Witam Kogowiczów,
Skończywszy Mayflowera, wziąłem się ostrzej za kontynuację kolejnej budowy, dość dawno rozpoczętej. Jej początek tutaj: viewtopic.php?f=519&t=44682&hilit=USS+Constitution&start=20
Z uwagi na "mieszany" styl wykonania, liczę na podpowiedzi Kolegów lepiej obeznanych z modelarską sztuką. Postanowiłem zmienić wygląd kadłuba z pierwotnego, zaproponowanego przez Fly Model, na wersję przebudowaną, współczesną, do której jest lepsza dokumentacja.
Pozdrawiam wszystkich
Wojciech Łączyński
P.S. kolejność fotek odwrotna!
USS Constitution na podst. Fly Model
- woj195
USS Constitution na podst. Fly Model
- Załączniki
-
- IMG_3368.JPG (82.14 KiB) Przejrzano 13533 razy
- kejsi
Re: USS Constitution na podst. Fly Model
Witaj. Czy podwodną część kadłuba będziesz miedziował folią, czy pozostawisz tak jak jest.
Pozdrawiam Kazimierz.
Pozdrawiam Kazimierz.
- woj195
Witam, nie planuję miedziowania. Model jest w wersji papierowej. Liczę, że się uda utrzymać dolną część poszycia w dobrej kondycji do końca budowy. Jeśli nie - będę kombinował z miedziowaniem.
Pozdrawiam
Wojtek
Pozdrawiam
Wojtek
- Borek
- Lokalizacja: {"name":"Polska Wroc\u0142aw","desc":"","lat":"","lng":""}
Witam.
Jako jeden z nielicznych tutaj lubiących modele kartonowe polecam Ci jednak zwaloryzować dno taśmą miedzianą. Wycinanka ma już trochę lat, przez co grafika i kolor pierwszego sortu nie jest. Myślę, że warto się pomęczyć
Jako jeden z nielicznych tutaj lubiących modele kartonowe polecam Ci jednak zwaloryzować dno taśmą miedzianą. Wycinanka ma już trochę lat, przez co grafika i kolor pierwszego sortu nie jest. Myślę, że warto się pomęczyć
Pozdrawiam serdecznie Piotr
- woj195
Witam Kogowiczów.
Po długiej przerwie – relacji ciąg dalszy.
Przybyło patyczków. Wszystkie z gruszy, bardzo dobrze się obrabia i nie zostawia włosków. Reje, z uwagi na wymiary i możliwości mojego warsztatu – wykonałem jako dwudzielne; listewki kwadratowe, o długości ze sporym zapasem, przy użyciu ośmiokątnego szablonu obrobiłem pilnikiem na ośmiokąt. Następnie, znaną wszystkim metodą, używając wiertarki, papieru ściernego i iglaków, obrobiłem każdą połówkę do żądanego kształtu i wymiarów. Połówki zostały sklejone „do czoła”, a spoinę wzmocniły nakładki na środkowym, ośmiokątnym segmencie rei. Niestety bloków w nokach rei nie udało się umieścić, muszą wystarczyć profilowane otworki.
Dobudowałem burty, zapominając niestety o zostawieniu otwartych drzwi na kosz dziobowy. (W mojej wycinance były zamknięte). Teraz już ich nie otworzę, załoga musi wziąć na wstrzymanie!
Przebudowałem rufę, aby doprowadzić do zaplanowanego, współczesnego wyglądu.
Po długiej przerwie – relacji ciąg dalszy.
Przybyło patyczków. Wszystkie z gruszy, bardzo dobrze się obrabia i nie zostawia włosków. Reje, z uwagi na wymiary i możliwości mojego warsztatu – wykonałem jako dwudzielne; listewki kwadratowe, o długości ze sporym zapasem, przy użyciu ośmiokątnego szablonu obrobiłem pilnikiem na ośmiokąt. Następnie, znaną wszystkim metodą, używając wiertarki, papieru ściernego i iglaków, obrobiłem każdą połówkę do żądanego kształtu i wymiarów. Połówki zostały sklejone „do czoła”, a spoinę wzmocniły nakładki na środkowym, ośmiokątnym segmencie rei. Niestety bloków w nokach rei nie udało się umieścić, muszą wystarczyć profilowane otworki.
Dobudowałem burty, zapominając niestety o zostawieniu otwartych drzwi na kosz dziobowy. (W mojej wycinance były zamknięte). Teraz już ich nie otworzę, załoga musi wziąć na wstrzymanie!
Przebudowałem rufę, aby doprowadzić do zaplanowanego, współczesnego wyglądu.
- Załączniki
- woj195
Witam Kogowiczów. Relacji ciąg dalszy.
Pozdrawiam
Wojtek
Pozdrawiam
Wojtek
- Załączniki
-
- Z tym jest problem. Ornamenty na tych deseczkach są rzeźbione. W skali 1:100 nie zrobię ich. Wymyśliłem naklejane kalkomanie. Nie znalazłem wykonawcy. Przymierza się do tego jeden z warsztatów pieczątkarskich, lecz, na razie, bez rezultatów. Może któryś z kolegów podpowie mi, gdzie na zamówienie zrobią kilka naklejek.
- woj195
Witam Kogowiczów,
kolejny etap mojej budowy na zał. fotkach.
Podłubałem w drewienkach i papierkach. Niektóre z nich długo poczekają na montaż.
Przede mną teraz duże wyzwanie: przebudowa dziobnicy. Robienie modelu na podstawie dwóch różnych dokumentacji prowadzi czasem w ślepy zaułek. U mnie spowodowało to wielki pat przy montażu "żeber" dziobnicy. Zawisły w powietrzu gdyż dokumentacja wycinanki kartonowej nie przewidywała górnej części dziobnicy (tej, przez którą przewleka się podwiązania bukszprytu), a do niej właśnie przykleja się także żebra tworzące kosz. Wybaczcie moje nazewnictwo (nie znam szkutniczych nazw tych elementów) - myślę jednak, że zostałem zrozumiany. Dorobiłem brakującą górną część dziobnicy. Teraz będzie łatwiej zamocować żebra i zmontować całą część dziobową okrętu, choć wiem, że to najtrudniejszy fragment tego modelu.
O efektach powiadomię.
Pozdrawiam, i życzę dużo wolnego czasu (a także wytrwałości ) budującym, a przyglądającym się odwagi.
Wojtek
kolejny etap mojej budowy na zał. fotkach.
Podłubałem w drewienkach i papierkach. Niektóre z nich długo poczekają na montaż.
Przede mną teraz duże wyzwanie: przebudowa dziobnicy. Robienie modelu na podstawie dwóch różnych dokumentacji prowadzi czasem w ślepy zaułek. U mnie spowodowało to wielki pat przy montażu "żeber" dziobnicy. Zawisły w powietrzu gdyż dokumentacja wycinanki kartonowej nie przewidywała górnej części dziobnicy (tej, przez którą przewleka się podwiązania bukszprytu), a do niej właśnie przykleja się także żebra tworzące kosz. Wybaczcie moje nazewnictwo (nie znam szkutniczych nazw tych elementów) - myślę jednak, że zostałem zrozumiany. Dorobiłem brakującą górną część dziobnicy. Teraz będzie łatwiej zamocować żebra i zmontować całą część dziobową okrętu, choć wiem, że to najtrudniejszy fragment tego modelu.
O efektach powiadomię.
Pozdrawiam, i życzę dużo wolnego czasu (a także wytrwałości ) budującym, a przyglądającym się odwagi.
Wojtek
- Załączniki
- woj195
Witam Kogowiczów.
Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak i z czego zrobić ok. 250 nagli dla skali 1:100?
Wymiary wychodzą: fi = 0,4 długość 4 do 5 mm.
Wojtek
Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak i z czego zrobić ok. 250 nagli dla skali 1:100?
Wymiary wychodzą: fi = 0,4 długość 4 do 5 mm.
Wojtek
- Andrzej1
- Lokalizacja: {"name":"Polska Szczecin","desc":"","lat":"","lng":""}
Może wytrawić ?
Nie będą idealnie okrągłe, ale będą takie same. Z tym, że max grubość to 0.3 chyba.
Z ukłonami
Andrzej Korycki
Nie będą idealnie okrągłe, ale będą takie same. Z tym, że max grubość to 0.3 chyba.
Z ukłonami
Andrzej Korycki
- woj195
Może to i dobry pomysł...
Myślałem o pocięciu na kawałki wkładów do ołówka automatycznego fi 0,5. Będą okrągłe, choć czarne. 0,3 - to się chyba nie da zrobić.
A metalowe, trawione także nie bądą koloru drewna, a na dokładkę będą kwardatowe w przekroju.
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Pozdrawiam
Wojtek
Myślałem o pocięciu na kawałki wkładów do ołówka automatycznego fi 0,5. Będą okrągłe, choć czarne. 0,3 - to się chyba nie da zrobić.
A metalowe, trawione także nie bądą koloru drewna, a na dokładkę będą kwardatowe w przekroju.
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Pozdrawiam
Wojtek