Witam wszystkich!
Chciałbym przedstawić model K&M, który wykonuje z długimi przerwami od blisko 9 lat. W 2007 roku wykonałem szkielet, a po trzech latach przerwy zrobiłem około 70% poszycia. Następna przerwa była aż do marca zeszłego roku. Od tego czasu poświęcam budowie niemal każdą wolną chwilę. Jest to mój pierwszy model drewniany i w ogóle pierwszy model wykonany od około 15 lat.
Relację rozpoczynam, po części za namową Mirka, któremu wcześniej wysłałem zdjęcia. Poza tym kilka osób rozpoczęło niedawno relację i może dodatkowe zdjęcia pomogą im w przedsięwzięciu. Podczas budowy opierałem się na relacjach RomkaS oraz Prabut. Bez tych wszystkich zdjęć oraz opisów wykonania budowa modelu byłaby dużo cięższa.
Teraz trochę szczegółów o samym modelu. Poszycie jest jednowarstwowe z gruszy, pokład z brzozy a imitacja uszczelnienia to czarny papier. Wyposażenie pokładu to również grusza a wszystkie jasne elementy to listwy lub fornir brzozowy. Maszty wykonane z wałeczków bukowych z marketu. Listwy z gruszy i brzozy oraz kawałek deseczki z gruszy zakupiłem oczywiście u Mirka. Pawęż wykonałem z forniru natomiast koło sterowe, beczki i bulaje zostały zakupione. Od Mirka będą również bloczki, jufersy, knagi, linki i może nagle. W trakcie wykonywania są okucia. Brak jeszcze haczyków, klamek itp.
Miałem sporo problemów z pawężą i niestety nie wyszła tak jak chciałem. Powinien też wbić w poszycie i pokład kilka tysięcy gwoździ. Ale to dopiero przy następnym modelu.
Żmudną częścią budowy było wykonanie poszycia. Myślę, że zajęło mi to najwięcej czasu.
Całość zabezpieczyłem jedną warstwą caponu. Robiłem próby pokostem i olejem 3v3 ale powstawał duży kontrast pomiędzy jasnym i ciemnym drewnem. Efekt mi się nie podobał i wybór padł właśnie na capon. Chyba większość elementów została wykonana sposobami znalezionymi w obszernych zasobach kogi. Dalszą część budowy postaram się dokumentować i zamieszczać w relacji.
Poniżej kilka zdjęć modelu, stan na dzień 19.03.2016.
Pozdrawiam
Krzysiek
Karl und Marie by "Krzysiek_87"
- Krzysiek_87
- ostry_gl
Re: Karl und Marie by "Krzysiek_87"
No i nie czekałem długo:)
Bardzo fajnie i czysto Ci to wychodzi. Myślę, że u mnie też budowa potrwa długo, ale chętnie będę zaglądał do tej relacji.
Pozdrawiam,
Łukasz
Bardzo fajnie i czysto Ci to wychodzi. Myślę, że u mnie też budowa potrwa długo, ale chętnie będę zaglądał do tej relacji.
Pozdrawiam,
Łukasz
- RomekS
- Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
Gratulacje !.
Bardzo ładne wykonanie. Teraz trochę linek....
Czy robisz żagle, czy zostaje na "portowo" ?.
Pozdrowienia.
Bardzo ładne wykonanie. Teraz trochę linek....
Czy robisz żagle, czy zostaje na "portowo" ?.
Pozdrowienia.
- mirek
Bardzo się ciesze ,że posłuchałeś i założyłeś relacje .
Model pięknie się prezentuje
Model pięknie się prezentuje
Pozdrawiam Mirek Rybus
- Krzysiek_87
Bardzo dziękuję za pozytywne komentarze!
Model powstaje praktycznie od roku. Wcześniej były tylko długie przerwy. Niestety im dłuższa przerwa, tym trudniej wrócić do pracy…
Romku, model będzie wykonany z żaglami. Wg mnie, K&M z żaglami prezentuje się dużo lepiej.
Z linkami pewnie będzie trochę zabawy.
Poniżej kilka zdjęć z budowy masztów oraz bukszprytu. Drzewce to wałeczki z OBI, wstępnie heblowane mini strugiem a następnie szlifowane papierem. Metoda wielokrotnie pojawiała się forum.
Poszczególne elementy wykonałem z gruszy, otwory wierciłem małym wiertłem, a następnie szlifowałem papierem przyklejonym na wałek.
Bardzo pomocnym narzędziem jest szlifierka z wentylatora wg pomysłu Romka z relacji SM. Narzędzie za parę złotych, a bardzo ułatwia pracę.
Pozdrawiam
Krzysiek
Model powstaje praktycznie od roku. Wcześniej były tylko długie przerwy. Niestety im dłuższa przerwa, tym trudniej wrócić do pracy…
Romku, model będzie wykonany z żaglami. Wg mnie, K&M z żaglami prezentuje się dużo lepiej.
Z linkami pewnie będzie trochę zabawy.
Poniżej kilka zdjęć z budowy masztów oraz bukszprytu. Drzewce to wałeczki z OBI, wstępnie heblowane mini strugiem a następnie szlifowane papierem. Metoda wielokrotnie pojawiała się forum.
Poszczególne elementy wykonałem z gruszy, otwory wierciłem małym wiertłem, a następnie szlifowałem papierem przyklejonym na wałek.
Bardzo pomocnym narzędziem jest szlifierka z wentylatora wg pomysłu Romka z relacji SM. Narzędzie za parę złotych, a bardzo ułatwia pracę.
Pozdrawiam
Krzysiek
- Krzysiek_87
Witam po krótkiej przerwie!
W ostatnim czasie udało mi się wymęczyć trochę okuć. W większości zrobione są z pasków mosiężnych oraz zszywek do pakowania paczek. Następnie czernione w zakupionej miksturze. Pomysł użycia zszywek jak i metody wykonania okuć zaczerpnięte z relacji Wurcelstocka.
Poniżej zdjęcia.
Pozdrawiam
Krzysiek
W ostatnim czasie udało mi się wymęczyć trochę okuć. W większości zrobione są z pasków mosiężnych oraz zszywek do pakowania paczek. Następnie czernione w zakupionej miksturze. Pomysł użycia zszywek jak i metody wykonania okuć zaczerpnięte z relacji Wurcelstocka.
Poniżej zdjęcia.
Pozdrawiam
Krzysiek
- Załączniki
-
- Dla przypomnienia. Podczas wykonywania okuć korzystałem z tej instrukcji. Obrazek zaczerpnięty z relacji Wurcelstocka.
- 9525163519.jpg (55.52 KiB) Przejrzano 11347 razy
- TomekA
Sama przyjemnosc w ogladaniu zdjec z budowy tego modelu!!! Gratulacje!
- ostry_gl
Faktycznie jest się na kim wzorować - świetna robota:)
Pozdrawiam,
Łukasz
Pozdrawiam,
Łukasz
- Krzysiek_87
Bardzo dziękuję za pozytywne opinie! Cieszę się, że model się podoba i mam nadzieje, że komuś przydadzą się te zdjęcia.
Wakacje nie sprzyjają pracy ale coś tam udało się wydłubać.
Poniżej kilka zdjęć.
Do zobaczenia w Tczewie!
Pozdrawiam,
Krzysiek
Wakacje nie sprzyjają pracy ale coś tam udało się wydłubać.
Poniżej kilka zdjęć.
Do zobaczenia w Tczewie!
Pozdrawiam,
Krzysiek
- Krzysiek_87
Witam ponownie!
Nie było mnie już jakiś czas. Niewiele mam czasu na model ale prace powoli posuwają się do przodu. Ostatnio pogoda zaczęła sprzyjać pracy przy modelu.
Wykonałem okucia bloczków oraz olinowanie steru. Sposób wykonania taki jak w relacji SM Romka. Ja użyłem drutu mosiężnego ponieważ akurat taki miałem. Wszystkie linki niestety kupne. Bloczki i jufersy są od Mirka.
Odciągi starałem się zrobić wg metody Wurcelestocka. Wykorzystałem te same materiały. Wyszły jak wyszły
Wiem, że okucia powinny przebiegać pod ostatnią listwą. Nie chce jej już odrywać ponieważ mógłbym zrobić trochę szkód. O tych okuciach trzeba pomyśleć dużo wcześniej. Tym którzy teraz zaczęli budowę modelu polecam wykonanie odciągów wcześniej.
Knagi zrobione z listwy z gruszy
Skończyłem również okucia drzwi oraz przykleiłem nagle. Nagle również zostały zakupione w sklepie.
Na koniec trochę linek bukszprytu.
Pozdrawiam
Krzysiek
Nie było mnie już jakiś czas. Niewiele mam czasu na model ale prace powoli posuwają się do przodu. Ostatnio pogoda zaczęła sprzyjać pracy przy modelu.
Wykonałem okucia bloczków oraz olinowanie steru. Sposób wykonania taki jak w relacji SM Romka. Ja użyłem drutu mosiężnego ponieważ akurat taki miałem. Wszystkie linki niestety kupne. Bloczki i jufersy są od Mirka.
Odciągi starałem się zrobić wg metody Wurcelestocka. Wykorzystałem te same materiały. Wyszły jak wyszły

Wiem, że okucia powinny przebiegać pod ostatnią listwą. Nie chce jej już odrywać ponieważ mógłbym zrobić trochę szkód. O tych okuciach trzeba pomyśleć dużo wcześniej. Tym którzy teraz zaczęli budowę modelu polecam wykonanie odciągów wcześniej.
Knagi zrobione z listwy z gruszy
Skończyłem również okucia drzwi oraz przykleiłem nagle. Nagle również zostały zakupione w sklepie.
Na koniec trochę linek bukszprytu.
Pozdrawiam
Krzysiek