jak autor nie sprawdza czy wszystko pasuje.
Jak poprawić?
w samym Photoshopie poprzez zastosowanie „free transform” albo transform i dalej „distort, perspective” itd.
trzeba próbować. No i trzeba to robić bardzo delikatnie.
pozdrawiam
Piotr
-
Dzięki za odpowiedź !
Jeżeli chodzi o skaner to jest to jakiś Canon nie najwyższych lotów, spróbuję w miarę możliwości wypróbować inne, może tu będzie przyczyna.
Co do planu - wydrukowany jest raczej poprawnie, przykładając liniał wszystko jest w porządku (kadłub ma na rysunku długość 14 - 15cm, więc zniekształcenie "fabrycznie w druku" byłoby widoczne).
Photoshop to dla mnie obszar całkowicie nieznany, więc dziękuję za wskazówki.
pozdrawiam
Jeżeli chodzi o skaner to jest to jakiś Canon nie najwyższych lotów, spróbuję w miarę możliwości wypróbować inne, może tu będzie przyczyna.
Co do planu - wydrukowany jest raczej poprawnie, przykładając liniał wszystko jest w porządku (kadłub ma na rysunku długość 14 - 15cm, więc zniekształcenie "fabrycznie w druku" byłoby widoczne).
Photoshop to dla mnie obszar całkowicie nieznany, więc dziękuję za wskazówki.
pozdrawiam
- Paliwiak1
Witam Stich
Tak na początek to wypadałoby się przedstawić w przywitalni.:angry:
A jeśli chodzi o błędy przy skanowaniu to proponuje program Aide PDF to DXF Converter.
Jest to program, który po ze skanowaniu rysunków i przerzuceniu ich do formy PDF przekonwertowuje do typu DXF a wtedy możesz z tym zrobić, co chcesz, co prawda wyjdą błędy, ale może to Ci pomoże.:)
Z poważaniem Paweł G.
Tak na początek to wypadałoby się przedstawić w przywitalni.:angry:
A jeśli chodzi o błędy przy skanowaniu to proponuje program Aide PDF to DXF Converter.
Jest to program, który po ze skanowaniu rysunków i przerzuceniu ich do formy PDF przekonwertowuje do typu DXF a wtedy możesz z tym zrobić, co chcesz, co prawda wyjdą błędy, ale może to Ci pomoże.:)
Z poważaniem Paweł G.
Z poważaniem Paliwiak
- rczarnec
Pod tym adresem: http://www.blender.pl/samoloty/downloads/wm/wm.pdf znajdziesz darmową książkę o wirtualnym modelarstwie. Pomimo tego, że głównym tematem jest modelarstwo lotnicze, to jest tam rozdział o poprawianiu zeskanowanych planów. Autor stosuje Gimpa (też darmowy jeśli ktoś jeszcze tego nie wie) i krok po kroku pokazuje jak usunąć wszelkie przekoszenia.
Pozdrowienia
Robert Czarnecki
Robert Czarnecki
- ryszardw
Jak to zrobić.Mam rysunki ze skanera w tif. a chciałbym je skorygować i dopracować ACadie w dwg.Wiem że mogę wstawić i obrysować ale to masa roboty czy można bezpośrednio tak żeby pracować na wstawionym rysunku.R.
- korasonek
ryszardw napisał:
Witam
W zasadzie Paliwiak1 odpowiedział Ci na pytanie.
Najpierw rysunek musisz zapisać w formacie .pdf a później
Ten konwerter
Jest demo więc możesz wypróbować.
Z tego co ja się bawiłem kiedyś tym, to więcej było później roboty z poprawianiem, niż wrysowaniem od nowa więc dałem sobie z tym spokój.
A wracając do zniekształceń na skanerze, ja przed skanowaniem rysuję na kartce linię z podziałką, taka mini skala, później znacznie ułatwia poprawianie i skalowanie wersji cyfrowej, w programach graficznych.
Pozdrawiam
Edit:
Tutaj jest konwerter o którym pisze Paliwiak1
Jak to zrobić.Mam rysunki ze skanera w tif. a chciałbym je skorygować i dopracować ACadie w dwg.Wiem że mogę wstawić i obrysować ale to masa roboty czy można bezpośrednio tak żeby pracować na wstawionym rysunku.R.
Witam
W zasadzie Paliwiak1 odpowiedział Ci na pytanie.
Najpierw rysunek musisz zapisać w formacie .pdf a później
Ten konwerter
Jest demo więc możesz wypróbować.
Z tego co ja się bawiłem kiedyś tym, to więcej było później roboty z poprawianiem, niż wrysowaniem od nowa więc dałem sobie z tym spokój.
A wracając do zniekształceń na skanerze, ja przed skanowaniem rysuję na kartce linię z podziałką, taka mini skala, później znacznie ułatwia poprawianie i skalowanie wersji cyfrowej, w programach graficznych.
Pozdrawiam
Edit:
Tutaj jest konwerter o którym pisze Paliwiak1
Pozdrawiam
Piotr
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." (Albert Einstein)
Piotr
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." (Albert Einstein)