Hiszpańska Galera La Real

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kazek

Re: Hiszpańska Galera La Real

Post autor: Kazek »

Wiosła gotowe teraz trza je zamontować na Galerze
Załączniki
DSC00031.JPG
DSC00031.JPG (82.28 KiB) Przejrzano 6243 razy
Pozdrawiam Kazik :)
Awatar użytkownika
jeskom

Post autor: jeskom »

Kazek PIĘKNE SĄ ...............te sztućce do dań chińskich :)

teraz poćwiczyłeś to możesz zacząć masową produkcję takich wiosełek...może ktoś Galere będzie chciał zrobić to trochę kasy wleci heh.
Awatar użytkownika
Kazek

no w końcu się zmobilizowałem i powiązałem wiosełka zdjecia trochę ciemne bo tak na szybko dopiero co robione przy świetle w pokoju ale coś tam widać. Zostały mi jeszcze kotwice i bandery wtedy zrobie trochę zdjęć lepsiejszej jakości :D.
Załączniki
wiosła5.jpg
wiosła4.jpg
wiosła3.jpg
wiosła2.jpg
wiosła2.jpg (53.41 KiB) Przejrzano 5819 razy
wiosła1.jpg
wiosła.jpg
Awatar użytkownika
Motyl

Post autor: Motyl »

Piękne, och ach można by wzdychać godzinami.

Lecz znalazłem drobiazg który mnie męczy...
wiosła2.jpg
wiosła2.jpg (80.21 KiB) Przejrzano 5733 razy

Czy w praktyce działo (zaznaczone na czarno), nie uszkodziło by liny i mocowania bloczka?
kosmal

Post autor: kosmal »

Cześć
Czy w praktyce działo (zaznaczone na czarno), nie uszkodziło by liny i mocowania bloczka?

W bitwie bym się tym nie przejmował choć prawdopodobieństwo wg mnie znikome.

Mam jednak wątpliwości co do ustawienia dulek. Znajdując się od strony rufy powoduje że wiosło podczas pracy nie opiera się na dulce lecz na samym przewiązie z liny. Dulka od strony dziobu dawałaby punkt podparcia dla wiosła w fazie pracy.

Pozdrawiam, Jarek
Awatar użytkownika
Kazek

Oj chłopcy chłopcy zanim coś napiszecie warto by było sprawdzić czy wiecie o czym piszecie czy tylko tak by sobie postów nabić. Motylu kolego jak byś patrzył to byś zauważył, że armata i bloczek nie są w jednej lini i nie będzie przeszkadzać zresztą musze se postrzelać to sprawdzę jak to działa.
Kosmal czy ty kiedykolwiek wiosłowałeś bo chyba nie bardzo wiesz co mówisz , z zasady dulka jest po to by utrzymac wiosło w pozycji a nie by sie na niej opierało jako punkt podparcia ale niech tam po pierwsze tak jest w planach a po drugie nawet tak zrobili na replice która stoi w Barcelonie i musze im napisać co by uważali jak będą wiosłować :D
Załączniki
dulki.jpg
kosmal

Post autor: kosmal »

Cześć

Nigdy nie wiosłowałem (kajak się nie liczy). Wyrażając wątpliwość (nie zarzut!) nie chciałem podkręcać swojego licznika postów czy tym bardziej zdenerwować autora modelu, który to model obiektywnie bardzo mi się podoba.
Nie jest też tak, że nie czytam. Poniżej zamieszczam znalezioną fotkę planów galery wg Furttenbacha (jak sądzę kompetentnego). Jeśli zatem majaczyło mi w pamięci odmienne rozwiązanie to meczą mnie wątpliwości gdyż chciałbym wiedzieć nie tylko jak było właściwie ale i dlaczego (to drugie zawsze pozwala na unikniecie błędów jeśli w przyszłości zdecydowałbym się budować galerę). W końcu nawet dulka podlegała ewolucji i nie do wszystkiego mogło mi się udać dotrzeć.
Umocowanie dulki przed wiosłem wydawało mi się sensowne i aż do wczoraj nie zastanawiałem się nad tym głębiej (napisałem dlaczego) gdyż galery nie były obiektem moich zainteresowań. Być może kompletnie się mylę co do mechaniki tego ustrojstwa (podobnie zresztą jak Furttenbach) aczkolwiek co do poprawności zastosowanego przez Ciebie wariantu nie mam już żadnych wątpliwości skoro zostało to poparte bezdyskusyjnymi dowodami. Jednakże będące ostatnią instancją dla poszukujących wiedzy i wymiany informacji chłopców forum jeśli z mety będą zrugani i odesłani do książek jakby mija się z moją potrzebą pogłębiania wiedzy i odsyła ... po prostu do książek.

Przepraszam i Pozdrawiam
Jarek
Załączniki
DSC_0091.JPG
Awatar użytkownika
Karrex

Post autor: Karrex »

Już myślałem, że coś nowego o dulkach, a tu "odgrzewane kartofelki" ;) .
Nie dziw się reakcji kol. Kazia, gdyż temat był już omawiany i dokładnie takie same wątpliwości miał kol. ramol.
Wystarczy w przeglądarce forum wpisać dulki i delektować się wiedzą płynącą z postów (nie tylko z jednego postu do którego jest odnośnik) ;) :lol: to i byłoby jedno mniej irytujące pytanie ;)
viewtopic.php?p=48495#p48495
Sorki Kaziu, że w Twojej relacji, ale jak koledzy nie nauczą się szukać, to ciągle będą pytać o to samo :lol:
Pozdrawiam
Karol

W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux

Pozłotnictwo

Obrazek
Awatar użytkownika
Kazek

Kosmal absolutnie nie potraktowałem twojego posta jako zarzut a Karol wyjaśnił, w czym problem :D ale ja jeszcze dodam ze plany Furttenbacha które załączyłeś w ogóle mnie nie przekonują i pierwszy raz widzę takie rozwiązanie zwłaszcza patrząc na wzmocnienia, które są zamonontowane na wiosłach sa odwrotnie i absolutnie nie spełniają swojej roli gdyż wiosłując mają one wzmacniać trzon wiosła a w tej pozycji wcale tego nie robią. W planach słynnej La Fleur de lis Gerarda Delacroix wiosła są w ten sam sposób zrobione co w mojej galerze mimo że dzieli ich 100lat a to dla mnie większy autorytet niż Furttenbach.
myszor

Post autor: myszor »

Wy tu o dulkach a ja się pytam -gdzie bandery,no gdzie??!!
Kazik bierz się za robote !
Pozdrawiam . Andrzej :)

Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
ODPOWIEDZ