Witaj .
Nie znam się na dżonkach , ale ładnie i równo to robisz .
Będzie z Ciebie dobry szkutnik - modelarz .
Tylko nie obniżaj poziomu wykonania a reszty się nauczysz .
Powodzenia .
Dżonka, po prostu dżonka.
-
Re: Dżonka, po prostu dżonka.
Pozdrawiam . Andrzej :)
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
- Bosun
Myszor - dziękuję za zachętę. Dodatkowo prawie 1300 wyświetleń dżonki ! Trochę mnie to zaskoczyło ale i mobilizuje do lepszej jakości. W związku z tym postanowiłem zakołkować moją dżonkę aby wyglądała lepiej.
- Bosun
Kolejna aktualizacja.
Popracowałem nad nadbudówką/ładownią. Zbudowana z balsy i pokryta fornirem gruszkowym. Pokrywy i podpory ze sklejonych 1/2/3 warstw obłogu bukowego. Elementy stabilizujące z listewek jakiegoś egzotyka.
Wykonanie standardowe - cięcie i szlifowanie. Wszystko niestety jeszcze ręcznie. Nagle z wykałaczek.
Popracowałem nad nadbudówką/ładownią. Zbudowana z balsy i pokryta fornirem gruszkowym. Pokrywy i podpory ze sklejonych 1/2/3 warstw obłogu bukowego. Elementy stabilizujące z listewek jakiegoś egzotyka.
Wykonanie standardowe - cięcie i szlifowanie. Wszystko niestety jeszcze ręcznie. Nagle z wykałaczek.
- Bosun
Tydzień pracowity więc czasu nie za wiele na hobby. Mimo iż nie za dużo przybyło to jednak trzeba było się trochę "pobawić". Take detale lubię bardziej od poszywania czy budowy kadłubu.
Dodatkowo przybyła nowa zabawka jakże ułatwiająca życie - Dremel.
Dodatkowo przybyła nowa zabawka jakże ułatwiająca życie - Dremel.
- Bosun
Powrót po krótkiej przerwie. Czasu mało ale na dżonkę zawsze coś da się wygospodarować.
Dodatkowo nareszcie udało się nadać koloru mojej łupinie.
Chcę zrobić okucia z drutu mosiężnego jednak nie wychodzi mi czernienie. Zapalniczka i ogień dają czerń jednak wcale się nie "trzyma" bo byle dotkniecie już zmazuje czarny nalot. Będę próbował dalej.
Dodatkowo nareszcie udało się nadać koloru mojej łupinie.
Chcę zrobić okucia z drutu mosiężnego jednak nie wychodzi mi czernienie. Zapalniczka i ogień dają czerń jednak wcale się nie "trzyma" bo byle dotkniecie już zmazuje czarny nalot. Będę próbował dalej.
- RomekS
- Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
Bosun pisze:Chcę zrobić okucia z drutu mosiężnego jednak nie wychodzi mi czernienie.
Zrób okucia ze szpilek. Tu opisane ...
viewtopic.php?f=540&t=44921&start=270
A tu fotka. Nic nie schodzi.
Pozdrawiam.
- Załączniki
-
- Szpilki1.JPG (104.31 KiB) Przejrzano 8801 razy
- Bosun
Romku dziękuję za podpowiedź - rada od ręki wykorzystana (dziwię się, że tego nie zapamiętałem bo Twoją relację Santa Marii przecież oglądam...).
Okucia pozwoliły na montaż kotwicy i elementów na rufie. Prowizoryczna podstawka poszła na złom. Dżonka zasługuje na coś dużo ładniejszego (mam nadzieję, że wyszło godnie).
Mimo iż po miesiącu czekania własnie dotarła moje kolejna relacja (Bluenose) dżonce nie odpuszczam.
Okucia pozwoliły na montaż kotwicy i elementów na rufie. Prowizoryczna podstawka poszła na złom. Dżonka zasługuje na coś dużo ładniejszego (mam nadzieję, że wyszło godnie).
Mimo iż po miesiącu czekania własnie dotarła moje kolejna relacja (Bluenose) dżonce nie odpuszczam.
- Irek350
- Lokalizacja: {"name":"Polska Pozna\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
Czy te liny nie są zbyt białe ?
Moim zdaniem za mocno rzucają się w oczy.
- Bosun
Irek350 pisze:Czy te liny nie są zbyt białe ?
Dokładnie jest tak jak piszesz. One są na próbę z tego co miałem. Dodatkowo są za cienkie. Myślę, żeby coś skręcić jednak jeszcze tego nie przerabiałem - podchodzę do tego jak do jeża. Później zafarbuję na lekki brąz jak się uda.
- jurektc
No i poprawiłeś tą linkę ?
Czasu sporo upłynęło a foty końcowej nie widać
Jestem pełen podziwu i uznania za dbałość wykonania.
Czasu sporo upłynęło a foty końcowej nie widać

Jestem pełen podziwu i uznania za dbałość wykonania.