MONTANES 1:70 OcCre

Opisy budowy jednostek żaglowych
Awatar użytkownika
Slawek1303

Re: MONTANES 1:70 OcCre

Post autor: Slawek1303 »

Witaj Borek. Masz rację - jak sugerował Karex, że najlepiej byłoby wymienić pachołki na kwadratowe - cały czas o tym myslę jak pracuję przy modelu i spoglądam na dziub. Co do glonów, to ma razie poprawię linię wody. Miałem taką opcję, żeby postarzeć cały okręt (zresztą wcześniej słuszna uwaga w tej kwestii od Kazka), ale dla mnie zbyt duże ryzyko - jak się nie uda to cała praca do tej pory wykonana musiałaby pójść do kosza.
Pozdrawiam, Sławek
Awatar użytkownika
Kazek

Post autor: Kazek »

Kolego Sławku nie bardzo rozumiem, w czym masz problem gdyż moja wypowiedz jest bardzo grzeczna zresztą ja jestem z zasady bardzo grzeczny a zgodnie ze SJP spieprzyć to potocznie: zepsuć coś lub zrobić coś byle jak; wiec nie jest to słowo ani niecenzuralne ani wulgarne, no chyba, że stwierdzeniem grzeczniej proszę miałeś na myśli ze w sposób obcesowy stwierdziłem na ogólnym forum ze wykonanie twoich glonów mi się nie podoba, ale jeżeli się pokazuje zdjęcia wykonania swojej pracy to rozumiem ze liczysz się z tym ze może się to komuś nie podobać i to wyraźnie stwierdzi.Widziałem dużo spieprzonych modeli sam tez potrafiłem to zrobić, więc mam pewne doświadczenie, ale zaznaczam to jest moje zdanie a ty buduj jak chcesz i jak ci się podoba :D
Pozdrawiam Kazik :)
Awatar użytkownika
Slawek1303

Drogi Kaziku.
Jeżeli użyłem nieodpowiednich słów to sorki (przepraszam). Oczywiście nie mam z Twoją wypowiedzią żadnego problemu - po prostu miałem "gorszy" dzień - zbiegło się parę różnyh spraw i stąd taka moja reakcja (niczym nie uzasadniona). Jeszcze raz sorki.
Może tylko w gwoli wyjaśnienia - piszesz, że wg SJP użyte przez ciebie słowo oznacza, że coś zostało zepsute lub wykonan byle jak - a tylko wizualnie się Tobie nie podoba - element został wykonany bardzo starannie, dużym wysiłkiem pacy i czasu, ale niestety do poprawki (zniknie na pewno kolor jasnozielony i żółty)
Pozdrawiam, Sławek
Awatar użytkownika
Slawek1303

Wracając do efektu glonów i zabrudzeń kadłuba - moja wersja będzie poprawiona w kierunku tej na zdjęciu (poprawienie na linii wody - kolor i lekko nierówna linia). Na kadłubie zamontowałem elementy odwodnienia pokładów - pozostaje jeszcze przewiercenie, bo widać poszycie kadłuba.
Pozdrawiam, Sławek
Załączniki
DSC_0483.JPG
05482.jpg
05482.jpg (32.96 KiB) Przejrzano 6617 razy
Awatar użytkownika
Slawek1303

Zgodnie z Waszymi radami zmieniłem - i mam nadzieję, że jest to ostateczna wersja - pachołki.
Trochę było "dłubania", ale efekt zadowalający.
Pozdrawiam,
Sławek.
Załączniki
DSC_0501.JPG
DSC_0501.JPG (56.83 KiB) Przejrzano 6460 razy
Awatar użytkownika
Borek
Lokalizacja: {"name":"Polska Wroc\u0142aw","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Borek »

Wygląda to dużo lepiej :) Tak trzymać :)
Pozdrawiam serdecznie Piotr
Awatar użytkownika
awas

Post autor: awas »

Borek pisze:Wygląda to dużo lepiej :) Tak trzymać :)

A jak to powinno wyglądać?
Czy możesz potwierdzić dlaczego teraz jest lepiej?
Mam nadzieję,że nie dlatego że ktoś napisał, że lepiej wygląda.
AW
Awatar użytkownika
Sebastian.M

Post autor: Sebastian.M »

Wiem że takie robienie czegoś po kilka razy może człowieka zniechęcić jednak te słupki wyglądają trochę jak by wysiały nad balustradą a nie z niej wychodziły,,, może warto było by zrobić małe rowki w tej wystającej części poręczy i delikatnie wpuścić w nie słupki.

Pozdrawiam
S.M
Awatar użytkownika
Slawek1303

Kabestany zostały wykonane w 90% - przymiarka na modelu na swoim miejscu.
Mocowania steru zakończone. Na ostatnim zdjęciu moje miejsce pracy przy modelu - teraz w trakcie wykonywania gretingów.
:D SKŁADAM WSZYSTKIM "KOGOWICZOM" ŻYCZENIA SPOKOJNYCH I POGODNYCH ŚWIĄT :D
Sławek.
Załączniki
DSC_0537.JPG
DSC_0525.JPG
DSC_0512.JPG
DSC_0510.JPG
myszor

Post autor: myszor »

Witaj.Ładnie Ci to wychodzi.Jeden z ladniejszych zestawów .A jaki porządek na warsztacie,no no no.Dawno tu nie zaglądałem i jestem pod wrażeniem.Gratuluje.
Pozdrawiam . Andrzej :)

Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
ODPOWIEDZ