Efekt chromu

Czyli rozmowy o wszystkim i niczym, techniki modelarskie i warsztat modelarski
Awatar użytkownika
jeskom

Efekt chromu

Post autor: jeskom »

witajcie koledzy...mam problem. Chciałbym na moich elementach lutowanych z mosiądzu uzyskać efekt chromu. Próbowałem takie metody:

sikałem spray'em o efekcie chromu bezpośrednio na mosiądz, lecz jak po tygodniu schnięcia przetarłem palcem trochę mocniej to się zaczynał ścierać,

kolejnym pomysłem było nałożenie na mosiądz podkład motipa, i następnie posikanie chromo-podobnym spray'em...efekt ten sam ale gładsza powierzchnia

chciałem na końcu powlec lakierem bezbarwnym motipa, ale po nałożeniu cieńkiej warstwy element zrobił się nieciekawy, na chromowym lakierze zrobiły się ciemne kropeczki i zdecydowanie to nie było to co chciałem osiągnąć

brakuje mi pomysłów....proszę was o wsparcie :)
Awatar użytkownika
grzegorz75

Re: Efekt chromu

Post autor: grzegorz75 »

Co to za element ? Ma skomplikowany kształt ? Daj foto , to zobaczymy co się da z tym zrobić .
http://www.iik.suzuki.pl/
Awatar użytkownika
jeskom

fotkę wyślę wieczorkiem, ale mogę powiedzieć że są to barierki mojego jachtu trochę tego będzie a jestem narazie w trakcie produkcji :)
Awatar użytkownika
Andrzej1
Lokalizacja: {"name":"Polska Szczecin","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Andrzej1 »

Witam

Jest takie cudo ale cena odstrasza.
http://www.fabrykabarw.webd.pl/index.ph ... t&Itemid=2

Z ukłonami
Andrzej Korycki
Awatar użytkownika
jeskom

dzięki za trafną propozycję :) ...cena nie warta wkładu w tym przypadku, tak więc czekam na pomysły :)...hehe owijanie folią aluminiową stroną która się błyszczy też odpada :D
Awatar użytkownika
Motyl

Post autor: Motyl »

Jakiś czas temu malowałem rury grzewcze w piwnicy, farbą srebrzanką (nie stopi się przy wysokiej temp.) i farba ma po wyschnięciu kolor coś ala chrom. Możesz wypróbować u mnie w chemicznym za 8zł była i po podgrzaniu się utwardza więc mocną suszarką albo do pieca i powinno być nie do zdrapania :D http://przemaluj.pl/1116_409.htm
Awatar użytkownika
jeskom

mógłbym cię prosić o zdjęcie tych rurek?? :)

P.S. - wkładanie do pieca nie wchodzi w grę bo się stopi :) ...ale w razie co mam opalarkę
Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek »

Według mnie to wszelkie próby użycia lakierów chromopodobnych nie zadowolą Cię. Jeżeli masz naprawdę duże wymagania co do efektu, to bez wizyty w zakładzie galwanizacyjnym się nie obejdzie. Przygotuj sobie wszystkie elementy i za niewielkie pieniądze za usługę chromowania będziesz miał extra robotę. Również w zakładach regenerujących reflektory samochodowe mógłbyś zapytać.
Awatar użytkownika
jeskom

poczekam na propozycję fachowców z forum, a w ostateczności zastosuję jakiś kolorek
Awatar użytkownika
Motyl

Post autor: Motyl »

Wybaczcie za jakość.
Załączniki
kal.JPG
A że resztki zostały to trzeba było wykorzystać.
A że resztki zostały to trzeba było wykorzystać.
klucz.JPG (9.48 KiB) Przejrzano 7830 razy
ODPOWIEDZ