BUDOWA JACHTU RC VOL. 2

Czyli forum RC.
Awatar użytkownika
ataman

Re: BUDOWA JACHTU RC VOL. 2

Post autor: ataman »

Sądząc po ostatnim zdjęciu, to już w piątek rano zacząłeś "nie o suchym pysku" :lol:
Gratuluję ukończenia modelu.
Mam nadzieję, że w następnej relacji już nauczysz się używać klawisza ALT (bo jeśli nie, to zaczniemy się gniewać...)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
woody-77

Post autor: woody-77 »

witam,

dzięki za gratulacje !!! Oto kilka obiecanych ciut lepszych fotek z żeglowania :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

pozdrawiam
lukasz k
Awatar użytkownika
paniol2005

Post autor: paniol2005 »

Podobno są trzy rzeczy które działają na faceta :
1) akt kobiety
2) konie w galopie
3) żaglowiec pod pełnymi żaglami

Mi się jeszcze podobają żaglówki przecinające wodę - takie zboczenie.

Życzę frajdy z pływania i wielu nie gorszych modeli .
Pozdrwiam - Tomek
Awatar użytkownika
woody-77

witam,

jeszcze raz dziękuję za gratulacje :) naprawdę fajnie że komuś się moja robota podobała.
Latem byłem w szczytnie na zawodach nss 650, do tego oglądałem sporo materiału w necie i mam takie spostrzeżenie. Czemu kadłuby jachtow RC są smukłe, a wyczynowe jachty full size są o wiele bardziej "pękate" ? np Imoca czy volvo ocean racer?
Fakt faktem Imoca czy volvo ocean racer bardzo mi sie podobają, więc zainspirowany tymi konstrukcjami postanowilem zbudować sobie następną łódkę, wykorzystać w niej ożaglowanie i balast tej obecnej i porównać ich zachowanie na wodzie i wyciągnąć własne wnioski. Oto moja koncepcja kadłuba i wstęp do prac.

pordr
lukasz k

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Motyl

Post autor: Motyl »

bardziej "pękate"
są z tego powodu że szybciej się płynie na płaskodennej niż z dużym brzuchem w wodzie. Dlatego kosztem mniejszego zanurzenia trzeba było zwiększyć powierzchnię.
Wszystkie informacje są moimi spostrzeżeniami praktycznymi (Dużo pływam na Omedze i mam porównanie np. z Tango.) Oczywiście do wszystkiego trzeba wziąć poprawkę na ciężar i ożaglowanie jednostki.
Awatar użytkownika
woody-77

witam,

jeszcze filmik z pływania :) http://www.youtube.com/watch?v=nqJy7ZOP7OM

pozdr
lukasz k
Awatar użytkownika
Motyl

Post autor: Motyl »

Miota nim jak opętanym :lol: Spróbuj przy lżejszym wietrzyku, bo pływałeś chyba przy 3 w skali beauforta.
Awatar użytkownika
woody-77

witam,

lodka dawala rade :) miotanie wyszlo, bo trudno jednoczesnie nagrywac i zeglowac :) problem przy tak silnym wietrze to tendencja do nurkowania kadluba, oraz dosc wolny z duzym dryfem zwrot przez wiatr.
Wlasnie zaczalem budowe nowego kadluba i zobacze czym sie poszczegolne idee roznia.

pozdr
lukasz k
Awatar użytkownika
Joker 2

Post autor: Joker 2 »

Od początku śledzę bardzo dokładnie relacje kolegi woody-77 z próby budowy jachtu żaglowego klasy 650 standard .
Na początek chciałbym wspomnieć jedne z pierwszych zajęć nie w modelarni ale na przystani nad jeziorem :
Mój instruktor Pan ( wtedy tak się zwracało i to z dużej litery ) Welbek z Olsztyna , a było to około roku 1959 , wrzucił do wody kawał patyka i z uśmiechem stwierdził ; patrzcie chłopcy to pływa . A następnie pokazał na żaglówki na jeziorze, tak trzeba pływać .
Ale wracając do tematu . Zaprosiliśmy razem z kolegą AndzejemB kolegę na zawody i pokazy modeli .Kolega pokazał się raz w Szczytnie i uważa że wie wszystko .
Tak ogólnie drugi model jest wykonany poprawnie i estetycznie . Mam nadzieje że trzeci będzie jeszcze lepszy .
Na początek to zwrócił bym uwagę na terminy żeglarskie . Model robi zwrot przez rufę lub sztag ma bak burtę i ster burtę fok maszt i tak dalej ...
Kolega Motyl napisał ;
Motyl pisze:Miota nim jak opętanym :lol: Spróbuj przy lżejszym wietrzyku, bo pływałeś chyba przy 3 w skali beauforta.
w żeglarstwie używa się miary m/sek .
A tak nawiasem mówiąc to był tylko mały wiaterek .
Teraz odnośnie modelu na filmie . Model ma za lekki balast , na wietrze który wiał na filmie może jeszcze być ale przy silniejszym ... Płynąc na wiatr ryje dziobem , a co będzie przy pełnym .
Generalni model jest bardzo nawietrzny , ma źle strymowane żagle . źle pracującą windę i źle obsługiwaną . Przy kursie pełnym wiatrem żagle są za bardzo wybrane .
Należałoby obliczyć środek oporu bocznego kadłuba i środek ożaglowania i od tego zacząć opływanie modelu

A teraz co do projektu łodzi nr trzy .
Ta łódka będzie tylko przy pełnych wiatrach jakość pływać , do wiatru będzie chodzić tępo i ryć wodę dziobem . Jednocześnie będzie bardzo zawietrzna . Chyba że maszt przesunie się na rufę i to bardzo .Wzięci przykładowego kadłuba z programu FreShip czy DelfShip nie jest drogą do zrobienia nawet byle jakiej żaglówki .Modele żaglowe klasy 650 w większości powstały na bazie modeli brazylijskich , co akurat nie wyszło tej klasie na zdrowie .Są smukłe obłe i wąskie .
Proszę się zastanowić dlaczego w sieci i czasopismach modelarskich brak rysunków dobrych łodzi żaglowych , poza klonami brazylijskimi .
Przed rozpoczęciem projektowania kadłuba o ile był on projektowany a nie wzięty przykładowy , należało by się zapoznać z teorią kadłuba w wodzie . A w szczególności kadłuba w przechyle . Następnie teoria żagla . To tyle w bardzo dużym skrócie .
Ja osobiście uważam model za gotowy i opływany po około 50 – 60 godzinach pływania i conajmiej 2 – 3 spotkaniach towarzyskich .

Życzę powodzenia w pracy Edward
Awatar użytkownika
woody-77

Witam,

Drogi Edwardzie dziękuję za konstruktywną i rzeczową krytykę.
Cieszę się, że doszedłem do podobnych wniosków i spostrzeżeń co do mojej konstrukcji i wprowadziłem już kilka drobnych poprawek. Następnym krokiem miało być umówienie się z Andrzejem na wspólne pływanie, co jak wypunktowałeś jest niezbędne. Co do teorii budowy, owszem wiedzy nigdy za wiele, jednak dla mnie to hobby i sprawia mi frajde budowanie tych łódek, więc wolę teorii uczyć się na podstawie konktretnych problemów które mam do rozwiązania (np. łódka mi nurkuje, więc planuję dodać skrzydła do steru) itp.
Zastanawiałem się czemu jachty RC są smukłe, więc stąd moja idea zbudowania jachtu szerokiego z małym zanurzeniem. Oto jak to teraz wygląda:

Obrazek

Obrazek

pozdrawiam,
lukasz k
ODPOWIEDZ