Witaj nowy kadecie. Wszyscy użytkownicy Kogi Cię serdecznie witają. Cieszymy, że do nas zawitałaś/eś, jednak prosimy o przedstawienie się w kilku słowach.
Witam wszystkich z tej strony Łukasz, który nie wie nic na temat modelarstwa. Założyłem konto na tym forum gdyż uważam że to najlepsze forum na ten temat a tak serio to potrzebuje pomocy a przy okazji pomyślałem sobie że warto by było zebrać w całość porady doświadczonych i zrobić coś jakby dokładniejszy poradnik dla początkujących. Moim zdaniem takie coś jest mega potrzebne, ponieważ tak naprawdę ciężko jest znaleźć na forach odpowiedzi na pytania które dręczą każdego początkującego ,gdyż są porozrzucane...mam nadzieje że jesteście takiej samej myśli,i razem coś zdziałamy. Aha, w razie moich błędów odnośnie zasad forum proszę o naganę i naprowadzenie na właściwy tor. Pozdrawiam "zielony"
Nie mam wyuczonego zawodu, jestem po liceum ogólnokształcącym. Utrzymuje się z inwestowania na giełdzie papierów wartościowych w Warszawie.Jeszcze nigdy w życiu nie miałem styczności z modelarstwem ,poza oglądaniem modeli w przeróżnych muzeach itp. A co do kleju...jeszcze jakieś 90 minut temu miałem pewność że istnieje oprócz kleju szkolnego tylko "kropelka" silikon, i klej do drewna Podobnie co do drewna, ale na chłopski rozum, domyślam się ze co gatunek to inne właściwosci fizyczne i chemiczne. Moim hobby jest produkcja muzyki,granie na pianini i realizacja dźwięku,ale to chyba nijak ma się do umiejętności modelarskich. Jedynym plusem który mi przychodzi do głowy jest to że jestem bardzo pozytywnie nastawiony i chętny wiedzy w tym temacie. A ogólnie dostałem model od bliskiej osoby która jest ciężko chora i w sumie z pomocą czy bez i tak skleję też żaglowiec nawet jak ma potem wyglądać na drewnianą szopę z żaglami.
Dziędobry No to teraz lepiej. Już coś o sobie wiemy. Teraz moja rada, i dostaniesz ją od każdego. Taki model, nawet zestawowy, nie jest dla kogoś kto niczego nie skleił. Muszisz skleić coś prostrzego. Przy okazji nabędziesz pierwsze narzędzia i będziesz wiedział (po mniej więcej miesiącu) czy kleić to co dostałeś, czy może komuś zlecić. Proponuję Ci to co wszscy zaproponują czyli model dżonki. Najpierw popatrz na relację Niny, bo jest na wierzchu, ale niech Cię nie zwiedzie prostota wykonania. Ona NIE jest zielona (Nina znaczy się). Plany dżonki są na Kodze. Na Kodze jest blisko 100 relacji z budowy dżonki. Połowa niedokończonych.
Czekamy na początek relacji, powodzenia. Z ukłonami Andrzej Korycki