BIO Hesperides 1:72

Relacje z budowy tych jednostek
Awatar użytkownika
Hadżi
Lokalizacja: {"name":"Polska k\/Olkusza","desc":"","lat":"","lng":""}

O:BIO Hesperides 1:72

Post autor: Hadżi »

Witam!

Piszesz, że usiłujesz stworzyć nowe wydawnictwo "Planów modelarskich". Niektórzy znają tylko instrukcje składania, a "Plany modelarskie"?, nie wiedzą "z czym to się je" i dla nich takie pisanie to jest ble, ble, ble... Więc się nie dziw.

marekdziki napisał:
O.K.:)
Przyjdzie czas, pokażę.

Tu nie chodzi o pokazanie zrobionego modelu. Chodzi o relację jak się go robi od początku do końca. Jak się wykonywało poszczególne elementy, z czego się je wykonywało [materiały], jakich narzędzi i urzadzeń, technologii się stosowało itp.

Pozdrawiam

"Hadżi"

EDIT: Zapomniałem dodać, że w relacji tekst powinien być jak najbardziej oszczędny. Najlepiej powinien zawierać skróty. Są tacy co mają awersję do czytania, wolą oglądać obrazki, dużo obrazków, po kilka zkażdej strony, z bliska, a najlepiej z dalszej odległości aby nie było widać za bardzo czegoś tam... Robionych pod światło i ze światłem oczywiście koniecznie na wylansowanym "niebiańskim" tle, inne absolutnie nie, a koronkowe serwety i parkiety absolutnie nie!

"Hadżi"
Na pochylni strajk zakończony: ok. podwod. SIEWIERJANKA, budowa wznowiona.
Nie ma rzeczy niemożliwych, są trudne lub b.trudne.
Myślenie nie boli. Gdyby głupota bolała to nie jeden z bólu by wył.
Awatar użytkownika
Andrzej1
Lokalizacja: {"name":"Polska Szczecin","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Andrzej1 »

Hadżi napisał:
Witam!

Piszesz, że usiłujesz stworzyć nowe wydawnictwo "Planów modelarskich". Niektórzy znają tylko instrukcje składania, a "Plany modelarskie"?, nie wiedzą "z czym to się je" i dla nich takie pisanie to jest ble, ble, ble... Więc się nie dziw.

marekdziki napisał:
O.K.:)
Przyjdzie czas, pokażę.

Tu nie chodzi o pokazanie zrobionego modelu. Chodzi o relację jak się go robi od początku do końca. Jak się wykonywało poszczególne elementy, z czego się je wykonywało [materiały], jakich narzędzi i urzadzeń, technologii się stosowało itp.

Pozdrawiam

"Hadżi"

EDIT: Zapomniałem dodać, że w relacji tekst powinien być jak najbardziej oszczędny. Najlepiej powinien zawierać skróty. Są tacy co mają awersję do czytania, wolą oglądać obrazki, dużo obrazków, po kilka zkażdej strony, z bliska, a najlepiej z dalszej odległości aby nie było widać za bardzo czegoś tam... Robionych pod światło i ze światłem oczywiście koniecznie na wylansowanym "niebiańskim" tle, inne absolutnie nie, a koronkowe serwety i parkiety absolutnie nie!

"Hadżi"

Witam

Wlano już tyle wody w ten holownik, że powinien zatonąć. Jakaś dziwna relacja pomieszanych marzeń
i niespełnionych pragnień a na deser jeszcze to co powyżej.
Chyba nie umiem czytać po polsku, bo nie rozumiem. To, że Marek chce zrobić wydawnictwo, niech robi.
To, że chce zrobić model, też dobrze. Jak na razie to same chęci, ale czekajmy cierpliwie.
Ale takie wpisy, co niczego nie wnoszą, to już tak sobie, żeby nie powiedzieć do du... .
Pokaż Hadżi wzorcową relację, to się od Ciebie nauczymy wszyscy i ci co "umią" czytać i ci co
"umią" oglądać.
Może być bez modelu, bo po co model na forum modelarskim.

Z ukłonami
Andrzej Korycki
Awatar użytkownika
marekdziki

Post autor: marekdziki »

jerry_bee napisał:
Marek, dobrym zwyczajem jest sprawy prywatne załatwiać w sposób prywatny. czy informacja, że Grzesiu napisał Ci coś niemiłego na priva ma nas jakoś szczególnie zainteresować? znamy Grzesia nie od dziś i wiemy, że on tak lubi. odpisz mu w podobnym stylu, ale nie każ nam czytać i jego, i Twoich wypowiedzi.

jerry bee: to że znamy Grzesia i że on tak lubi nie jest żadnym argumentem dla mnie tym bardziej, ze nie koresponduję z nim na privie, a odniosłem się do stylu jakiego użył na tym watku. Nie on jedyny z resztą. Zwróciłem jedynie uwagę. Wolno mi. Nieprawdaż? Ja takze lubię niekiedy dosadnie coś okreslić, ale kultura i szacunek wobec innych forumowiczów nie pozwala mi na takie sformułowania. Wolę to samo napisać w inny sposób. Na przykład tak jak to zrobił Andrzej1. Napisał co myśli, ale przy tym nie w sposób kontrowersyjny. I takich forumowiczów szanuję. Potrafię przyjąć krytykę.;)
W ogóle to forum wydaje mi się jakieś dziwne. Forum - jak sama jego idea wskazuje, jest to miejsce na różnego rodzaju polemiki, wymianę spostrzezeń, także na krytykę (jeśli potrzeba). Specyfika tego forum zawiera także relacje z budowy. Jeżeli ma się jednak ograniczać jedynie do oglądania obrazków z relacji to chyba coś nie tędy. Ale moze się mylę.
Ja osobiście myślałem, ze moge się tutaj podzielić spostrzeżeniami, ewentualnymi zamierzeniami. Na innych, różnych forach jest to ogólnie praktykowane i nikt sobie z tego powodu nie skacze do oczu i urządza kpin. Byłem w błędzie. Na wyścig szczurów się nie piszę. Dla mnie okres wakacyjny to czas ciężkiej pracy i z tego powodu (wyłącznie z tego) nie mam jeszcze na tyle zaawansowanych prac przy modelu, abym mógł się pochwalić postępami. Wiem na czym polega relacja z budowy. Ponadto sporo czasu zajęło mi gromadzenie i przygotowanie dokumentacji, co dla mnie osobiście jest bardzo istotne. Nie mam w nawyku budować modelu na podstawie kilku szkiców. Zwłaszcza modelu redukcyjnego. ( dziękuję Hadżi za obiektywne spojrzenie.) Z zasady lubię dużo mówić, to fakt a co za tym idzie dużo pisać (może to troszkę takie zboczenie zawodowe). Postaram się na przyszłość ograniczać w słowach, zachowując cenne miejsce na forum na zdjęcia z relacji budowy modelu. Spełnię tym samym wymagania tego wątku. A przy okazji poddam weryfikacji moje umiejętności jako modelarza. Także nie wstydzę się robienia z siebie modelu w kabarecie. Przynajmniej mam wesołe życie w odróżnieniu od innych, zwłaszcza sfrustrowanych kolegów. Pozdrawiam kolegów wszystkich:) .
Marek Orłowski
Najważniejsze, żeby się chciało chcieć.

Pozdrawiam Marek "Dziki" O.
Awatar użytkownika
marekdziki

Post autor: marekdziki »

Przepraszam jeśli kogoś uraziłem. Nie miałem takiego zamiaru.
Najważniejsze, żeby się chciało chcieć.

Pozdrawiam Marek "Dziki" O.
Awatar użytkownika
Andrzej1
Lokalizacja: {"name":"Polska Szczecin","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Andrzej1 »

Witam

No to może inaczej :
Koga jest forum modelarskim. Na tym "forumnie" są działy (działa czy jak to zwał).
Jest dział Strocznia - Statki i Okręty (Relacje z budowy tych jednostek) i tam znajduje się Twój wątek
zatytułowany : BIO Hesperides 1:72. Każdy normalny człowiek będzie tu szukał relacji z budowy modelu
w/w statku. A tu, ani dydy. Mniejsza o przyczyny. Są za to różne, różniste rozważania na temat i nie na
temat. Również ten wpis (całkiem nie na temat) raczej jest regułą niż wyjątkiem.
Co się dziwić, że ktoś, kto chciałby podpatrzeć, zerżnąć, ukraść jakiś pomysł, nacina się na toto,
to jest wk..y, no zdenwrwowany, w stopniu najwyższym.
Czasem daje temu wyraz w tym właśnie wątku. Ci co tylko obserwują postępy w budowie, patrzą
z politowaniem i nic ich to nie obchodzi. Tylko Ci, którzy są zainteresowani (w jakiś sposób, możliwe
sposoby już wymieniłem, ale nie wszystkie) czasem coś warkną.

Jest również dział : Ogólne (Ustalenia, wymiana poglądów itp. ) i tam jest miejsce Twojego wątku
(bo nie relacji). Tam zaglądają ci, którzy mają jakieś poglądy. Ja nie mam, to nie zaglądam.
Po prostu nie mam się czym wymieniać.

Koga oferuje także, zarówno, jeszcze dział : Hyde Park (Tu mozna narzekać i pisać o sprawach nie
związanych z tematami forów ). Tu też mogłoby być.
I nikt by żadnych uwag typu : "czemu nie budujesz" nie czynił, bo nie. Twoje prawo w Hyde Parku
założyć taki a nie inny wątek. Nie opowiadaj, Marku, że nie jesteśmy tolerancyjni, że na innych forach to
ho ho ho.
To tak, jakbyś w obcym domu do szuflady ze sztućcami włożył (tak na szybko, bo nie wiesz gdzie ) zużytego pampersa.

Nie mam nic przeciw Twoim planom, nie mam nic przeciw budowaniu, lub nie, przez Ciebie modelu.
Wszystkie zamierzenia są szlachetne, mądre i wspaniałe. Może kiedyś zaowocują pięknym modelem,
wydawnictwem, dużym zyskiem, czy tam jeszcze czym pozytywnym. Tego Ci życzę.

Z ukłonami
Andrzej Korycki
P.S.
Pominąłem jeszcze Kosz (to co nie pasuje do żadnego z forów). Tu ze względu na nazwę i możliwe
skojarzenia nie proponuję przeniesienia wątku.
P.S.P.S
Więcej nie będę się mądrował, bo już powiedziałem wszystko co miałem do powiedzenia HOWK.
Jak widać, wiele tego nie było.
ODPOWIEDZ