Swego czasu trochę czytałem o miedziowaniu i faktycznie zgadzam się z tym rozwałkowaniem wklęsłych.
Oczywiście rozwałkowanie musi być od strony z klejem. Dawało to dosyć realistyczny wygląd wklęśnięcia blachy spowodowanego jej wgnieceniem przez wbity gwóźdź oraz małą wypukłością w środku- to był łeb gwoździa. Nie pamiętam teraz jaka to była strona ale rozwałkowanie było za pomocą wałka "malarskiego" z chyba dosyć twardej gumy.
Brytyjski dwu pokładowiec HMS BELLONA 1761 r.
- jarekwo
Re: Brytyjski dwu pokładowiec HMS BELLONA 1761 r.
Pozdrawiam
Jarek
Jarek
- Kuba_wroc
Wklęsła jest oczywiście blacha, a nie nit. Dlatego można by spróbować to rozwałkować od środka jak wspomniał Jarek. Nie wiem jak to wyjdzie w tej skali.
Poniżej zdjęcia wklęsłej blachy na przykładzie Cutty Sark.
Poniżej zdjęcia wklęsłej blachy na przykładzie Cutty Sark.
- Jarcio
Wzór "nitowania" wklęsły będzie chyba bardziej prawidłowy co widać na poniższych fotkach z Victory.
- Borek
- Lokalizacja: {"name":"Polska Wroc\u0142aw","desc":"","lat":"","lng":""}
Dyskusja wklęsłe/wypukłe już były na forum. Jarcio podał słuszną fotkę gdzie widać jak to powinno wyglądać. Inna sprawa - ta folia jest cienka i nawet jak się da wypukła stroną do zewnątrz to przy dotknięciu palca, złapania kadłuba i tak się wklęśnie 

Pozdrawiam serdecznie Piotr
- kejsi
Witam.
Taśma miedziana już dojechała. Kadłub do linii wodnej pomalowałem lakierem. Bolce w tłoczniku przeszlifowałem do 0,3 mm. Dziękuję za dobre rady i wybiorę wersję z przewałkowaniem płytek wałkiem do ciasta. Czeka mnie dużo powtarzającej się pracy, ponieważ płytek trzeba zrobić około 2300 z tego myślę że około 20% będzie do wyrzucenia. Zabieram się do pracy.
Pozdrawiam Kazimierz.
Taśma miedziana już dojechała. Kadłub do linii wodnej pomalowałem lakierem. Bolce w tłoczniku przeszlifowałem do 0,3 mm. Dziękuję za dobre rady i wybiorę wersję z przewałkowaniem płytek wałkiem do ciasta. Czeka mnie dużo powtarzającej się pracy, ponieważ płytek trzeba zrobić około 2300 z tego myślę że około 20% będzie do wyrzucenia. Zabieram się do pracy.
Pozdrawiam Kazimierz.
- prabut
Witam.
Chcesz ciąć taśmę na pojedyncze płytki?
Ja na Cutty Sark cięłem paski na długość 4 płytek, a imitację pojedynczych płytek robiłem niepiszącym długopisem (cienkopisem). Aby zobaczyć, że nie są to pojedyncze płytki trzeba dobrj lupy. Imitację nitów robiłem kupionym radełkiem modelarskim i radełkiem krawieckim. Radełko jest gdzieś na zdjęciu w mojej relacji.
Pozrawiam Sławek
Chcesz ciąć taśmę na pojedyncze płytki?
Ja na Cutty Sark cięłem paski na długość 4 płytek, a imitację pojedynczych płytek robiłem niepiszącym długopisem (cienkopisem). Aby zobaczyć, że nie są to pojedyncze płytki trzeba dobrj lupy. Imitację nitów robiłem kupionym radełkiem modelarskim i radełkiem krawieckim. Radełko jest gdzieś na zdjęciu w mojej relacji.
Pozrawiam Sławek
- kejsi
Ja już wykonałem matrycę i tłocznik na jedną płytkę. Płytki będą przyklejane na zakładkę. W przypadku gdybym robił cztery płytki z jednego paska to na zakładkę przyklejona byłaby co czwarta płytka.
Pozdrawiam Kazimierz.
Pozdrawiam Kazimierz.
- kejsi
Witam.
Zdecydowałem się na takie płytki miedziane.
Zdecydowałem się na takie płytki miedziane.
- kejsi
Witam.
Zaczynam pokrywać kadłub folią miedzianą.
Pozdrawiam Kazimierz.
Zaczynam pokrywać kadłub folią miedzianą.
Pozdrawiam Kazimierz.
- kejsi
Witam.
Półmetek miedziowania.
Pozdrawiam Kazimierz.
Półmetek miedziowania.
Pozdrawiam Kazimierz.