[Relacja] ORP GROŹNY (351) 1:50 R/C
- Slawek Kromer
Re: [Relacja] ORP GROŹNY (351) 1:50 R/C
Brawo Piotr wygląda super będzie szkoda stawiać na wode
- lucky
Gratuluję Piotrze !
Stawiasz nam wszystkim bardzo wysoko poprzeczkę w jakości budowy modeli redukcyjnych. A swoją relacją motywujesz całe szanowne grono do precyzyjniejszej pracy i wysiłku.
A teraz zasadnicze pytanie : CO DALEJ ? Jaki będzie następny model ?
)
Pozdrawiam Serdecznie
Lucky
Stawiasz nam wszystkim bardzo wysoko poprzeczkę w jakości budowy modeli redukcyjnych. A swoją relacją motywujesz całe szanowne grono do precyzyjniejszej pracy i wysiłku.
A teraz zasadnicze pytanie : CO DALEJ ? Jaki będzie następny model ?

Pozdrawiam Serdecznie
Lucky
- Piotr80
- Lokalizacja: {"name":"Polska Gdynia","desc":"","lat":"","lng":""}
Galeria cz. 2/3
Ostatnio zmieniony 02 gru 2016, 23:33 przez Piotr80, łącznie zmieniany 3 razy.
- ostry_gl
Piękny model - gratuluję ukończenia:)
Pozdrawiam,
Łukasz
Pozdrawiam,
Łukasz
- Borek
- Lokalizacja: {"name":"Polska Wroc\u0142aw","desc":"","lat":"","lng":""}
Gratuluję. Bardzo się cieszę, że mogłem model podziwiać na żywo. Jakieś plany na kolejny projekt?
Pozdrawiam serdecznie Piotr
- Piotr80
Galeria cz. 3/3
I to by było na tyle z galerii statycznej. Galeria dynamiczna tj. woda, dym z komina i światła to prawdopodobnie dopiero na wiosnę, bo niestety nie zdążyłem w tym roku :/ No chyba, że trafię na jakiś basen. Zobaczę.
Co do wniosków:
1. Kadłub wykonywany metodą słomkową i łączony CA niestety pęka. Musiałem zalewać od środka innymi klejami (rozpuszczającymi plastik), żeby ratować sytuację a i tak kilka tygodni temu wyskoczyła mi szpara na rufie i cała była jeszcze raz malowana. Proponuję łączyć paski do kadłuba CA aż złapie a potem spoine jeszcze raz zalewać klejem humbrola, revela lub wamodu, byle takim co rozpuszcza plastik.
2.Im więcej odlewać tym lepiej. Gdybym ruszył kuper i wcześniej wszedł w to, nie musiałbym tych wszystkich grzybków i odwietrzników kleić z osobna, tak samo polerów. Na maksa z żywicą i to najlepiej FC55 lub FC52.
3.Nigdy więcej przekładni mechanicznych. Hałas i problemy z nimi tylko. Najlepiej dobrać silnik tak aby nie była potrzebna redukcja obrotów.
4.Najlepsze wg mnie farbki to Tamiya i Mr.Color, potem dłuuuugo nic i vallejo, ale wiadomo, jak kto woli. O Pactrze nie wspomnę, bądźmy profesjonalni
5. Podkład i lakier bezbarwny Motip jak zwykle niezawodne
6. Rysowanie w Corelu i drukowanie na drukarce atramentowej na arkuszu polistyrenu 0,25 niesamowicie ułatwia pracę z drobiazgami. Delikatna mgiełka lakieru bezbarwnego na to i po chwili można obracać w łapkach, oczywiście z umiarem.
7. Weathering...Tutaj była masakra, ale musiałem!:) No po prostu nie dało się zrobić ładnego ścigacza. Kto je widział ten wie
jak powiedział MIg Jimenez, weathering to indywidualna interpretacja obiektu, który wykonujemy. Oby nas jak najbardziej satysfakcjonowała. U mnie trzeba jeszcze tutaj popracować. za mało siurków zrobionych i za pewnie na początku pojechałem, w rezultacie przemalowywałem kadłub dwa razy... Grzegorz75 i Szydercza Gala zrobiliby pewnie lepiej ale wydaje mi się, że wielkiego obciachu nie ma 
Tyle co mi narazie przychodzi do głowy.
Dzięki wszystkim zainteresowanym za wsparcie i doping!
Pozdrawiam
Piotr
I to by było na tyle z galerii statycznej. Galeria dynamiczna tj. woda, dym z komina i światła to prawdopodobnie dopiero na wiosnę, bo niestety nie zdążyłem w tym roku :/ No chyba, że trafię na jakiś basen. Zobaczę.
Co do wniosków:
1. Kadłub wykonywany metodą słomkową i łączony CA niestety pęka. Musiałem zalewać od środka innymi klejami (rozpuszczającymi plastik), żeby ratować sytuację a i tak kilka tygodni temu wyskoczyła mi szpara na rufie i cała była jeszcze raz malowana. Proponuję łączyć paski do kadłuba CA aż złapie a potem spoine jeszcze raz zalewać klejem humbrola, revela lub wamodu, byle takim co rozpuszcza plastik.
2.Im więcej odlewać tym lepiej. Gdybym ruszył kuper i wcześniej wszedł w to, nie musiałbym tych wszystkich grzybków i odwietrzników kleić z osobna, tak samo polerów. Na maksa z żywicą i to najlepiej FC55 lub FC52.
3.Nigdy więcej przekładni mechanicznych. Hałas i problemy z nimi tylko. Najlepiej dobrać silnik tak aby nie była potrzebna redukcja obrotów.
4.Najlepsze wg mnie farbki to Tamiya i Mr.Color, potem dłuuuugo nic i vallejo, ale wiadomo, jak kto woli. O Pactrze nie wspomnę, bądźmy profesjonalni

5. Podkład i lakier bezbarwny Motip jak zwykle niezawodne

6. Rysowanie w Corelu i drukowanie na drukarce atramentowej na arkuszu polistyrenu 0,25 niesamowicie ułatwia pracę z drobiazgami. Delikatna mgiełka lakieru bezbarwnego na to i po chwili można obracać w łapkach, oczywiście z umiarem.
7. Weathering...Tutaj była masakra, ale musiałem!:) No po prostu nie dało się zrobić ładnego ścigacza. Kto je widział ten wie

Tyle co mi narazie przychodzi do głowy.
Dzięki wszystkim zainteresowanym za wsparcie i doping!
Pozdrawiam
Piotr
Ostatnio zmieniony 02 gru 2016, 23:28 przez Piotr80, łącznie zmieniany 1 raz.
- rychenko
Witam
Gratulacje Piotrek !!! nie za często możemy zobaczyć koniec relacji a u Ciebie śledzenie jej to była sama przyjemność , „uświniłeś” model ale wygląda elegancko
Gratulacje Piotrek !!! nie za często możemy zobaczyć koniec relacji a u Ciebie śledzenie jej to była sama przyjemność , „uświniłeś” model ale wygląda elegancko

Pozdrawiam Ryszard
- Piotr80
Poprawiłem nieco zdjęcia i zrobiłem trochę porządku zatem proszę Moda o usunięcie tego posta.
Pozdrawiam
Piotr
Pozdrawiam
Piotr
Ostatnio zmieniony 02 gru 2016, 23:31 przez Piotr80, łącznie zmieniany 1 raz.
- Piotr80
Dzięki chłopaki!
teraz trochę odpocznę i spokojnie przygotuję sobie, model do pływania na wiosnę.
A co następne? Hmmm...Prawdopodobnie tak jak wspomniałem wcześniej czyli to:
https://www.youtube.com/watch?v=8urZ01gnCjA
Brakuje mi jeszcze trochę zdjęć, i nie podjąłem decyzji, który konkretnie z kutrów zbuduję.
Pożyjemy zobaczymy.
Pozdr
Piotr
teraz trochę odpocznę i spokojnie przygotuję sobie, model do pływania na wiosnę.
A co następne? Hmmm...Prawdopodobnie tak jak wspomniałem wcześniej czyli to:
https://www.youtube.com/watch?v=8urZ01gnCjA
Brakuje mi jeszcze trochę zdjęć, i nie podjąłem decyzji, który konkretnie z kutrów zbuduję.
Pożyjemy zobaczymy.
Pozdr
Piotr
- ZdzislawM.
Piotrze,szczerze gratuluję ukończenia pięknego modelu.
Postawiłeś poprzeczkę baaaaaaardzo wysoko, ale budować swojego nie przestanę.
Naprawdę jest ładny.
Postawiłeś poprzeczkę baaaaaaardzo wysoko, ale budować swojego nie przestanę.
Naprawdę jest ładny.
Pozdrawiam Serdecznie
Zdzisław
Do następnego wpisu :)
Zdzisław
Do następnego wpisu :)