Dżonka-pierwszy model
- Damian12
Dżonka-pierwszy model
Witam, mam na imię Damian i pochodzę z pięknego miasta Łodzi
. Modelarstwem nigdy się nie zajmowałem więc ta dżonka będzie moim pierwszym modelem jaki mam zamiar zbudować . Na początek podkleiłem wręgi modelu na tekturę 2 mm i wyciąłem je nożykiem do tapet , złożyłem szkielet na sucho i chciałbym abyście mi powiedzieli czy wszystko zrobiłem dobrze i czy tektura nie jest za cienka ?

- Załączniki
Pozdrawiam Damian
- Damian12
Re: Dżonka-pierwszy model
Witam. Przepraszam , że nie prowadziłem relacji ale koniec roku szkolnego do burzliwy okres . Gdy tylko miałem czas od razu zabierałem się za budowę dżonki. Jak na razie zrobiłem tylko pół pod poszycia .
Pozdrawiam Damian
- Borek
- Lokalizacja: {"name":"Polska Wroc\u0142aw","desc":"","lat":"","lng":""}
Witam.
Mądrze robisz zaczynając od tego modelu. Pomału, bez pośpiechu, a na pewno wyjdzie ładny model dający dużo satysfakcji.
Mądrze robisz zaczynając od tego modelu. Pomału, bez pośpiechu, a na pewno wyjdzie ładny model dający dużo satysfakcji.
Pozdrawiam serdecznie Piotr
- Damian12
Dziękuje za miłe słowa
. Mam pytanie czy fornir z czereśni się nada na poszycie ?

Pozdrawiam Damian
- Borek
- Lokalizacja: {"name":"Polska Wroc\u0142aw","desc":"","lat":"","lng":""}
Nada się. Równie dobrze możesz wykorzystać olchę łatwo dostępną na poszycie i brzozę na pokład.
Pozdrawiam serdecznie Piotr
- Damian12
Po długiej przerwie spowodowanej przygotowaniami do zakończenia roku szkolnego ,a później wyjazdem związanym z wakacjami wracam do budowy modelu. Jeśli mój model można wogóle nazwać modelem ,ponieważ w porównaniu z innymi modelami, moja dżonki wypada według mnie trochę gorzej.
Na razie udało mi się zbudować pokład.
Własnego pomysłu prowizoryczna podstawka do dżonki 

Na razie udało mi się zbudować pokład.

Pozdrawiam Damian
- Damian12
Ciąg dalszy prac nad modelem na razie opkleiłem fornirem rufę . Wiem ,że to mały krok jak na 5 dni pracy ale nie mam zamiaru się spieszyć ,ponieważ tu chodzi o frajdę ze sklejania modelu. 

Pozdrawiam Damian
- Damian12
Witam
Po bardzo, bardzo długiej przerwie spowodowanej innymi ważnymi sprawami wracam do modelarstwa i sklejania „Dżonki” . Jeśli ktoś pomyślał , że kolejny młokos się wycofał ze sklejania to się grubo pomylił.
Na początek udało mi się dokończyć poszycie modelu . Zdjęcia poniżej.
Po bardzo, bardzo długiej przerwie spowodowanej innymi ważnymi sprawami wracam do modelarstwa i sklejania „Dżonki” . Jeśli ktoś pomyślał , że kolejny młokos się wycofał ze sklejania to się grubo pomylił.

Pozdrawiam Damian
- InsomniacI
No bardzo fajnie to wygląda
A mógłbyś mi powiedzieć jak uzyskałeś efekt kontrastowych krawędzi listewek położonych na pokładzie? Właśnie sam eksperymentalnie będę się zajmował całym poszyciem i nie mogę uzyskać kontrastu (choć to może być spowodowane rodzajem, jakością i wiekiem mojego forniru
) i nie wiem czy nie porzucić pomysłu zastosowania krótszych listewek na rzecz pojedynczych długich (mówię tutaj o pokładzie)

- Damian12
InsomniacI jeśli chodzi o ten efekt to sprawa wygląda tak: po wycięciu desek na pokład użyłem czarnego brystolu o grubości 1,5mm aby wypełnić szczeliny pokładu . Przed przyklejeniem brystolu do listewek pomalowałem jego końce na czarno .Natomiast wybór długości listewek na pokład pozostawiam tobie , ponieważ to od ciebie zależy jak chcesz mieć zrobiony pokład. Mam nadziej że ci pomogłem ale myślę , że lepiej by było jak byś skierował pytanie do bardziej doświadczonych modelarzy na forum, ponieważ jestem początkującym modelarzem i mogę się mylić.
Pozdrawiam Damian