Andrzeju, gdzie Ty widzisz gwoździe na styku desek???
Cd. podłogi.
La Salamandre w skali 1:24
- tadheus
-
Re: La Salamandre w skali 1:24
Zgadza się , źle moimi starymi ślepiami patrzyłem .
Zmyliły mnie te linie i myślałem ze to styk desek .
Zwracam honor
Zmyliły mnie te linie i myślałem ze to styk desek .
Zwracam honor

Pozdrawiam . Andrzej :)
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
-
Paweł , a te łóżko Fakira to do czego ?
Pozdrawiam . Andrzej :)
- mirek
myszor pisze:Paweł , a te łóżko Fakira to do czego ?
No właśnie ! Pytanie nadające do naszego Quizu : Dlaczego tak bito gwoździe ?
Pozdrawiam Mirek Rybus
- tadheus

Pod podłogą ułożone było 7-8warstw gęsto upchanej liny kotwicznej, która pełniła rolę amortyzatora. Gwoździe wbijając się w linę zagęszczały podłoże i stabilizowały podłogę.
I co ciekawe, jeszcze się nie spotkałem z poprawnym wykonaniem tego elementu w ani jednej relacji z budowy Salamandry. Nawet model wystawiony na ostatnich Mistrzostwach Świata ma podłogę praktycznie bez gwoździ i moździerze niezgodne z planami.
Pozdrawiam, Paweł.
- tadheus
- tadheus
Tak to mniej więcej będzie wyglądać. Dojdzie jeszcze sześć okuć łączących belki środkowego elementu służącego do transportu moźdzerzy .
Pozdrawiam, Paweł.
- tadheus
Doszły kute wzmocnienia. Wykonałem je z blachy cynkowej (nie ocynkowanej!!!). Cynk ładnie się czerni miksturą. Blacha o grubości 0,5 mm zeszlifowana do ok.0,4 mm. W planach nie podano dokładnych rysunków tych elementów.
Pozdrawiam, Paweł.
- tadheus
Powolutku przybywa części. Zrobiłem dwie ścianki skrzyni w której umieszczona była ruchoma podłoga z moździerzami.
Pozdrawiam, Paweł.
- tadheus