MBS Journal - internetowy miesięcznik

Przegląd biblioteki szkutnika
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Leon27

MBS Journal - internetowy miesięcznik

Post autor: Leon27 »

Witajcie!!!

Grzebiąc w internecie natrafiłem na ciekawą publikację internetową. Mianowicie miesięcznik traktujący o modelarstwie okrętowym. Pokazane są techniki szkutnicze i triki jak również gotowe modele naprawdę na wysokim poziomie. Wydawane jest jako miesięcznik w formacie pdf i funkcjonuje od 4 lat. Formą jet to coś jak nasze modelarstwo okrętowe tyle że za friko a naprawdę ładnie opracowane na poziomie naszego wydawnictwa. Na moje sklad graficzny i zdjęcia to full profeska. Polecam. Każdy znajdzie coś dla siebie a może nawet natchnienie. I tego nam czasem potrzeba żeby ruszyć z pkt martwego.

link do strony: http://modelshipbuilder.com/page.php?4

Na samym dole są roczniki po wyborze pokazuje się 12 z każdego roku.

Miłego ogladania

Ponizej wybrane 3 screany aby nie zasmiecac naszego dysku bo kto chce to zobaczy sobie pdf-y
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Tomek Aleksinski

O:MBS Journal - internetowy miesięcznik

Post autor: Tomek Aleksinski »

Jest to jeden (czy aby juz nie jedyny dzis?) z internetowych magazynow modelarzy szkutniczych. Dawniej bylo ich wiecej, ale niestety czas i raczej niewielkie zainteresowanie szerszych mas tematem spowodowaly nieunikniona smierc wiekszosci z nich.
Poza tym, ludzie ktorzy aktywnie przyczyniali sie do wydawania tych publikacji, robili to za friko, bez czerpania za ich wysilek i czas zadnych uposazen, a po prostu byli to prawdziwi entuzjasci i hobbysci modelarskiego szkutnictwa, chetni do podzielenia sie swym doswiadczeniem czy wiedza z innymi.
Po latach ten entuzjazm przygasl, czesc z nich wymarla (w wiekszosci byli to ludzie w dosc podeszlym wieku), inni przestali sie interesowac tym hobby, bo albo przeniesli sie do budowy np. modeli samolotow, czy pojazdow itp, czy tez po prostu zajeli sie grillowaniem lub pasywnym nie robieniem niczego przed telewizorem...

Mankamentem tych wydawnictw jest tez to ze wszystkie one byly wydawane przewaznie w jez. angielskim, czyli, jak to niektorzy na tym forum definiuja - jezykiem nieludzkim, ktory do dzis nie jest nazbyt popularnym w Polsce.

Innym z takich 'dinozaurow' byl magazyn "Warships To Workboats" wydawany przez grupe zapalencow z forum Modelshipwrights. Tu jest ich pierwszy numer.
http://modelshipwrights.wikispaces.com/file/view/Vol+I+%231.pdf
W jednym z jego numerow do dzis jest tam i kilka z moich zdjec kolekcji modeli z Ventura County Maritime Museum w Oxnard, California.
Niestety, i ta publikacja zmarla po latach smiercia naturalna.

Nie watpie, ze na internecie istnieja rozliczne inne podobne magazyny w innych jezykach - wystarczy tylko pogrzebac troche w google.com.

Co do podobnych publikacji w necie w jez. polskim, to nie jest mi wiadomym o ich istnieniu. Moze inni koledzy wiedza cos wiecej na ten temat?

Pozdrowienia,
Awatar użytkownika
Leon27

Post autor: Leon27 »

No to Panie Tomku poczułeś się pewnikiem dumny bo to naprawdę musiały być dobre zdjęcia skoro zostały wytypowane do publikacji i opublikowane. Gratuluje. Ja mam skromnego Nikona D40X. Zapoznałem się z bezcieniowym fotografowaniem i nawet mam sprzęt naświetlający odpowiednią dawką luxów ale nie mam namiotu ani nawet białego prześcieradła niestety. Tylko frociane mam z gumkami na duże łózko. Ale jak skończę Entrprise a tu już za moment to postaram się zrobić takie fotki publikacyjne (bezcieniowe ) :-)
Awatar użytkownika
Tomek Aleksinski

Post autor: Tomek Aleksinski »

Tomek Aleksinski napisał:
...Innym z takich 'dinozaurow' byl magazyn "Warships To Workboats" wydawany przez grupe zapalencow z forum Modelshipwrights. Tu jest ich pierwszy numer.
http://modelshipwrights.wikispaces.com/file/view/Vol+I+%231.pdf

A tu sa wszystkie numery:
http://modelshipwrights.wikispaces.com/W2W_Archives
ODPOWIEDZ