Przeciągam przez świeczkę i opalam.
Włoski się spalają a stopiona parafina wsiąka w linkę zabezpieczając ją. Ale przy częstym przeciąganiu przez np. szorstki otwór i tak się zmechaci.
Było wielokotnie opisywane na forum.
Witam
Stenwanty fokmasztu.
Jufersy średnicy 3 mm są owinięte linką ok. 0,3mm przechodzącą przez platformę marsa i dowiązaną do wanty. Jest to uproszczenie bo opaska jufersa powinna być metalowa zakończona uchem poniżej marsa.
Wyblinki do podwantek są przyklejone.
Dorobiłem drugą kotwicę (uzupełniłem przegrodę w kotbelce) i przykleiłem obie kotwice do kadłuba żeby nie „latały”.
Zabieram się za grotmaszt. Całość na dzisiaj wygląda tak.
98całość
Witam Kolegę - budowniczego Bounty
Dopiero dziś znalazłem ten wątek, a powiem szczerze przydało by mi się kilka patentów wykorzystanych przez Ciebie. Również buduję Bounty co prawda z Shipyard`u i przy zastosowaniu troszkę innych technik ( moim ulubionym materiałem jest balsa),a moją relacje możesz podejrzeć na KW http://www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=13984&highlight=
Pozdrawiam i życzę wytrwałości Kuba
Witam Kuba
Twoją relację na kartonie - a jakże - oglądam - z przyjemnością.
A jeśli chodzi o pytania - to śmiało, miło mi będzie pomóc (jeśli hehehe tylko będę znał odpowiedź).
Witam
Powtórka z budowy marsa, tym razem na grotmaszcie, ponieważ poprzednio na foku miałem problemy z fotkami. Ta płytka(2 x fornir + blaszka) to dystans do wycinania mniej więcej równych odstępów „grzebienia”.
Złożona krata. Połamały się listewki grzebienia i brakło mi materiału - stąd ta dziura w środku kraty.
Platforma z obramowaniem.
I zeszlifowana do ok. 1,5mm
Owijkę masztu robiłem tak.
Cienki drucik łącznie z patykiem owijam linką. Koniec linki wkładam w ucho i przeciągam pod owijką. Potem odcinam wystające końcówki i zabezpieczam CA. I tyle.
Na fotce widać sztukowanie masztu – źle sobie odmierzyłem i był za krótki.
Witam. Super to wychodzi. Wiadomo wymiary poszczególnych oczek w gretingach nie są idealne ale w tej skali to co robisz jest bardzo treudne, a na pewno jest godne podziwu
:) Życzę udanego modelu