Prins Willem

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
myszor

Re: Prins Willem

Post autor: myszor »

Witam . Latarnia się trawi , więc przyklejam wieńce . Tak to wygląda na dziś .
Wieńce oczywiście zrobione przez Kolegów - Mirka i Zbyszka . Dziękuje :)
Załączniki
P1320245.JPG
P1320252.JPG
Pozdrawiam . Andrzej :)

Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Awatar użytkownika
Kazek

Post autor: Kazek »

Wianuszki jak sie patrzy znakomicie pasują do całości. Ale ale Andrzejku co tam za dziury w burtach czyżby korniki ? :lol:
Pozdrawiam Kazik :)
Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek »

Andrzeju, dzisiaj w telewizji brytyjskiej (nie pamietam na jakim kanale) był rewelacyjny program o holenderskich przemysłowych budowlach, technologiach z tamtych lat. Główny przykład na budowie żaglowca Prins Willem. Film krecony przed kilku laty, a więc przed pożarem. Można było dokładnie obejżeć ten piękny żaglowiec. Dzięki Twojej relacji od razu go poznałem. Dlaczego to piszę? Ponieważ ukazano technologię obróbki drewna przy budowie dawnych żaglowców. Otóż wiatraki kojarzyły mi się do tej pory z młynami zboża. I tu mylne skojarzenia, bowiem były to w tamtych czasach swoiste silniki napędzające trakcje, z których brano napęd do obrabiarek. Fajnie pokazano trak, który kubiki drewna ciął na deski, napędzany właśnie wiatrem. Ot taka ciekawostka ;)
Awatar użytkownika
obi

Post autor: obi »

Efekt postarzania bardzo realistyczny więc może jakiś kornik też się na to złapał :D
bardzo ładnie to wygląda
Pozdrawiam Robert
myszor

Korniki kornikami ale ja mam problema .
Powiedzcie Koledzy jak Wy mocowaliście okucia jufersów ?
Mówiono mi że okucia powinny iSć równo z liną want ( przedłużenie want). Czy Wy okucia robiliście jak już był umocowany maszt i pociągnięte wanty czy używacie jakiś szablonów , bo przecież okucia nie mogą być pod kątem prostym do ławy wantowej ( patrząc z boku) .
Nie wiem jak się do tego zabrać :(

Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
erykmodel

Post autor: erykmodel »

Super bardzo mi się podoba nie można nic powiedzieć bo zapiera dech i powala na glebę.Ps mam nadzieje ze jak skonczysz to mi go sprezentujesz na kominek. :D :D :D
Awatar użytkownika
oksal

Post autor: oksal »

A włóż patyk imitujący kolumnę masztu wraz z szablonem "krzyżaka" pod mars i pociągnij na sztukę nitkę, cyrklem, szpilką itp. wbij koniec nitki w burtę pod ławą wantową i masz punkt pod zaczep jufersa. Może ktoś zaproponuje szablon, też dobrze:)
myszor

Witam .Dzięki Adaś :)
Co dzień bliżej końca- mojego albo Willusia .
Wystrugałem dwie prababcine broszki i uzupełniłem balustrady oraz jakieś tam klapy na lukach.
Jest jak jest i lepiej nie będzie ( nie potrafię).
Szczerz mówiąc to już mnie męczy te ciągłe "rzeźbienie " .
Kiedy zaczną się szmatki i sznureczki to może będzie bardziej ciekawie i widowiskowo ? :(
Załączniki
P1320282.JPG
P1320279.JPG

Awatar użytkownika
Kazek

Post autor: Kazek »

Andrzej do szmatek już nie daleko a model jest pierwsza klasa coraz bardziej jestem pod wrażeniem twojej pracy wyglada to superacko.
Tam Ci sie jedna beczka przewróciła uważaj bo sie spiryt rozleje :D
Pozdrawiam Kazik :)
myszor

Witam . Przybyło "Kacze gniazdo" i dwa patyki .
Jeszcze dużo drobnicy trzeba tu umocować .
Załączniki
P1320305.JPG
P1320305.JPG (168.23 KiB) Przejrzano 4736 razy
P1320308.JPG
P1320308.JPG (156.26 KiB) Przejrzano 4736 razy
P1320310.JPG
P1320310.JPG (162.13 KiB) Przejrzano 4736 razy

ODPOWIEDZ