La Belle
- lkemot
Re: La Belle
Piękna robota, ale jak patrzę na te zdjęcia to się zastanawiam gdzie są marsy na masztach - bo na zdjęciu wygląda to na salingi ? Wyprowadź mnie z błędu, bo konstrukcja pod marsami wygląda zwykle inaczej
Pozdrawiam
Tomekl vel lkemot
W stoczni: Victory, Akagi
W porcie: Santa Leocadia, Yamato, Lexington, H.M.S Cleopatra, Le Coureur, Szebeka
Tomekl vel lkemot
W porcie: Santa Leocadia, Yamato, Lexington, H.M.S Cleopatra, Le Coureur, Szebeka
- PiotrekM
Witam,
Ikemot, LB byla mala jednostka (ca. 15m od rufy do nasady bukszprytu) i nie miala marsow. To co wyglada jak salingi (crosstree) to sa salingi, nic wiecej nie bylo.
Pozdrawiam Serdecznie
Piotrek
lkemot pisze:jak patrzę na te zdjęcia to się zastanawiam gdzie są marsy na masztach
Ikemot, LB byla mala jednostka (ca. 15m od rufy do nasady bukszprytu) i nie miala marsow. To co wyglada jak salingi (crosstree) to sa salingi, nic wiecej nie bylo.
Pozdrawiam Serdecznie
Piotrek
- koziobrody
Szanowny panie Piotrze reasumując:po odjęciu nawisu rufowego i bukszprytu , to sam kadłub miał około 12metrów.Żeglowałem na 12metrowym jachcie wiele lat oczywiście bez dział i tego ożaglowania i powiem "TOŻ TO KAPCIULEK I MIZEROTA".Pozdrawiam.
- PiotrekM
Witam,
Szanowny Panie Koziobrody, reasumujac: nie kumam tego wpisu; wg. mnie nie tylko wielkosc sie liczy. Chyba ze to mial byc dowcip
Ciag dalszy zbrojenia bloczkow, linek i supelkowania:
Serdecznie Pozdrawiam
Piotrek
koziobrody pisze:"TOŻ TO KAPCIULEK I MIZEROTA"
Szanowny Panie Koziobrody, reasumujac: nie kumam tego wpisu; wg. mnie nie tylko wielkosc sie liczy. Chyba ze to mial byc dowcip

Ciag dalszy zbrojenia bloczkow, linek i supelkowania:
Serdecznie Pozdrawiam
Piotrek
- PiotrekM
Witam,
nastepny etap wiazania linek i bloczkow. Pomalu zaczyna to nabierac ksztaltu.
Pozdrawiam Serdecznie
Piotrek
nastepny etap wiazania linek i bloczkow. Pomalu zaczyna to nabierac ksztaltu.
Pozdrawiam Serdecznie
Piotrek
- Kazek
Prawda Piotrze zaczyna nabierać coraz piękniejszego kształtu i wyglądu a olinowanie jest znakomite w twoim wykonaniu .
Pozdrawiam Kazik 

- rychenko
Witam
Piotrek od samego początku śledzę Twoja relacje i już kilkakrotnie pisałem ze podziwiam Twoja robotę, to olinowanie dodaje uroku temu i tak już pięknemu modelowi , Ja tylko sznurowadła umiem zawiązać a patrząc na Twoje olinowanie jestem pod wrażeniem i zazdroszczę takich umiejętności

Piotrek od samego początku śledzę Twoja relacje i już kilkakrotnie pisałem ze podziwiam Twoja robotę, to olinowanie dodaje uroku temu i tak już pięknemu modelowi , Ja tylko sznurowadła umiem zawiązać a patrząc na Twoje olinowanie jestem pod wrażeniem i zazdroszczę takich umiejętności

Pozdrawiam Ryszard
-
Dwa słowa:
wspaniały model.
Może kiedyś, gdy osiądę gdzieś na stałe i zorganizuję sobie warsztacik, też pokuszę się o tego typu modelik
wspaniały model.
Może kiedyś, gdy osiądę gdzieś na stałe i zorganizuję sobie warsztacik, też pokuszę się o tego typu modelik

Pozdrawiam
Janek
W porcie:
viewtopic.php?f=530&t=46111&start=20
Na pochylni:
viewtopic.php?f=534&p=70314#p70314
Janek
W porcie:
viewtopic.php?f=530&t=46111&start=20
Na pochylni:
viewtopic.php?f=534&p=70314#p70314
- lkemot
@Piotrku, czy wieloliny nie powinny nie powinny być wiązana odwrotnie, tzn. lina wchodzi w otwór salingu/marsa od góry i jest przeplatana dołem do drugiego otworu i wychodzi do góry ? U Ciebie jest odwrotnie.
Pozdrawiam
Tomekl vel lkemot
Tomekl vel lkemot
- Jarcio
Ikemot. Wg książki Jean'a Boudriota o 74 działowcu, a konkretnie zgodnie z rysunkiem zamieszonym na 155 stronie tomu III, ta lina w pierwszej kolejności przechodzi od spodniej części obrzeża platformy marsa i w kolejny otwór wchodzi od góry. Czyli zgodnie z tym jak zrobił to Piotr. Zresztą (tak mi się wydaje) taki przebieg liny ma swoje uzasadnienie, bo dzięki temu zapobiega się jej przecieraniu o obrzeże marsa.