jest to urządzenie firmy DEDRA-EXIM z Pruszkowa dostępne w wielu sklepach narzędziowych, hipermarketach i w sklepach internetowych;
cena tego urządzenia zależnie od miejsca sprzedaży wacha się w granicach od 210 do 300 zł. Wraz z wyrzynarką dostajemy komplet 5 szt. brzeszczotów o różnej ilości zębów, który jako samodzielny kosztuje od 15 do 20 zł, z własnego doświadczenia wiem, że są one bardzo wytrzymałe bo intensywnie eksploatując wyrzynarkę jeszcze ani razu nie musiałem wymieniać brzeszczotu dostarczonego w komplecie.
Parametry urządzenia:
- waga 7 kg.
- wymiary stołu roboczego 275x140 mm.
- moc silnika 0,08 kW
- 1450 skoków/min.
- wysięg ramienia w poziomie 330 mm.
- brzeszczot włosowy o długości 127 mm.
- maksymalna grubość cięcia 22 mm.
- długość skoku roboczego 19 mm.
- zakres pochyleń stołu roboczego 0-45 stopni
Wycinanie elementów konstrukcji modeli przy pomocy tego urządzenia to naprawdę duża przyjemność - na razie nie dopatrzyłem się wad, a systematyczna obsługa i smarowanie pozwala utrzymać wyrzynarkę w dobrej kondycji przez długi czas.
Dla potwierdzenia tego co piszę pragnę zaprezentować wam dwa filmiki nakręcone specjalnie dla tej prezentacji:
- pierwszy filmik (7 MB, DivX) pokazuje wycinanie narysowanej na 4 mm. sklejce przykładowej wręgi.
SKLEJKA 4 MM
- drugi filmik (7 MB, DivX) pokazuje wycinanie koła o średnicy 45 mm. w sklejce o grubości 8 mm.
SKLEJKA 8 MM