Szkuner Albators OcCre

Pierwsze kroki w modelarstwie szkutniczym
Bartas89

Re: Szkuner Albators OcCre

Post autor: Bartas89 »

Nie wiem o czym piszesz Mumin. Postaram się oderwać te listewki i przykleić jeszcze raz. Waszym zdaniem wręgi też są źle przyklejone?
Ostatnio zmieniony 29 paź 2017, 19:40 przez Bartas89, łącznie zmieniany 1 raz.
Ejdzej

Post autor: Ejdzej »

Górna część wręgi powinna być idealnie spasowana ze stępką, na zdjęciu wygląda, że jest minimalny uskok, może z milimetr, ale w skali to wcale nie jest tak mało. Jak będziesz przyklejał pokład, który z tego co pamiętam jest ze sklejki, którą się pokrywa fornirem, będzie Tobie trudniej uzyskać właściwą krzywiznę(jest on wygięty).
Bartas89

Ejdzej pisze:Górna część wręgi powinna być idealnie spasowana ze stępką, na zdjęciu wygląda, że jest minimalny uskok, może z milimetr, ale w skali to wcale nie jest tak mało. Jak będziesz przyklejał pokład, który z tego co pamiętam jest ze sklejki, którą się pokrywa fornirem, będzie Tobie trudniej uzyskać właściwą krzywiznę(jest on wygięty).

Zeszlifuję to i powinno być ok. Chociaż ten "uskok" to nawet mniej niż 1mm.
Awatar użytkownika
Dziecko
Lokalizacja: {"name":"Polska starogard gda\u0144ski","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Dziecko »

Nie szlifuj, tylko spróbuj wręde oderwać. obyś nie kleił tego pattexem.
Awatar użytkownika
Mumin

Post autor: Mumin »

Bartas89 pisze:Nie wiem o czym piszesz Mumin.

Czyli problem mamy zdiagnozowany.

Rozwiązanie problemu widziałbym tutaj: https://www.amazon.de/Planking-Techniqu ... 830628681/
lub tutaj: https://www.amazon.de/Ship-Modeling-Sim ... 071558675/
ewentualnie (jeśli wolisz inny język): https://www.ozon.ru/context/detail/id/139452667/
Bartas89

Poprawiłem deseczki. Mam nadzieję, że teraz jest ok...

Obrazek

Obrazek
Bartas89

Zacząłem oklejać deseczkami pokład i mam pytanie. Które otwory wyciąć oprócz tych dwóch dużych okrągłych pod maszty?

Obrazek
Awatar użytkownika
Dziecko
Lokalizacja: {"name":"Polska starogard gda\u0144ski","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Dziecko »

Najpierw sie pokład powinno przykleić do pokładu...
Otwory wytnij wszystkie PRÓCZ TYCH prostokątnych po bokach.
Awatar użytkownika
Jarcio

Post autor: Jarcio »

Skoro producent przewidział te otwory na krawędziach, to chyba mają one znaczenie i pochopnie byłoby zupełnie je pomijać. Domniemywam, że są one przewidziane na elementy wręg stanowiące nadburcie. Proponuję zajrzeć przede wszystkim do instrukcji, chyba tam powinieneś szukać odpowiedzi na nurtujące Cię pytanie.
Bartas89

W instrukcji nie widać, żeby były te otwory wycięte (po bokach). Na YT jest film gdzie gość wyciął dwa otwory na maszty u ten jeden podłóżny. A tam są jeszcze dwa malutkie.
P.S z relacji użytkownika który tutaj sklejał na forum Albatorsa wynika, że wszystko co w środku mam mieć otwory. A to po bokach chyba na zostać zakryte..
ODPOWIEDZ