Bardzo dziękuję za Wasze porady.
na fotce linki chyba nie są przełożone do końca .Na fotce zaznaczyłem jak dalej powinny przebiegać-w przeciwnym razie załoga powinna stać przy burcie lub po bokach(brak miejsca) Talia do bloczka przymocowana nie w tym miejscu a zaznaczony bloczek podwójny zobacz jak to wygląda na fotce znalezionej w nacie
Panie Sławku jeśli chodzi o liny przy lawecie niestety producent się nie wykazał i wszystkie bloczki z zestawu są pojedyncze. (nie zdołam wywiercić dodatkowego otworu bo bym pewnie popsuł bloczek) Stąd ten błąd, choć według instrukcji wszystko jest ok.

Mam nauczkę, żeby najpierw pytać potem robić. Kogowi koledzy zawsze służą dobrą radą.

Co do oksydowania na zimno to przyznam się, że nie zrobiłem tego z obawy na brak umiejętności w tej dziedzinie. Znajomy używa tego środka przy konserwacji broni więc mogę liczyć na kurs stosowania w praktyce. Samą oksyde już zamówiłem dla siebie w sklepie z wiatrówkami za 17 zł.
Metodę zaś poćwiczę wykonując okucia do elementów "Dżonki". Nie wiem czy zakładać dla niej specjalnie temat na forum więc spytam się tutaj...

Czy do wycinania i wykonania różnych elementów okuć lepsza będzie blacha z mosiądzu czy miedzi??
Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuję za Wasze porady
Grzegorz