Witam wszyskich forumowiczów,
Ponieważ jestem nowy na forum chciałem troszkę napisac o sobie. Obecnie jestem w trakcie budowy mojego pierwszego modelu szkutniczego wykonywanego z drewana. Modelarstwem prawie jak wiekszość interesuje się od dziecka. Zaczynałem zabawe sklejajac modele kartonowe oraz platikowe, których większość po około 20 latach wciąż posiadam. Poźniej miałem wieloletnią przerwę z modelarstwem aż około 3 lata temu znów powróciłem. Ostatnim czasem wykonałęm 2 modele samolotów RC wykonane z zestawów KIT firmy Great Planes oraz Top Flite. Są to modele samolotów Pete'n Poke oraz F4U Corsair o około 1,5m rozpiętości.
Pod koniec zeszłego roku przypadkowo natrafiłem to fora koga oraz modeleshipworld.com. Przeglądając relacje umieszczane na stronach chyba się zakochałem w cackach wykonywanych przez niektóre osoby. Postanowiłem wykonać pierwszy tego typu model. Zaczynam od zestawu KIT San Francisco II firmy Artesania Latina. Zestaw nawet mi się podoba, oczywiście jest tam wiele błędów i niejasności ale jakoś udaję się iść na przód. Postaram się umieścić dodatkowy temat przedtawiający kilka fotek obecnego zaawansowania mojej pracy, jak również pytania oraz sugestie od Was.
Poniżej fotka wykonywanego modelu szkutniczego oraz modelu samolotu Pete'n Poke z silnikiem spalinowym.
Pozdrawiam,
Marcin