Cześć Piotr..
Czy malowałeś kadłub i nadbudówkę aerografem czy jakim większym pistoletem do malowania. Pytam bo mam spore powierzchnie do malowania i będą coraz bardziej wyposażone w detale które muszę zamocować przed malowaniem. Pozostałe detale już po końcowym malowaniu będą. Czym łatwiej będzie malowoać.
[Relacja] ORP GROŹNY (351) 1:50 R/C
-
- Piotr80
- Lokalizacja: {"name":"Polska Gdynia","desc":"","lat":"","lng":""}
Re: [Relacja] ORP GROŹNY (351) 1:50 R/C
Cześć Krzysztof!
W obu przypadkach malowałem modele o długości do 1 m stąd do tej wielkości, wg mnie, najodpowiedniejszy wydaje się aerograf z dyszą 0,3 - 0,2.
Pozdr
Piotr
W obu przypadkach malowałem modele o długości do 1 m stąd do tej wielkości, wg mnie, najodpowiedniejszy wydaje się aerograf z dyszą 0,3 - 0,2.
Pozdr
Piotr
- jeskom
Z kolei mój Deneb ma 120 cm dł, i nie wyobrażam sobie go malować aerografem, po pierwsze długie malowanie, pod światło widać nierówności w pokryciu farby, no i przy dłuższym malowaniu się dysze zapychają i trzeba co jakiś czas czyścić. Ten problem miałem przy malowaniu nadbudówki aerografem.
Ostatecznie dokupiłem mały pistolecik z dyszą 0,5mm. Jest idealny do takich powierzchni. powłoka jest równiutka, a co za tym idzie takiej wielkości kadłub możesz pomalować szybciej niż zajmie ci czyszczenie sprzętu z resztek farby. Takie pistolety mają zarówno regulacje ciśnienia powietrza jak i regulacje ilości podawanej farby.
Ostatecznie dokupiłem mały pistolecik z dyszą 0,5mm. Jest idealny do takich powierzchni. powłoka jest równiutka, a co za tym idzie takiej wielkości kadłub możesz pomalować szybciej niż zajmie ci czyszczenie sprzętu z resztek farby. Takie pistolety mają zarówno regulacje ciśnienia powietrza jak i regulacje ilości podawanej farby.
-
Pistolet tez owy mam dlatego zapytałem o radę.
Serdeczne dzieki za pomoc. Zakamarki prysnę aerografem a potem reszta pistoletem.
Serdeczne dzieki za pomoc. Zakamarki prysnę aerografem a potem reszta pistoletem.
- Piotr80
Jeskom ma racje, warto spróbować najpierw z pistoletem 0,5, zwłaszcza jak masz duży kadłub bo faktycznie długo mi się Pioruna malowało 
Pozdr
Piotr

Pozdr
Piotr
- Piotr80
Witam w Nowym Roku!
W końcu przysiadłem i coś tam podłubałem. Doszedł żurawik łodzi, łódź, bębny z cumami, flagsztoki, śruby no i na kadłubie, za wyjątkiem pokładu położyłem washa Naval AK. Efekty poniżej:

Trzeba przyznać, że wash w połączeniu z preshadingiem bardzo ożywia kadłub - tak jakby był 3D
Ale nie wiem czy to odpowiednio widać na fotkach bo jak zwykle w mojej relacji zdjęcia nie są najwyższej jakości. W każdym razie uważam, że model bez washa a z washem to dwa różne światy
Teraz polakieruję pokład i zabiorę się za jego brudzenie, trochę to potrwa bo detali sporo.
Pozdr
Piotr
W końcu przysiadłem i coś tam podłubałem. Doszedł żurawik łodzi, łódź, bębny z cumami, flagsztoki, śruby no i na kadłubie, za wyjątkiem pokładu położyłem washa Naval AK. Efekty poniżej:

Trzeba przyznać, że wash w połączeniu z preshadingiem bardzo ożywia kadłub - tak jakby był 3D

Pozdr
Piotr
-
Jakby nie te niebieskie tło to pomyślałbym ze jest to prawdziwy ORP GROŹNY w stoczni remontowej .
Zaje....e Tobie to wszystko wychodzi . Umiesz Ty budować modele , oj umiesz .
Zaje....e Tobie to wszystko wychodzi . Umiesz Ty budować modele , oj umiesz .
Pozdrawiam . Andrzej :)
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
- Piotr80
Dzięki myszor! Dzisiaj polakierowałem pokład i przystąpiłem do łosiowania detali, jak będą widoczne postępy to unacześnię relację 
Pozdr
Piotr

Pozdr
Piotr
- paniol2005
No i kolejny pozytywny Świr 
No co tu pisać , trza patrzać i się uczyć .

No co tu pisać , trza patrzać i się uczyć .
Pozdrwiam - Tomek
- rychenko
Witam
Piotrek potrafisz wkur….. człowieka zaraz z początkiem roku hehehe, fajnie ze się zdecydowałeś na takie malowanie tym bardziej cię podziwiam ze to Twoje pierwsze „brudzenie” i to od razu na modelu , Model będzie ekstra wyglądał na pewno bardziej realistycznie niźli takie „sterylne”
Piotrek potrafisz wkur….. człowieka zaraz z początkiem roku hehehe, fajnie ze się zdecydowałeś na takie malowanie tym bardziej cię podziwiam ze to Twoje pierwsze „brudzenie” i to od razu na modelu , Model będzie ekstra wyglądał na pewno bardziej realistycznie niźli takie „sterylne”

Pozdrawiam Ryszard