Dżonka początkującego:)

Pierwsze kroki w modelarstwie lub fajna przygoda z modelem
bambino1989

Odp:Dżonka początkującego:)

Post autor: bambino1989 »

Witam wszystkich i przepraszam za te moje "prowokacje" ale nie lubie jak nikt mnie nie slucha. No i pomyslilem sie jednak czarna perła nie była budowana na podstawie Golden Hind chociarz tak wygladalo z pierwszych ogledzin, ale po dokladnym przegladnieciu stron internetowych anglojezycznych doszedlem do wniosku ze zostala ona zbudowana na podstawie galeonu francuskiego. Przepraszam za wprowadzenie w blad wszystkich wkurzonych moimi postami:( :silly: . A to zdjecia dzonki:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tak wlasnie wyglada. Moze nie zbyt ladnie ale jak przykryje sie wszytko fornirem powinno wyjsc zajefajnie:cheer:
Obrazek
Awatar użytkownika
Slawek Kromer

Post autor: Slawek Kromer »

witam :) :) :)
w jednym z postów piszesz że szkielet Ci nie pasuje oglądając ostatnie fotki mogło tak być bo na pokryciu dna czy burt takich ubytków nie widziałem

Obrazek
moja rada jest taka pomimo że to jest Twój pierwszy model postaraj się zrobić go ładnie a nie na odczep się nikt nikogo nie goni z budową Pooglądaj relacje jak inni budowali i postaraj się im dorównać
pozdrawiam sławek
bambino1989

Te ubytki powstaly po malym tuningu a polegal on na obcieciu nadmiaru tektury.:unsure: A ze powstaly takie luki i model wyglada przez to jakby wpadl pod kosiarke to juz tylko i wylacznie moja wina ale co poradzic przecierz nie usiade i nie bede plakal nad rozlanym mlekiem "The Show Must Go On!!"

POZDRAWIAM;)
Awatar użytkownika
RomekS
Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: RomekS »

Bambino....
Robisz strasznie niedokladnie.
Elementy przed sklejeniem sie mierzy,
docina z malym zapasem i szlifuje papierem sciernym.
Fotki robi sie na tle, jasnym lub ciemnym,
najlepiej kontrastowym w stosunku do obiektu fotografowanego.

U Ciebie naz fotkach jest wszystko....
Pomijajac jakosc....
Relacja swiadczy o Tobie i podejsciu do innych uzytkownikow Forum...
Dlatego bardziej sie postaraj i w budowie i w fotografowaniu.

I nie ilosc fotek czy postow ma tu znaczenie,
ale praca modelarska, ktora powinna Cie bawic i dawac satysfakcje.
Nie obrazaj sie tylko ....
:) :) :)
bambino1989

Spoko nie bede sie obrazal za slowa calkiem trafnej krytyki. Masz racje wogole sie do tego modelu nie przykladam i robie go na tzw. odpiernicz. Powinienem kazdy element wyciety dokladnie przemyslec i zastanowic sie ze trzy razy zanim cokolwiek zrobie. No ale teraz już nie ma odwrotu mojemu bratu bardzo spodobala sie ta dzonka (nie moja:() i ma to byc prezent na jego 10 urodziny ktore ma 8 sierpnia. :angry: (MAŁO CZASU)

Dobra biore sie do pracy a raczej do poprawiania:P .
Awatar użytkownika
jerry_bee

Post autor: jerry_bee »

jeśli robisz na odp[BEEP]ol to nie dziw się, że są takie reakcje. wyrób w sobie odrobinę samokrytycyzmu, zobaczysz że są rzeczy, które mógłbyś poprawić. na bieżąco możesz śledzić relacje trochę bardziej doświadczonych kolegów. z tego co widzę, to dość dokładnie opisują co i jak, wystarczy w miarę uważnie śledzić postępy ich prac i wyciągać wnioski. jak coś Ci nie wychodzi, to popraw to, a nie machasz ręką i mówisz, że masz to gdzieś. gdzieś napisałeś, że wyszło Ci coś niezbyt fajnie, ale po przykryciu fornirem będzie rewelacyjnie. mylisz się. jeśli masz krzywy szkielet, pofałdowane poszycie z tektury to i żaden fornir nie pomoże.

skoro Ty masz takie podejście, to jakie maja miec widzowie? a jeśli chcesz zrobic bratu niespodziankę, to tym bardziej się przyłóż, na pewno wolałby dostać model ciut później, ale zrobiony bez fuszerki niż byle jaki teraz.

aha, na koniec jeszcze słówko na temat Twojego SHOW - nie każdy występ wart jest oglądania. ja rozumiem, że jesteś początkujący, ale pamiętaj, że bardzo łatwo wpaść w samouwielbienie, a potem jest już tylko śmieszność. jeśli traktujesz swoją relację jako show, to musisz jeszcze troszkę poćwiczyć. jeśli traktujesz ją jako ćwiczenie, to weź do siebie uwagi Sławka i Romka. nie traktuj tego jako złośliwości, raczej jako zachętę do ulepszania swojego warsztatu.
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
bambino1989

To miala byc tylko przenosnia ale kazdy odbiera to inaczej. No i trafily do mnie wasze slowa wczoraj rozprulem cala dzonke zostawilem tylko poklad bo jkaos przypadl mi do gustu. W zwiazku z tym zaczynam od nowa bardziej dokladnie (wogole dokladnie).

POZDRAWIAM!
Awatar użytkownika
rczarnec

Odp:Dżonka początkującego:) i coś dodatkowo

Post autor: rczarnec »

Właśnie, powoli, powoli, przymierz, przymierz, przymierz, doszlifuj, przymierz, przymierz, doszlifuj... itd.
Sam jestem początkujący, ale tego akurat się już nauczyłem. Wkrótce relacja z budowy mojej dżonki.
A w temacie Black Pearl i Flying Dutchman... Wielu modelarzy zainspirowanych filmem Piraci z Karaibów szuka planów, informacji... Otóż zajrzyjcie tutaj

http://media.filmforce.ign.com/media/570/570328/imgs_1.html

a w szczególności tutaj

http://media.filmforce.ign.com/media/570/570328/img_3746632.html

i tutaj

http://media.filmforce.ign.com/media/570/570328/img_3737120.html

Rozdzielczość dość mizerna, ale może Stare Wygi są w stanie porównać kadłuby z historycznymi jednostkami i skompilować z tego coś nadającego się do wykorzystania. Skoro jednak istnieją takie plany (wydaje się, że oficjalne producentów filmu), to być może przygotowane będą dokładne dla nas.

Edit: po bliższym przyjrzeniu się "planom" Czarnej Perły okazuje się, że brakuje obrysów dolnych części kadłuba. Na rysunek naniesiony jest obrys jakiejś barki, która stanowiła pływającą bazę dla właściwej "nadbudówki".
Pozdrowienia
Robert Czarnecki
bambino1989

Bardzo pomocne te stronki a dla chetnych polecam rowniez ta stronke:

http://www.kipar.org/piratical-resources/potc-black-pearl.html

Co prawda w jezyku angielskim ale jezeli ktos zna angielski choc troche napewno skojarzy o co chodzi. A jezeli ktoś nie zna angielskiego proponowalbym zwrocic uwage na te trzy latarnie (czy co to jest) na rufie, sa one takie same jak w galeonach francuskich.

Moja dzonka jeszcze nie dostala nowego szkieletu bo jakos nie moglem sie zebrac z checiami na dalsza prace:unsure: ale mysle ze juz jutro bedzie miala szkielet. Postaram sie wrzucic jakies zdjatka:P . I masm nadzieje ze teraz mnie nie wygwizdacie:silly: .

POZDRAWIAM
bambino1989

Mam pytanko od czego zaczynac oklejanie szkieletu? Z waszych relacji wynika ze od dna ale chce sie upewnic zeby nie strzelic gafy i znowu wszystkiego odklejac i czym wyszlifowac ta tekture??

POZDRAWIAM
ODPOWIEDZ