NewPort Boltimore Clipper Mamoli 1:57

Pierwsze kroki w modelarstwie szkutniczym
Awatar użytkownika
Oswald

NewPort Boltimore Clipper Mamoli 1:57

Post autor: Oswald »

Brygantyna powstaje w oparciu o plany i zestaw Mamoli NewPort. Jestem świadomy, że plany różnią się od efektu mojej pracy. Różnice (o zgrozo :)) powstały świadomie i z pełną premedytacją, z powodu mojego małego zaufania co do niektórych rozwiązań a także zbytnich uproszczeń włoskiej firmy.

Kadłub statku jest po sterburcie pokryty lakierem, natomiast na bakburcie jest odtworzone malowanie statku.

Aktualnie prace są na etapie wykonania detali wyposażenia pokładu. Dopóki nie będę miał wszystkich elementów gotowych nie będę niczego przyklejał chciałbym być pewien że wszystko będzie z sobą dobrze współpracować.
Załączniki
IMAG0338 [Rozdzielczość Pulpitu].jpg
IMAG0335 [Rozdzielczość Pulpitu].jpg
IMAG0334 [Rozdzielczość Pulpitu].jpg
IMAG0346 p [Rozdzielczość Pulpitu].jpg
Szczerze mówiąc nie podjąłem jeszcze decyzji gdzie będzie dla niej najlepsze miejsce (w planach Mamoli ten statek o drewnianym kadłubie pomp nie posiada :)) Rozważam lokalizacje przed lub za fokmasztem.
Szczerze mówiąc nie podjąłem jeszcze decyzji gdzie będzie dla niej najlepsze miejsce (w planach Mamoli ten statek o drewnianym kadłubie pomp nie posiada :)) Rozważam lokalizacje przed lub za fokmasztem.
Na razie pompa stoi na gretingu, ale docelowo będzie mocowana bezpośrednio do pokładu
Na razie pompa stoi na gretingu, ale docelowo będzie mocowana bezpośrednio do pokładu
Awatar użytkownika
RomekS
Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Re: NewPort Boltimore Clipper Mamoli 1:57

Post autor: RomekS »

Zobaczcie co zrobiłem....
Chwalebne....
Ale pokaż jak to zrobiłem... ciekawsze będzie i bardziej przydatne.
Szału nie ma, ale robisz prawie dobrze.
Awatar użytkownika
Oswald

To mój pierwszy model od 15 lat, pierwszy model statku, pierwszy model z drewna, więc na szał to bym nie liczył :))) prawie dobrze mi absolutnie wystarcza:)))

Postaram się teraz publikować relacje na bieżąco
Awatar użytkownika
Oswald

Trwają prace na nadburciu, oraz nad poszczególnymi elementami ,,wyposażenia" pokładu
Załączniki
IMAG0355 [Rozdzielczość Pulpitu].jpg
IMAG0351 [Rozdzielczość Pulpitu].jpg
Awatar użytkownika
Oswald

W ostatnich dniach zajmowałem się fokreją czasu nie dużo więc i postęp nie oszałamiający

Reje wytoczyłem przy pomocy wiertarki
Załączniki
7.jpg
6.jpg
5.jpg
3.jpg
2.jpg
1.jpg
Awatar użytkownika
Oswald

Powstała również kolejna wersja rumpla :))
Załączniki
IMAG0373.jpg
Awatar użytkownika
Oswald

Kiedy pracuje się 14'scie h na dobę, to czasu na modelarstwo jest naprawdę mało. To był ciężki tydzień, postępy są, wiec takie jakie są. Trzeba też kiedyś spać:))) Zazdroszczę wszystkim z większą ilością czasu.
Załączniki
Drobne prace na dziobie.
Drobne prace na dziobie.
Fokreja zyskuje okucia i malowanie. Fokreja jest moją kolejna modyfikacją zestawu. Wtyki i okucia wzorowane są na Pride of Boltimore II
Fokreja zyskuje okucia i malowanie. Fokreja jest moją kolejna modyfikacją zestawu. Wtyki i okucia wzorowane są na Pride of Boltimore II
Awatar użytkownika
Oswald

Nareszcie większośc elementów wyposażenia pokładu została na nim zamontowana.
Całość po pokryciu bezbarwnym matowym lakierem zyskała kolorków.
Załączniki
na dziobie przybyły knagi, okucia kausz lin kotwicznych, otwory lin idących na bukszpryt.
na dziobie przybyły knagi, okucia kausz lin kotwicznych, otwory lin idących na bukszpryt.
skylight po lewej stronie z orginalnymi szybkami mamoli, po prawej zostały zastąpione wykonanymi przeze mnie z pleksi. Pompa stanęła na pokładzie. Zdecydowałem się w końcu na lokalizację przed grotmasztem, jako że w tym miejscu wypada najniższy punkt zęzy.
skylight po lewej stronie z orginalnymi szybkami mamoli, po prawej zostały zastąpione wykonanymi przeze mnie z pleksi. Pompa stanęła na pokładzie. Zdecydowałem się w końcu na lokalizację przed grotmasztem, jako że w tym miejscu wypada najniższy punkt zęzy.
Awatar użytkownika
Oswald

Fotostory na temat jak wykonać (wykonałem) delfiniaka

okucia powstały z miedzianego drutu 2 mm i 0,8 mm (druty pochodzą z kabli)
Załączniki
fotostory.jpg
Awatar użytkownika
Oswald

Gotowe okucia
Załączniki
IMAG0432sdfasdfa.jpg
ODPOWIEDZ