witam
dzięki za pochwałę
lutowanie nie jest łatwe a ja staram się lepić dalej
z pozdrowieniami Tomek
Halny
- grzegorz75
Re: Halny
Świetnie Tomku .
Jeszcze świetniej by było , gdybyś opisał technikę wycinania elementów z dość jak widzę grubej blachy. Tak samo jeżeli chodzi o "żeberka" szkieletów sterów .
Jeszcze świetniej by było , gdybyś opisał technikę wycinania elementów z dość jak widzę grubej blachy. Tak samo jeżeli chodzi o "żeberka" szkieletów sterów .
http://www.iik.suzuki.pl/
- Tomsonikkk
grzegorz75 pisze:Jeszcze świetniej by było , gdybyś opisał technikę wycinania elementów z dość jak widzę grubej blachy. Tak samo jeżeli chodzi o "żeberka" szkieletów sterów .
Grzegorz 75 aby uzyskać powtarzalność dla paru elementów zaczynam od szablonu przerysowanego z planów na papier następnie przenoszę to na blachę z minimalnym naddatkiem na szlifowanie . Po wycięciu i wstępnym oszlifowaniu wycinam kolejne elementy . Później lutuje w całość i dalsza obróbka .
Z pozdrowieniami Tomek
- Tomsonikkk
Witam
Lenistwo i brak umiejętności zaowocował dużym ułatwieniem
polegającym na zakupie gotowych śrub i wałów wykonanych przez areo-naut dla zainteresowanych http://www.aero-naut.de
Do gotowych wałów dorobiłem nasadkę pogrubiającą w tym celu zastosowałem zestaw rurek mosiężnych wchodzących jedna w drugą . Dalej to już bułka z masłem prymitywny szablon do zlutowania całości cyna pilnik i końcowy efekt na fotkach
z pozdrowieniami Tomek
Lenistwo i brak umiejętności zaowocował dużym ułatwieniem

Do gotowych wałów dorobiłem nasadkę pogrubiającą w tym celu zastosowałem zestaw rurek mosiężnych wchodzących jedna w drugą . Dalej to już bułka z masłem prymitywny szablon do zlutowania całości cyna pilnik i końcowy efekt na fotkach
z pozdrowieniami Tomek
Ostatnio zmieniony 22 lut 2013, 21:42 przez Tomsonikkk, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tomsonikkk
Witam
prace przy halnym ostatnio troszkę zwolniły
A lutowanie jest proste jak się już umie lutować ,początkujący tacy jak ja przeżywają prawdziwe męki próbując ulepić jakiś złożony element
problemy pojawiają się dokładając kolejne elementy do całości ,podgrzewając całość niszczy się coś co zrobiło się prędzej i trzeba mieć naprawdę wiele cierpliwości do pilników
Na szczęście ja mam już to za sobą teraz tylko dopieścić i można będzie kleić do kadłuba
Z pozdrowieniami Tomek
prace przy halnym ostatnio troszkę zwolniły

A lutowanie jest proste jak się już umie lutować ,początkujący tacy jak ja przeżywają prawdziwe męki próbując ulepić jakiś złożony element

problemy pojawiają się dokładając kolejne elementy do całości ,podgrzewając całość niszczy się coś co zrobiło się prędzej i trzeba mieć naprawdę wiele cierpliwości do pilników

Na szczęście ja mam już to za sobą teraz tylko dopieścić i można będzie kleić do kadłuba
Z pozdrowieniami Tomek
- Tomsonikkk
Witam
W ramach odskoczni od lutowania postanowiłem spróbować sił w poliestyrenie . na pierwszy ogień poszły włazy rufowy i dziobowy
W ramach odskoczni od lutowania postanowiłem spróbować sił w poliestyrenie . na pierwszy ogień poszły włazy rufowy i dziobowy
- Tomsonikkk
Witam
Co by nie było że projekt halny umarł śmiercią naturalną dokonam szybkiej aktualizacji wątku
nie zmienia to faktu że ostatnio ciężko z czasem na cokolwiek nie wspominając o przyjemnościach przesiadywania na kodze
. mimo to udało mi się wkleić napęd do kadłuba wykonać stępke przechyłową no i dla odskoczni przy dopracowywaniu kadłuba wykonałem kolejne pachoły .
Zresztą co i jak widać na fotkach
z pozdrowieniami Tomek
Co by nie było że projekt halny umarł śmiercią naturalną dokonam szybkiej aktualizacji wątku
nie zmienia to faktu że ostatnio ciężko z czasem na cokolwiek nie wspominając o przyjemnościach przesiadywania na kodze

Zresztą co i jak widać na fotkach
z pozdrowieniami Tomek