od czego zacząć :( proszę o pomoc

Czyli rozmowy o wszystkim i niczym, techniki modelarskie i warsztat modelarski
pascal

od czego zacząć :( proszę o pomoc

Post autor: pascal »

witam chcem zacząć swoją zabawe z modelarstwem szkutniczym budować łodzie , żaglowce itp. tylko od czego zacząć jaki sprzęt kupić jakie deseczki itp. ? wszystko co jest mi potrzebne do zbudowania oraz różne statki , żaglowce które moge zbudoować wszystko co jest mi potrzebne zna może ktoś strone gdzie to wszystko znajde ? budowa , skzielet itp. oraz potrzebne deseczki itd.? proszę o szybką pomoc:( wszystko co jest mi potrzebne !
Awatar użytkownika
maciejza

Odp:od czego zacząć :( proszę o pomoc

Post autor: maciejza »

pascal napisał:
proszę o szybką pomoc:(

wydaje mi sie ze tak to sie nie uda ... to troche inaczej dziala :)
przede wszystkim:
na Polskiej Witrynie Modelarskiej zapoznaj sie z materialami, popatrz w linki na kodze :) ..
przespij sie z tematem .. jak stwierdzisz ze mozesz juz budowac VICTORY'ego (wieszosc chce od razu takie duze i piekne robic :) ) .. to popatrz jeszcze raz w linki i dobrze przyjzyj sie olinowaniu .. i jeszcze raz zadaj sobie pytanie czy podolasz :)

jezeli nigdy nie miales stycznosci z modelarstwem to ja sugeruje zaczac od kartonowych modeli, dzieki czemu lizniesz podstawy materialów, narzedzi itp.
Awatar użytkownika
mirek

Post autor: mirek »

Dokładnie prześledź sobie cały kurs budowy modelu Karl un Marie tu na kodze . Moze zdecydujesz się na wspólną zabawę :) Model ten buduje wielu kolegów i jest to ich pierwszy model w życiu . Natomiast co się tyczy materiałow do budowy to prawie wszystkie materiały znajdziesz w sklepiku na kodze . Poczytaj inne relacje z budowy modeli jakie prezentują koleżanki i koledzy . Zapraszam więc do wspólnej zabawy a w razie poroblemow pytaj a na każde twoje pytanie tyczące budowy KuM otrzymasz odpowiedź
Pozdrawiam Mirek Rybus
pascal

a z jakiego drzewa najlepiej wykoywać to ? z brzozy ? tą całą obudowe i jak zrobić szkielet ?
pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
krzysztof

Post autor: krzysztof »

Pascal, kolego - szklanka zimnej wody. Z wielkich chęci i zapału, który wybija z Twoich postów przypuszczam, żeś młody marnarz. Poświęć troszkę czasu i dokładnie prześledź wątki wymienionych przez moich kolegów stron. Ja dla przykładu załozyłem sobie swoją podręczna bibliotezkę. Układam w niej ciekawe artykuły, pomocne rozwiązania i inne ciekawe rzeczy związane z modelarstwem szkutniczym. Aby Cę pocieszyć wałkowałem internet przez bodajże rok i dopiero podąłem decyzję o budowie modelu. PRZYPADEK SPRAWIł, żE KOGA ropoczęła w tym czasie kurs karola i marysi i ja podjąłem się tego dzieła.
Rozpocznij od stoczni, plany i szczegółowy opis znajdziesz na Kodze. potem po kolei albo K&M, albo inny model - może prosty zestaw. Zacznij z nizin, by wspiąć się na szczyt. Podobno tak mówią.
Nie zapomnij o narzędziach, zacznij od podstawowych ( artykuł Dziadka ).
Przjrzyj linki do stron europejskich związanych z modelasrtwem. Jest tego olbrzymia ilość, a jakie ciekawostki!!!
Czytaj uważnie posty kolegów. Z NICH DOWIESZ SIE JAK BUDOWAć MODEL, A PRZEDE WSZYSTKIM JAK UNIKNąć PROBLEMóW NA KTóRE NATRAFILI INNI - NAUKA NA CUDZYCH BłęDACH.
Krzysztof, też pczątujący modelarz, tylko ciut starszy,j ak mniemam.
pozdrawiam Krzysztof

krzysztof.t.wasilewski@wp.pl
Awatar użytkownika
mirek

I to by było chyba wszystko na ten temat ! Wszystko jest na kodze i PWM troszkę wysilku i po problemie :) :) Krzysiek chyba wylozył ci kawę na ławę a reszta to juz w twoich rękach
Pozdrawiam Mirek Rybus
Herne

Post autor: Herne »

Ja po powrocie do modelarstwa zacząłem od Kogi - na bazie planów i MM - uważam z perspektywy czasu że był to dobry wybór. Można się nie zniechęcić i przygotować bazę pod coś poważniejszego.
Moja relacja, jeśli Cię interesuje:
http://www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=4192
Awatar użytkownika
Zbyszek

Post autor: Zbyszek »

Jeśli chcesz zobaczyć jak wygląda model robiony w całości z brzozy to wejdź na moją relację z budowy Mayflower.
Pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
mirek

Herne napisał:
Moja relacja, jeśli Cię interesuje:
http://www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=4192

Dokladnie przejżałem sobie Twoją relację z budowy Kogi i ąż się prosi abyś choc kruciutko napisał coś na kodze o pokryciu klinkierowym poniewaz jest to strasznie ciekawy temat . Model jest naprawdę pięknie robiony szkoda tylko , ze brak jest wielu zdjęc. :( :( :(
Pozdrawiam Mirek Rybus
pascal

kiedy pojawią się w sklepie na sprzedaż plany ? żaglowców itd.?;)
ODPOWIEDZ