Relacja z budowy XXX

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Andrzej1
Lokalizacja: {"name":"Polska Szczecin","desc":"","lat":"","lng":""}

Re: Relacja z budowy XXX

Post autor: Andrzej1 »

Witam
Pastę do lutowania można zmyć zwykłą wodą z mydłem i szczoteczką do zębów.
Co prawda chwilę to trwa, ale się daje.
Bardzo szybko pastę zmywa się w acetonie za pomocą pędzelka.

Z ukłonami
Andrzej Korycki
Awatar użytkownika
mati
Lokalizacja: {"name":"","desc":"Sosnowiec,G\u00f3rno\u015bl\u0105sko-Zag\u0142\u0119biowska Metropolia,wojew\u00f3dztwo \u015bl\u0105skie,Polska,pl","lat":"50.2780834&am

Post autor: mati »

Co tu dużo pisać... pięknie :)

Co do tego lutowania... i problemów z rdzą... może warto spróbować lutowania srebrem?? Opcje są dwie srebrna pasta lutownicza, bądź lut srebrny w drucie... ;)

Czy mogę prosić o zbliżenie na zespół lin i bloków stabilizujący naprężenie podwantek??
Z góry dziękuję :D

Pozdrawiam
Mateusz
The world is yours...
Awatar użytkownika
rychenko

Post autor: rychenko »

Witaj
Rysiek pięknie to wszystko wygląda nawiązałeś się tych supełków ale efekt jest i to jaki!!! Te ślady rdzy na pewno da się zabezpieczyć i wyretuszować .
Pozdrawiam Ryszard
Awatar użytkownika
Karrex

Post autor: Karrex »

Pełna profeska, po męczącym dniu jest czym oko nacieszyć :D. Podobnie jak Kaziu będę miał się na czym wzorować jak dojdę do tego etapu :lol:.

Sorki za troling w relacji, ale cukrzenie w pełni zasłużone.
Pozdrawiam
Karol

W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux

Pozłotnictwo

Obrazek
Awatar użytkownika
ryszardw

Post autor: ryszardw »

Andrzej dzięki.Myłem w wodzie z Ludwikiem ale powinienem czymś zabezpieczyć.Nie pomyślałem że wyjałowiona stal koroduje błyskawicznie.Aceton jest szybszy i schnie błyskawicznie.Jakoś to będę musiał przetrzeć i zamalować.Może metalikiem.Lutowanie cyną jest prostsze i dokładniejsze.Srebro to palnik a te haki to wielkość 3mm.Te stabilizatory to dwie kausze i i dwa bloki talrepu.Ale taki sposób to stosowano tylko w Anglii i w latach 1670.Potem robiono to inaczej i na kontynencie tez.Wiązanie wyblinek sprawia sporo problemu.Wanty naciągnięte w wilgotny dzień są napięte a w dni suche wiotczeją.Zachowanie jednakowego napięcia wyblinek przez 12 want to spory problem.Nie w każdy dzień mogłem je wiązać ale na szczęście mam to za sobą.R.
Załączniki
Linki stabilizujące z talrepu są przywiązane tylko do tych want do których przywiązane są podwantki.
Linki stabilizujące z talrepu są przywiązane tylko do tych want do których przywiązane są podwantki.
Awatar użytkownika
ryszardw

Pora na sztagi.Jako ze jestem leniwy i nie chciało mi się pleść gałki wpadłem na pomysł żeby na wytoczony wałek naciągnąć sznurówkę .Znalazłem przy trampkach córki i w razie czego wyprę się w oczy ze nie wiem co się stało.Po wykonaniu znalazłem lepsze ale niech tak zostanie.Stożek ma od czoła lekko roztoczony otwór w który wcisnąłem nadmiar sznurówki a z tyłu zacisnąłem nitką.Sznurówka nie była najlepsza a potem znalazłem czarne i mocne.Zastosuję w następnych.Jest to alternatywa dla leniwych.R
Załączniki
DSCF2821.jpg
DSCF2822.jpg
Awatar użytkownika
ryszardw

Grotsztag zamocowany.Jeszcze tylko linkę jakoś zakończyć .Sztag ma grubość 2,5mm i najpierw skręcałem linki 1,3mm a potem z nich linkę 2,5mm.Ta robota idzie łatwiej i przyjemniej niż wiązanie wyblinek.R
Załączniki
Widok na blok z prawej.
Widok na blok z prawej.
Widok na blok z lewej.
Widok na blok z lewej.
Podwójna pętla przechodząca przez otwór w stewie poniżej gretingu.Linka na całej długości owinięta.
Podwójna pętla przechodząca przez otwór w stewie poniżej gretingu.Linka na całej długości owinięta.
Awatar użytkownika
oksal

Post autor: oksal »

Ciekawy pomysł z tą sznurówką
Awatar użytkownika
mati
Lokalizacja: {"name":"","desc":"Sosnowiec,G\u00f3rno\u015bl\u0105sko-Zag\u0142\u0119biowska Metropolia,wojew\u00f3dztwo \u015bl\u0105skie,Polska,pl","lat":"50.2780834&am

Post autor: mati »

Aż miło się ogląda... genialna robota :)

...ale ;)

....widzę, że sztag jest skręcony jako cable pewnie z trzech linek, tylko dlaczego jest prawoskrętny??... czy przypadkiem nie powinien być lewoskrętny jak przystało na cable - laid... czy jest to może jakiś wyjątek wynikający z nomenklatury admiralicji brytyjskiej?? Bo w jednostkach francuskich grot-, fok-, bezan - sztag były jako cable - laid, czyli lewoskrętne z prawoskrętnych...

Z niecierpliwością oczekuję odpowiedzi bo mnie bardzo ciekawi olinowanie ;)

Pozdrawiam
Mateusz
The world is yours...
Awatar użytkownika
ryszardw

Linki które udało się kupić są prawoskrętne więc wszystkie pochodne tez są prawoskrętne.Lewoskrętnych nigdzie nie znalazłem.Próbowałem z prawoskrętnej wykonać lewoskrętną ale ale bez dobrego efektu.Trudno tak musi być.Byłbym szczęśliwy gdybym tylko takie popełnił błędy.R
ODPOWIEDZ