Ponieważ niejako zostałem przywołany do tablicy...
Otóż w tym momencie zaczęła się dyskusja o wyższości Świąt....
NIE MA MODELI I JACHTÓW IDEALNYCH I JEDYNIE SŁUSZNYCH !
Ze swoich kilkuletnich obserwacji na regatach jednego jestem pewien: najlepsza łódka to tylko 49 % sukcesu.
51 % to sternik.
Teoria kadłuba jest stara jak sama żegluga. I wciąż trwają poszukiwania. Bo jeszcze nie znaleziono ideału.
Łukaszu, dla większości z nas modelarstwo to hobby. Ale każdy z nas traktuje je na swój sposób. Ale mimo tego jesteśmy jedną, nie do końca na poważnie zwariowaną mafią.
Pozytywem jest to, że Ci się chce. Jeśli poprzesz to poszukiwaniami literatury i teoretycznej wiedzy, nie wiem czy Ci to pomoże , ale na pewno nie zaszkodzi.
42 lata minęły od mojej pierwszej obecności w modelarni. A im więcej szukam, tym bardziej okazuje się, że mniej wiem. Więc szukam dalej.
Po tych latach wypracował mi się wniosek:
1) obserwacja
2) analiza
3) synteza, czyli wnioski wcielone w życie
A potem te same punkty po kolei, aż do rozsądnego końca.
Jeśli chcesz porównać wyniki swoich poszukiwań, to najlepszym sposobem są wspólne pływania i starty. Chyba ze ma się na brzegu przenośne laboratorium fizyczno - badawczo - radarowe i kilku obserwatorów.
Ale nie ma się czym przejmować. Satysfakcja najważniejsza.
PS co do m/s.
Nadal w żeglarstwie używa się mil, węzłów, sążni i stóp. Metr na sekundę to jednostka, którą wprowadzono z układem SI. Dlatego co najmłodsi dziwią się kaloriami, kilogramometrami itp
BUDOWA JACHTU RC VOL. 2
- AndrzejB
Re: BUDOWA JACHTU RC VOL. 2
Pozdrawiam
Andrzej Bryska
Andrzej Bryska
- taganc
Witam,
Jeśli pozwolicie to wtrącę swoje trzy grosze w tym temacie. Za młodu zajmowałem się tylko modelami żaglowymi i co nieco pamiętam, a doświadczenie zdobywałem w modelarni, którą Edwardzie powinieneś pamiętać, w Iławie pod kierunkiem Janka Nowakowskiego.
Do rzeczy.
Łukasz moim zdaniem powinineś co nieco poprawić, mianowicie : dołóż więcej zaczepów grota do masztu, masz za krótkie bomy ( za duże wybrzuszenia żagli),dołóż ściągacz bomu grota pomiędzy bomem, a piętą masztu. Model jest zawietrzny,tu zgadzam się z Edwardem, może pomóc przesunięcie całości ożaglowania do tyłu. Jednak moim zdaniem trochę jest za dużo żagla na taki kadłubik.
pozdrawiam ,
Tadeusz
Jeśli pozwolicie to wtrącę swoje trzy grosze w tym temacie. Za młodu zajmowałem się tylko modelami żaglowymi i co nieco pamiętam, a doświadczenie zdobywałem w modelarni, którą Edwardzie powinieneś pamiętać, w Iławie pod kierunkiem Janka Nowakowskiego.
Do rzeczy.
Łukasz moim zdaniem powinineś co nieco poprawić, mianowicie : dołóż więcej zaczepów grota do masztu, masz za krótkie bomy ( za duże wybrzuszenia żagli),dołóż ściągacz bomu grota pomiędzy bomem, a piętą masztu. Model jest zawietrzny,tu zgadzam się z Edwardem, może pomóc przesunięcie całości ożaglowania do tyłu. Jednak moim zdaniem trochę jest za dużo żagla na taki kadłubik.
pozdrawiam ,
Tadeusz
Pozdrawiam Tadeusz
- Joker 2
Dziękuje za trzy grosze kolego Tadeuszu . U Jasia w Iławie na pewno dużo się nauczyłeś i twoje rady są cenne . Razem z kolegą Andrzejem świetnie uzupełniliście mój post . Jeżeli kolega woody-77 nas trochę posłucha to trzeci model będzie już dobry ( bardzo dobry ) .
Edward
Edward
- AndrzejB
Czy ta łódka ma za dużo żagla, tego nie jestem pewien.
Na mojej poprzedniej łódce postawione zostały żagle o maksymalnych dopuszczalnych wymiarach: maszt 1100 mm i 22,45 dm2 żagla. Zysk na prędkości był widoczny.
Jednakże maksima żagli muszą iść z innymi elementami modelu.
Naliczyłem 15 (!!!!) punktów regulacji w takiej małej łódce. Zmiana w jednym miejscu nie powodowała widocznych skutków, inna, nawet niewielka, zamieniała model w narowistego źrebaka lub leniwego muła.
Oczywiście nigdy nie wprowadzałem więcej niż jedną zmianę na raz !
Po obejrzeniu filmiku wydaje mi się że:
- w stosunku do siły wiatru żagle rzeczywiście miały "za duży brzuch",
- zbyt duża wędrówka bomu w górę - niezbędny obciągacz bomu.
Jednakże bez obejrzenia modelu na wodzie w naturze nie mogę sądzić (dlatego pozwoliłem sobie użyć zwrotu "wydaje mi się że:" ).
Na mojej poprzedniej łódce postawione zostały żagle o maksymalnych dopuszczalnych wymiarach: maszt 1100 mm i 22,45 dm2 żagla. Zysk na prędkości był widoczny.
Jednakże maksima żagli muszą iść z innymi elementami modelu.
Naliczyłem 15 (!!!!) punktów regulacji w takiej małej łódce. Zmiana w jednym miejscu nie powodowała widocznych skutków, inna, nawet niewielka, zamieniała model w narowistego źrebaka lub leniwego muła.
Oczywiście nigdy nie wprowadzałem więcej niż jedną zmianę na raz !
Po obejrzeniu filmiku wydaje mi się że:
- w stosunku do siły wiatru żagle rzeczywiście miały "za duży brzuch",
- zbyt duża wędrówka bomu w górę - niezbędny obciągacz bomu.
Jednakże bez obejrzenia modelu na wodzie w naturze nie mogę sądzić (dlatego pozwoliłem sobie użyć zwrotu "wydaje mi się że:" ).
Pozdrawiam
Andrzej Bryska
Andrzej Bryska
-
Jako początkujący mam być może dla wyjadaczy naiwne pytanie jak cięzki jest twój jacht(bez balastu i ożaglowania)?
wacek
wacek
- woody-77
witam
żaden ze mnie wyjadacz. Jacht waży w sumie 1348 g, z tego co się orientuję jest to co najmniej 248g nadwagi do tej klasy, dlatego buduję sobie nowy kadłub. Balast to 480g a żagli nigdy nie ważyłem
Pozdrawiam,
Lukasz K
żaden ze mnie wyjadacz. Jacht waży w sumie 1348 g, z tego co się orientuję jest to co najmniej 248g nadwagi do tej klasy, dlatego buduję sobie nowy kadłub. Balast to 480g a żagli nigdy nie ważyłem

Pozdrawiam,
Lukasz K
- woody-77
witam ponownie,
jako że w sobote pogoda nie dopisała, więc nie udało sie popływać w Olsztynie. Ale za to udało mi się dokończyć kopyto drugiego wariantu mojej łódki. Metode użyłem jak poprzednio, czyli pianka a na to laminat oraz szpachla. Oto fotki:

pozdrawiam
lukasz k
jako że w sobote pogoda nie dopisała, więc nie udało sie popływać w Olsztynie. Ale za to udało mi się dokończyć kopyto drugiego wariantu mojej łódki. Metode użyłem jak poprzednio, czyli pianka a na to laminat oraz szpachla. Oto fotki:

pozdrawiam
lukasz k
- woody-77
Witam,
Po dłuższej przerwie spowodowanej kłopotami z rozdzieleniem kopyta od formy (co widać na obrazku), udało mi się wykonać kadłub. Jest trochę ciężki (tak mi się wydaje), ale bardzo mi się podoba
Ciągle nie mogę zrozumieć dlaczego nie mogę rozdzielić kopyta od formy, a kadłub idzie jak po maśle. Oto fotki 

pozdr
lukasz k
Po dłuższej przerwie spowodowanej kłopotami z rozdzieleniem kopyta od formy (co widać na obrazku), udało mi się wykonać kadłub. Jest trochę ciężki (tak mi się wydaje), ale bardzo mi się podoba

pozdr
lukasz k
- woody-77
Witam,
mam nadzieje ze kazdy mial godziwe swieta. Ja z nudow poszedlem do piwnicy i popchnalem delikatnie robote. Mam juz poklad, choc jak zwykle u mnie mialem klopoty z rozdzieleniem kopyta. Ponizej pare fotek jak robota wyglada na chwile obecna. Kolegow obeznanych z zaglowkami prosze o jakies konstruktywne komentarze. wydaje mi sie ze lodka wychodzi ciezkawa. W chwili obecnej poklad i kadlub waza 253g, a gdzie miejsce na cala reszte?
pozdrawiam
lukasz K

mam nadzieje ze kazdy mial godziwe swieta. Ja z nudow poszedlem do piwnicy i popchnalem delikatnie robote. Mam juz poklad, choc jak zwykle u mnie mialem klopoty z rozdzieleniem kopyta. Ponizej pare fotek jak robota wyglada na chwile obecna. Kolegow obeznanych z zaglowkami prosze o jakies konstruktywne komentarze. wydaje mi sie ze lodka wychodzi ciezkawa. W chwili obecnej poklad i kadlub waza 253g, a gdzie miejsce na cala reszte?
pozdrawiam
lukasz K

-
Witam.Mam dla Wood-77 kilka rad,widzialem ostatni film jak wybudowana przez Ciebie zaglowka (bardzo ladna)nie radzi sobie z wiatrem,a mianowicie wystepuje "nurkowanie" dziobem.Jak to mowia"djabel tkwi w szczgulach"mianowicie ma na to wplyw, "Za bardzo przesuniety masz do przodu,zbyt duza powieszchnia foka,rozmieszczenie balastu itp. Projektuje zaglowki i buduje je jako hobby (oczywiscie RC) Dawno temu wybudowalem zaglowke ze "spinakerem" to byla zabawa he he
.....Cztery serwa,plastykowe rurki hydrauliczne,przekladnie,gumki itd....Gdy plyniemy regatowa zaglowka,zaloga balastuje tak by osiagnac maksymalne predkosci i wykorzystanie zagli,niestety wiekszosc zaglowek RC a moze zadna,nie posiada ruchomego balastu ktory by rekompensowal przechyly kadluba.Ja poswiecilem 1.5 roku na budowe zaglowki ze "spinakerem",bylo to serwo z bebnem ktore zwijalo i rozwijalo "spinaker" a przy okazji przesuwalo balast ze srodka zaglowki na jej rufe. Odbywalo to sie najprosciej rzecz ujmujac , "spinaker zwijany byl pod poklad poprzez rurke ok:2 cm srednicy,przelozenie 1:1 , balast 1:2.Byly plusy i minusy tego prostego rozwiazania.Plus-zaglowka przy dosc silnym wietrze pedzila jak "strzala" kadlob zachowywal stabilnosc,ale gdy wiatr slabl,musialem zwijac "spinaker" poniewarz rufa zanurzala sie w wodzie,to minus.Mam nadzieje,ze Twoje zaglowki beda konkurencja dla innych.Pozdrawiam.