Do tej pory nie miałem styczności z modelarstwem szkutniczym. Moje jedyne doświadczenie z żaglowcami to sklejony i pomalowany model plastikowy HMS Victory.Teraz chcę się zająć modelami drewnianymi.
Na obecną chwilę nie wyobrażam sobie jak można samemu, z planów przygotować sobie samemu wszystkie potrzebne części z różnego rodzaju drewna. W związku z tym kupiłem model Nina mini Mamoli. Oszlifowałem już kadłub z pełnego drewna i następny krok to deskowanie pokładu. Nie chcę robić tak jak jest w planach, ale bardziej profesjonalnie jak piszecie na forum.
Po zagłębieniu się w temat już wiem m. in. jak zrobić "pakuły" (czarne odstępy pomiędzy deskami), zaimpregnować listewki, ale nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Jak zacząć układanie pokładu ?? Zaczynać od zewnątrz do środka, czy od środka na zewnątrz pokładu ?? Pytanie może trochę banalne, ale dla mnie bardzo istotne. Proszę o pomoc.
W planach jest podane żeby cały podkład zrobić z całych listewek na całej długości. Ja chciał bym żeby to były deseczki ułożone w pewien schemat. Jak możecie to poproszę o rysunek jak to wyglądało na statku Ninie.
Z resztą modelu powinienem sobie już poradzić

Każda pomoc się przyda.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.