Z tym gwoździowanie to coś mi nie pasuje . Może jestem nie douczony , albo mało planów widziałem,
ale jak na moje oko to coś za mało gwoździ wychodzi na wręgę . U ciebie widzę tylko dwa gwoździe na wręgę ! Czy to coś nie za mało tych gwoździ ?
La Salamandre w skali 1:24
- mirek
Re: La Salamandre w skali 1:24
Pozdrawiam Mirek Rybus
- tadheus
Widzę Mirku,że naoglądałeś się planów L'Artesien-a
.
W moich planach na poszyciu wewnętrznym nie ma narysowanego ani jednego gwoździa. Dlatego posłużyłem się książką J. Boudriot'a "74 działowiec". T.1 str 149-150.
W wywiadach jakich autor udzielał,zalecał aby traktować w/w publikację jako podstawę przy budowie modeli francuskich żaglowców z XVIII w.
Ponad to w planach okrętów Le Fleuron, Commerce de Marseille, Gros Ventre jest to rozrysowane tak jak w książce. Z racji tego,że Salamandra jest jednostką mniejszą od powyższych ,dlatego uważam,że zrobiłem dobrze.
Z wydawnictwa Ancre tylko L'Artesien ma dwa razy większą ilość gwoździ. Nie wiem czy nie jest to błąd grafika rysującego plany, który jedną część wręgi potraktował jako całą wręgę.No bo jak to inaczej wytłumaczyć.
Zamieszczam dwie strony z rysunkami z książki J.Boudriot'a "74 działowiec". T.1 str 149-150.

W moich planach na poszyciu wewnętrznym nie ma narysowanego ani jednego gwoździa. Dlatego posłużyłem się książką J. Boudriot'a "74 działowiec". T.1 str 149-150.
W wywiadach jakich autor udzielał,zalecał aby traktować w/w publikację jako podstawę przy budowie modeli francuskich żaglowców z XVIII w.
Ponad to w planach okrętów Le Fleuron, Commerce de Marseille, Gros Ventre jest to rozrysowane tak jak w książce. Z racji tego,że Salamandra jest jednostką mniejszą od powyższych ,dlatego uważam,że zrobiłem dobrze.
Z wydawnictwa Ancre tylko L'Artesien ma dwa razy większą ilość gwoździ. Nie wiem czy nie jest to błąd grafika rysującego plany, który jedną część wręgi potraktował jako całą wręgę.No bo jak to inaczej wytłumaczyć.
Zamieszczam dwie strony z rysunkami z książki J.Boudriot'a "74 działowiec". T.1 str 149-150.
Pozdrawiam, Paweł.
- tadheus
Gwoździowanie części dennej poszycia wewnętrznego zakończone. Poszycie jeszcze nie szlifowane .
Pozdrawiam, Paweł.
- tadheus
I znowu troszkę przybyło. Listwy mają w przekroju 14,5x6 mm. Pozostałe poszycie wewnętrzne ma grubość od 6 do 4,5 mm. Wręgi wewnętrzne luźno ustawione.
Pozdrawiam, Paweł.
- tadheus
Model na chwilę opuścił stocznię. Musiałem ją odkurzyć i posprzątać.
Pozdrawiam, Paweł.
- mirek
Roboty jeszcze od cholery!! Ale już dość zgrabnie to zaczyna wyglądać
Pozdrawiam Mirek Rybus
- tadheus
W rzeczywistości lepiej niż na zdjęciach. Robi wrażenie,bo to kawał modelu.O robocie to wolę nie myśleć. 

Pozdrawiam, Paweł.
- tadheus
Zrobiłem dwuwarstwową ruchomą podłogę/pokład/ na której ustawione są lawety moździerzy. Sklejana z dwóch warstw listew o grubości 5mm każda.
Pozdrawiam, Paweł.
- tadheus
-
Gwoździe na styku desek ?
To jakaś nowa ( stara) technologia ? Oświeć mnie .
To jakaś nowa ( stara) technologia ? Oświeć mnie .
Pozdrawiam . Andrzej :)
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .