Royal William

Opisy budowy jednostek żaglowych
Awatar użytkownika
oksal

Re: Royal William

Post autor: oksal »

Ja teraz Jarek żałuję, że wyciąłem w rufie takiego "zęba" na galerię. Może go przywrócę poszyciem zewnętrznym i wewnętrznym.
kosmal

Post autor: kosmal »

Cześć
Ostrożnie. Z tego co potrafię odczytać ze zdjęć to rufę masz lepiej wyprofilowaną ode mnie i tam jest wszystko ok. Ja niestety źle odczytałem plany i będę musiał się bardzo ratować bo planki schodzą mi się po zbyt dużym łuku pod pierwszą ozdobną listwą nawisu rufowego.
Pozdrawiam, Jarek
kosmal

Cześć
Obowiązki nie sprzyjają zabawie stąd udało mi się tylko przeszlifować kadłub i zająłem się trasowaniem ambrazur. Paski skopiowane i wycięte z planów posłużyły do wyznaczenia narożników jednakże wymagało to potem korekty i wyrównania ich w linii gdyż okazało się że czasami układały się schodkowo (rysowane były dość grubą kreską na planie i po przeniesieniu z płaskiego arkusza na obło kadłuba obarczone były błędem). Narożniki wierciłem i brzeszczotem do piłki włośnicowej chwyconym w klamerki wycinałem otwory.
Załączniki
rys 41.JPG
rys 40.JPG
rys 39.JPG
rys 38.JPG
Awatar użytkownika
ryszardw

Post autor: ryszardw »

Cieszę się ze wreszcie zabrałeś się za robotę.To musi być bardzo żmudne wycinanie w taki sposób otworów.Potem masa piłowania.R
kosmal

Rzeczywiście lekko nie jest... ;) Ale chciałem zabezpieczyć skorupę żeby przypadkiem nie popękała i się w końcu zmobilizowałem.
Po zgrubnym wycięciu ambrazur podcinam je skalpelem prawie do linii i dopiero na koniec ostrym tarnikiem przypiłowuję kształt (tarnik długi przechodzi przez ambrazurę na burcie sąsiedniej co pozwala mi chwycić poziomy) . Końcówka to już pilniczek do paznokci i sprawdzian żeby nie przepiłować (na szczęście część sprawdzianów pasuje z Vasy bo ich wypiłowanie jest chyba gorsze niż samo robienie ambrazur).
Tę część roboty robię już w domu przy kawce i piwku wiec te 100 ambrazur jakoś wymęczę.
Pozdrawiam Jarek
Załączniki
rys 46.JPG
rys 45.JPG
rys 44.JPG
rys 43.JPG
rys 42.JPG
kosmal

Powoli wycinam wręgi i montuję skrzyneczki ambrazur.
Załączniki
rys 51.JPG
rys 50.JPG
rys 49.JPG
rys 48.JPG
rys 47.JPG
Awatar użytkownika
Sebastian.M

Post autor: Sebastian.M »

Witam
Podziwiam ogrom wkładanej pracy,, wydaje się być porównywalny budową modelu metoda wręgową jako szkielet.

Pozdrawiam
S.M
Awatar użytkownika
Andi

Post autor: Andi »

Witaj Kosmal. Mam pytanie dotyczące kontynuacji budowy. Z tego co oglądałem to szło ci wspaniale , szkoda że nie zamieszczasz więcej relacji. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ