[Relacja] ORP GROŹNY (351) 1:50 R/C

Czyli forum RC.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mario69

Re: [Relacja] ORP GROŹNY (351) 1:50 R/C

Post autor: Mario69 »

Już się cieszę, mam nadzieję, że wyślesz zaproszenie a stawię się na pewno by podziwiać :-) Jakieś jeziorko czy marina w Gdyni? W każdym razie czekam na informację i pozdrawiam :-)
Awatar użytkownika
Piotr80
Lokalizacja: {"name":"Polska Gdynia","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Piotr80 »

Słonej wody modelikami unikam ale zbiornik w Gdyni-Dębogórzu jest jak najbardziej za! Sprawdził się, bo nie za duży nie za mały i wszystko pod kontrolą. Kiedyś straciłem tam kontakt z Piorunem to dosyć szybko zdryfował mi na drugą stroną i mogłem go bezproblemowo podjąć :)
Pozdr
Piotr
Awatar użytkownika
futaba
Kontakt:

Post autor: futaba »

To radyjko Piotrze to bardzo dobry wybór. Sam używam od 23 lat pierwszej wersji tej aparatury, tylko kilka lat temu wmontowałem sobie jeszcze moduł na 2,4 GHz, bo w megahercach coraz więcej problemów. Podeślij mi swój adres na PW, to dostaniesz ode mnie w prezencie moduł pamięci CAMPAC na dodatkowe 25 modeli, na pewno się przyda.
Pozdrawiam
Grzegorz Jermołaj
Pływające i latające RC.
Awatar użytkownika
Piotr80

Jestem za! Tnx :)
Koordynaty poszły na priwie ;)
Pozdr
Piotr
Awatar użytkownika
Piotr80

Hello! Dawno mnie tu nie było ale (jeszcze) żyję i Groźnego mam zamiar dokończyć ot! Kolejna przeprowadzka, tym razem mam nadzieję ostateczna, była powodem mojej blisko rocznej nieobecność. Ale tym razem doczekałem się modelarni* i mam nadzieję, że wejdę na płaty jak wodolot do Helu i skończę w tym roku z Groźnym ;)
Na dzień dzisiejszy wygląda to tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i filmik

Obrazek

Przepustnicę otworzyłem na jakąś 1/3 bo nie chciałem budzić syna ;)

Nadbudówka pryśnięta podkładem, brakuje na jej ściankach dosłownie kilku elementów - lamp, krętlików i tp. Pojawią się po ostatecznym pomalowaniu, za które zabieram się na dniach. Potem wkleję moduły kibla, zejścia do siłowni i dyżurki. Pociągnąłem też oświetlenie - światła nawigacyjne. Jak pomaluję burty nadbudówki to mam zamiar zabrać się za wyposażenie GSD, podest Kołonki i maszt. Na koniec relingi. Przerwa w modelowaniu miała też po raz kolejny swoje plusy ponieważ wykryłem jakieś pęknięcie na styku pawęży i dna (widać na filmiku) tak więc trzeba będzie zakleić i podmalować przed opływaniem. Musze także w końcu zalać generator dymu odpowiednim płynem bo nie wyobrażam sobie wiosennego opływania bez dymu z komina ;)

Przy okazji zanim zabrałem się na nowo za Groźnego to spróbowałem odtworzyć skillsy na jakimś kolejnym plastikowym siurku. Tym razem padło na pierwszy z brzegu samolocik w 1:72 - Henschel HS-126. Pobawiłem się w łosza, pigmenty, drapanko, suchy pędzel. Ogólnie nie znam się na samolocikach, ostatni skleiłem w latach 90tych więc szału nie robi ale może coś z tego użyję w Groźnym;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I to tyle na dziś.
Pozdr
Piotr

* moja modelarnia tzn. osobny pokój, w którym mogę sobie smrodzić chemią modelarską ile wlezie bez wpływu na domowników ;)
Awatar użytkownika
ryka1

Post autor: ryka1 »

Pięknie się prezentuje, i ta ilość szczegółów. Jakość wykonania spowodowała, że musiałem szczękę zbierać z podłogi :) .
Twój filmik mnie uspokoił bo w napędzie Kapra 1 mam te same przekładnie i faktycznie strasznie hałasują. Nawet na wodzie ten dźwięk jest nienaturalny jak na pracę napędu okrętu/statku.
Pozdrawiam Rysiek
rekmak

Post autor: rekmak »

Nie wiem. Czemu są stosowane takie silniki z przekładniami jak są dziesiątki innych silników o mniejszych obrotach i nie potrzeba przekładni. Na ten model nie potrzeba aż takiej mocy na taką śrubę przy smukłym kadłubie długim na 850,0 Model powinien osiągać większą prędkość ale nie taką żeby dziób wynurzał się z wody. A gdyby Speed a przewinąć drutem o mniejszej średnicy i więcej zwojów. Tylko 3 uzwojenia na silnik. Będą mniejsze obroty, wystarczająca moc, mniejszy pobór prądu i nie potrzeba przekładni.
Z resztą, każdy robi to co chce.
Awatar użytkownika
rychenko

Post autor: rychenko »

Witam
Piotrek zaszalałeś jak nie robisz to nie robisz ale widać ze nie próżnowałeś , model zaczyna się super prezentować a jak jeszcze go sikniesz tu i tam to już nie mogę się doczekać jak to wyjdzie w całości . Napęd faktycznie hałasuje jak stara grabiarka te przekładnie chyba nie do końca się naddają .
Pozdrawiam Ryszard
Awatar użytkownika
jeskom

Post autor: jeskom »

Piotrze80 proponowałbym ci wymontować tą przekładnie i wstrzyknąć w nią wazeliny technicznej ile się da. Substancja ta nie jest zbyt lepka więc za dużego oporu nie będzie na trybach, a powinno chociaż o połowę zmniejszyć efekt "rozwalonego rozrządu w aucie" :D
Awatar użytkownika
Piotr80

Hej Panowie! Dzięki za komentarze, przekładnie to faktycznie jedna ze słabszych stron modelu. Temat rzeka wałkowany mocno przeze mnie w 2011 roku. Szukałem odpowiednich silników bez przekładni z obrotami na śrubie około 1500-1000 i odpowiednie znalazłem w firmie Wobit ale jak przyszło do zakupu to okazało się, że na stronie jest ale w realu nie :( Niby prosta rzecz silniczek ale nie znalazłem wówczas takiego, który nie miałby średnicy większej od śruby, jednocześnie mało ważył i spełniał ww. kryteria obrotów. Szukałem no i po prostu wówczas nie znalazłem. W Piorunie zastosowałem plastikowe przekładnie, które strasznie hałasowały. Obudowałem je polisyrenem i zawaliłem smarem ale wiele nie dało. Wyczytałem, ze lotnicze MP-JET dadzą radę. Faktycznie w ręce chodziły elegancko cicho i gładko. Nafaszerowałem je dodatkowo mocniej smarem ale efekt, który usłyszałem dopiero po złożeniu całego napędu był niestety podobny do Piorunowego... Nic nie poradzę. A pomysł rekmaka na bawienie się w zwoje w speedach, choć ciekawy, to u mnie odpada - nie czuję się na tyle mocny żeby grzebać w takich sprawach. Lessons learned dla kolejnego modelu ot!
Pozdr
Piotr
ODPOWIEDZ