Pilot 24 coś na dobry początek

Relacje z budowy tych jednostek
Awatar użytkownika
antosiek

Re: Pilot 24 coś na dobry początek

Post autor: antosiek »

Tak po prawdzie to wszyscy mają rację z tymi obrotami. Można pływać bez przekładni ze zdławionymi obrotami silnika. Przy sterowaniu impulsowym regulator sobie poradzi. Pewnie, że sprawność jest do bani. A i silnik żre prąd pod bezpośrednim obciążeniem.
Można z przekładnią. Współczesne, lotnicze wcale nie są takie głośne. Mamy lepszą sprawność napędu, mniejszy prąd poboru. Silnik można przewoltować. No i drąga używamy w pełnym zakresie.
Jest jeszcze inne wyjście. Zastosować silnik bezszczotkowy o niewielkiej ilości obrotów na wolt i o dużym momencie na wale. Ciężko dostać regulator dwukierunkowy do tego, ale nie niemożliwe.
Dobrze by było, żeby prędkość była jakaś proporcjonalna.
Mam jeszcze pytanie do Zvolacka. Zamierzasz zastosować moduł dźwiękowy od kolejki. Pal diabli dźwięk bo to pewnie jakiś dizel się nada, ale o ile wiem to te moduły nie są jakiejś wielkiej mocy. Nawet z normalnym (sprawniejszym) głośnikiem może być za cicho. A to wszystko trzeba zamontować w środku modelu i zabezpieczyć przed wilgocią. Więc z jakiej odległości będzie to słyszalne. Druga sprawa to sterowanie tym modułem. Protokół sterowania używany w kolejkach trochę odbiega od tego co mamy w zdalnym sterowaniu. Tak z ciekawości, czy masz jakieś przemyślenia na ten temat, bo może by się to przydało w jakiś innych rozwiązaniach.
A w ogóle to witam w klubie i kibicuję.
Awatar użytkownika
Zvolack

Post autor: Zvolack »

W miastach demonstracje a u mnie przybywa listewek na poszyciu kadłuba. Robię to pierwszy raz i nie taki diabeł straszny :) Przerobiłem też fabryczny ster oklejając go elementami z zestawu. Co do napędu zdecydowałem zamontować zamówiony zestaw z przekładnią, większy moment na śrubie i zakres obrotów łatwiejszy do opanowania. Dwa słowa nt dekoderów. Głośność dźwięków w największym stopniu zależy od stosowanego głośnika. Są na rynku dekodery dedykowane do kolejowej skali 1:32 i zapewniam Was, że dźwięki są bardzo głośne. Płytki dekoderów są fabrycznie zalane przeciw wilgociowym i przeciw kurzowym specyfikiem, bardziej wrażliwym na wilgoć na pewno będzie głośnik. Do sterowania tym modułem wystarczy zmiana napięcia z regulatora obrotów. Inne dźwięki jak sygnał trzeba uruchamiać włącznikiem sterowanym jednym z kanałów. Na pewno będę to testował w moim modelu.
Pozdrawiam Zvolack
Załączniki
Img 03.jpg
Img 03.jpg (91.86 KiB) Przejrzano 9299 razy
Img 02.jpg
Img 02.jpg (87.35 KiB) Przejrzano 9299 razy
Img 01.jpg
Img 01.jpg (68.56 KiB) Przejrzano 9299 razy
Pozdrawiam Zvolack.
www.zwolakowka.pl
Awatar użytkownika
Zvolack

Po chwili przerwy na końcówkę remontu znalazłem trochę czasu aby podłubać. Skończyłem deskować kadłub, wkleiłem elementy rufy, dziobu i wstępnie wszystko wyszlifowałem. Wykonałem również mocowania serwa.
Pozdrawiam Zvolack.
Załączniki
Img 01.jpg
Img 01.jpg (91.48 KiB) Przejrzano 9122 razy
Img 02.jpg
Img 02.jpg (96.28 KiB) Przejrzano 9122 razy
Pozdrawiam Zvolack.
www.zwolakowka.pl
Awatar użytkownika
rychenko

Post autor: rychenko »

Kadłub nabrał ładnych kształtów ,patrzę na ten ster nie lepiej było by go zrobić z blachy mosiężnej , polistyrenu , w wodzie drewno nie za bardzo się zachowuje może czasami popękać.
Pozdrawiam Ryszard
Awatar użytkownika
jeskom

Post autor: jeskom »

...albo zastosować połówkę długopisu i stare karty telefoniczne...ja tak zrobiłem i całkiem dobrze mi to wyszło :)..zachowana linia aerodynamiczna i jest pewność, że nie popęka we wodzie
Awatar użytkownika
Zvolack

Po kilku tygodniowej przerwie spowodowanej realizacją marzeń - własny pensjonat, mogę wreszcie spokojnie zacząć urządzać pracownię i pogrzebać przy Pilocie. Dokończyłem pokład - teraz czas na burty. Potem szlifowanie i malowanie, mam nadzieję w nowej pracowni.
Załączniki
005.jpg
Pozdrawiam Zvolack.
www.zwolakowka.pl
Awatar użytkownika
Zvolack

Ferie zimowe za nami więc czekając na Wiosnę w pensjonacie mam spokój. Mogę podłubać przy modelu. Z założenia miał to być poligon czy spodoba mi się dłubanie w statkach i odskoczni od modeli kolejowych. Tymczasem wciągnęło mnie na dobre... buduje jednocześnie nadbudówki i kadłub. Tak dal urozmaicenia. Wnętrze sterówki to absolutna improwizacja. Czy ktoś z Was orientuje sie czy ten model istniał naprawdę??
Załączniki
Sterówka.
Sterówka.
024.JPG
028.JPG
Pozdrawiam Zvolack.
www.zwolakowka.pl
Awatar użytkownika
grzegorz75

Post autor: grzegorz75 »

Pewnie coś tam istniało w podobie . Gdzieś nawet kiedyś widziałem , jak rozmawiano o planach do tego papaja :

http://www.kartonwork.pl/forum/viewtopi ... bcd6672783

Ze sterówką myślę , że dobrze kombinujesz ;)

Inne piloty dwudziesteczwrate :

http://www.mo-na-ko.net/obr1/P2093353.JPG

http://www.mo-na-ko.net/obr1/P2093359.JPG

Że jeszcze z polistyrenu nie budujesz .... Trza Cię na dobrą drogę sprowadzić 8-)

Ładnie się Twój kuterek prezentuje . Zaglądam sobie tu z przyjemnością , jak coś nowego pokazujesz .
http://www.iik.suzuki.pl/
Awatar użytkownika
Zvolack

Dzięki za linki:) Mo-na-ko traktowałem jak biblię :):)
W sterówce wszystko z polistyrenu :) Następny statek będzie z niego cały!
Pozdrawiam Zvolack.
www.zwolakowka.pl
Awatar użytkownika
SlawekOkrojek

Post autor: SlawekOkrojek »

Jednostka pływała w Kapitanacie Portu Gdańsk.
Załączniki
pilot1=03990003.JPG
Z modelarskim pozdrowieniem
Sławek Okrojek
ODPOWIEDZ